Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Суперечки про газові норми припинить…лічильник

11 березня 2016 р., 21:02

Такі от реалії...

Незабаром більш ніж п’ятьом тисячам домогосподарств Закарпаття, які наразі не облаштовані лічильниками природного газу, надійдуть «листи щастя» від ПАТ «Закарпатгаз». Споживачі усвідомлять: за голубе паливо доведеться платити більше, а крім цього - потрібно буде доплатити різницю накопичену за останні дев’ять місяців, що обумовлена остаточними показниками норм, на яких врешті-решт зійдуться всі зацікавлені сторони…

Як відомо, за час своєї каденції Уряд Арсенія Яценюка двічі самочинно знижував норми споживання газу домогосподарствами не облаштованими приладами обліку. Спочатку – у вересні 2014 року були встановлені такі норми газу (у місяць на людину): для помешкань з газовою плитою та централізованим гарячим водопостачанням – 6 куб. м; для помешкань з газовою плитою без централізованого гарячого водопостачання – 9 куб.м; для помешкань з газовою плитою і газовою колонкою – 18 куб. м . Наприкінці квітня 2015 року всі норми було знижено вдвічі – до 3,6 та 9 кубічних метрів газу відповідно. Першими такому повороту подій здивувались власники помешкань з встановленими газовими лічильниками: «квітневі» норми були нижчими за реальні обсяги спожитого газу, які показували їхні лічильники. Власники ж помешкань з плитою та водонагрівачем без лічильників, яким ПАТ «Закарпатгаз» з середини травня 2015 року розпочав встановлення приладів обліку безкоштовно, почали в той чи інший спосіб ухилятися від планової установки приладів. Газовики також переконалися, що відчутно втрачають через спожитий, але неоплачений клієнтами газ.

Замкнене Урядом «нормативне коло» зміг розірвати лише суд. І він це зробив. 28 січня 2016 року Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) визнав незаконною постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015року, якою уряд Арсенія Яценюка в односторонньому порядку вдвічі знизив попередні норми споживання природного газу на одну людину в помешканнях не облаштованих лічильниками. Згідно з постановою ВАСУ за спожитий за незаконними нормами газ споживачі зобов’язані доплатити обл- та міськгазам суму майже аналогічну вже сплаченій за попередні дев’ять місяців.

Газова ж компанія «Закарпатгаз» зі свого боку зробила максимально можливе, автоматично реструктуризувавши відшкодування заборгованості споживача, що виникла в зв’язку з використаним, але не оплаченим ним природним газом.

Наразі доцільно зробити єдиний висновок: клієнтові вигідніше користуватись лічильником і розраховуватись виключно за спожитий газ, не сподіваючись на уряд, який приймає не виважені, не продумані, а часом і безпідставні рішення. Хочемо покласти край суперечкам про норми споживання газу домогосподарствами без приладів обліку – встановлюймо лічильники.


Віра Туряниця

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp