Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті з’явився новий ботанічний заказник

20 березня 2016 р., 09:28

Більше 270 гектарів чарівної природи

17 березня, обласна рада прийняла рішення № 190 «Про оголошення об’єкта природно-заповідного фонду». Мова йде про ботанічний заказник місцевого значення «Ботар» на площі 277,1 га на території Виноградівського району. Заказник оголошено за рахунок земель запасу Пийтерфолвівської сільської ради площею 268,1 га та Вилоцької селищної ради площею 9,0 га без вилучення зазначених площ від землевласників/землекористувачів.

Заказник оголошено за ініціативи департаменту екології, який понад рік збирав необхідні матеріали та документи для цього, - йдеться у повідомленні Депертаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА.

Відтепер на території заказника обмежується або забороняється мисливство та діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Ботанічний заказник «Ботар» цінний тим, що на його території збереглися єдина і остання ділянка неканалізованого природного русла річки Ботар та її заплавний комплекс на всій рівнинній території Закарпаття. Заплавний комплекс р. Ботар є значним осередком видового різноманіття, в тому числі – рідкісних, занесених до Червоної книги України та до регіонального червоного списку видів. Тут знайдені два дуже рідкісні в регіоні види фіалок (фіалки низька та висока), зафіксовано 7 червонокнижних видів, 10 видів, які включені до регіонального червоного списку Закарпатської області та 2 види хребетних тварин, які внесені до Європейського червоного списку (напр, лелека чорний, сорокопуд сірий, підорлик малий). Заплава є місцем успішної гніздівлі чайки, а також саме тут гніздиться червонокнижний вид лунь лучний.

Разом з тим, на черговій сесії обласної ради прийнято рішення про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2016-2018 роки.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp