Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Кропітка робота експертів допомагає розкрити 80% злочинів на Закарпатті, - Сергій Ольховенко

20 березня 2016 р., 16:04

Про цікаву роботу криміналістів

Закарпатський Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України - це державна спеціалізована науково-дослідна установа судової експертизи, яка входить до Експертної служби МВС України, що належить до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України. Організаційно-правове та методичне керівництво діяльністю Центру здійснює Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Експертна служба МВС України загалом у своєму розвитку пройшла шлях від науково-технічного відділення до потужної організованої експертної системи. Історія виникнення, становлення та розвитку експертно-криміналістичних установ у системі органів внутрішніх справ України охоплює понад сторічний період. Більше про роботу служби говоримо з її очільником - Сергієм Ігоровичем Ольховенком.

- Ваш підрозділ також підпав під систему реформ МВС, що розпочалася в 2015 році?

- Так. У листопаді 2015 року працівників Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Закарпатській області було переведено на цивільну роботу.

- Як це відобразиться на їх майбутньому, діяльності Центру та роботі правоохоронців області?

– У зв’язку з реформуванням структури МВС України наші експерти не будуть тепер залучатися до патрулювання вулиць, охорони громадського порядку тощо та займатися не притаманною для них діяльністю. Це дасть можливість сконцентруватися на судово-експертному забезпеченні розкриття та розслідування злочинів та науково-дослідній діяльності. Після проведення реформування працівники Центру залучаються на огляд місць події виключно по резонансних злочинах. Усі інші огляди місць подій забезпечуються працівниками ГУНП в Закарпатський області.

Всі НДЕКЦ в державі тепер підпорядковані Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України з прямим підпорядкуванням МВС України, а не обласним управлінням поліції. Проведення даної реформи дало змогу відійти від впливу органів досудового слідства та забезпечити виконання вимог Кримінального процесуального кодексу в частині, що експерт є незалежною особою.

- А хто такі судові експерти?


- Судові експерти – це ті працівники, які перебуваючи «в тіні», сприяють розкриттю кожного другого скоєного злочину. Сухі цифри свідчать про те, що кропітка робота експертів забезпечує участь у розкритті 80% злочинів на рік, у тому числі і резонансних. Співробітниками даного центру здійснюється супровід досудового та судового слідства по кримінальних, цивільних, адміністративних та господарських справах шляхом проведення досліджень більш ніж по 27 напрямках. Серед них експертизи наркотичних засобів, піротехнічних та вибухових речовин, а також дактилоскопічні, почеркознавчі, товарознавчі, економічні, автотехнічні, балістичні, імунологічні та багато інших досліджень.

- Які види експертиз Закарпатський НДЕКЦ виконує?

- Закарпатський НДЕКЦ МВС України виконує експертизи за 27 напрямками. Це балістичні та трасологічні дослідження, дослідження технічного стану транспортних засобів, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів і комп’ютерно-технічна експертиза. Тепер у Центрі проводиться щомісяця близько 400 експертиз. Замовники: правоохоронці (ГУНП, СБУ, прокуратура), підприємства та організації, приватні особи.

Підприємства переважно замовляють експертизи по складовим тієї чи іншої продукції. А приватні особи переважно залучають експертів для почеркознавчої експертизи при вирішенні майнових суперечок.

Іноді люди замовляють експертизу продуктів. Найближчим часом буде можливо визначати оригінальність спиртних напоїв.

За підтримки Державного науково-дослідного центру МВС України ми маємо необхідну матеріально-технічну базу та кваліфікованих працівників для надання якісних послуг правоохоронцям і населенню та працюємо над розширенням переліку послуг, які надає Центр. Так, наприклад, у 2015 році запроваджені два нові напрямки експертиз, такі як комп’ютерно – технічна та мистецтвознавча. Одночасно хочу зазначити, що враховуючи географічне розташування нашої області, зокрема наявності чотирьох кордонів з країнами ЄС, впроваджений нами напрямок мистецтвознавчих досліджень є вкрай перспективний. Та дає змогу унеможливити вивезення закордон творів мистецтва, що утворюють культурну спадщину Українського народу. Діяльність працівників експертної служби не обмежуються виконанням суто специфічних функцій (виконання експертиз), вони беруть участь у суспільному житті, їм притаманні багатогранність захоплень і інтересів, прагнення до самовдосконалення, значна увага приділяється науковій роботі, впровадження нових методів досліджень, участі в наукових заходах, конференціях.

Для створення позитивного іміджу Експертної служби проводиться активна робота з профілактики правопорушень та інформування населення про діяльність експертної служби та робота з молоддю. Так, в цьому році працівники Закарпатського НДЕКЦ провели дві зустрічі з школярами Ужгородських ЗОШ, де розказали та показали, чим займаються та що роблять експерти. Такі заходи сприяють зацікавленості молоді подальшому працевлаштуванні на цікаву роботу експерта.

- Я так розумію, що Ваша робота націлена на забезпечення потреб органів досудового слідства? А що ви можете запропонувати пересічним громадянам?

- Ви праві - левова частка роботи нашого Центру націлена на забезпечення потреб слідчих підрозділів, але також за потреби ми можемо надавати і послуги громадянам. Так, наприклад, в Центрі можуть проводитися роботи з визначення ринкової вартості автотранспорту, оцінки відновлювального ремонту та вартості матеріального збитку, заподіяного власникові автотранспорту, обставин і механізму дорожньо-транспортних пригод, технічного стану транспортних засобів, визначення об’єму двигуна, дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку і звітності підприємств установ і організацій, встановлення культурної цінності об’єктів, їх орієнтовну вартість та вік виготовлення, виявлення та поновлення інформації з жорстких дисків та флеш-накопичувачах, відстріл та перевірка технічної справності зброї, визначення справжності документів, посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, бланків, банкнот національної та іноземної валюти, встановлення способів друку, дослідження пломб та встановлення автентичності підписів та рукописного тексту.

- Я також чула, що ваші працівники працюють і в сервісних Центрах з надання послуг МВС України

- Так, при кожному сервісному Центрі який розташований на території Закарпатської області працює експерт з криміналістичного дослідження транспортних засобів і документів, що їх супроводжують. Основна задача експертів, що працюють при територіальних сервісних Центрах - запобігти можливим шахрайськім діям при реєстрації чи перереєстрації транспортних засобів. Як ви знаєте, останнім часом збільшилась кількість шахрайств, пов’язаних зі зміною ідентифікаційних номерів транспортних засобів та підробка супроводжуючих документів. Так, протягом 2015 року експертами встановлено 28 фактів зміни номерних позначень автотранспорту, в ході дослідження яких було встановлено 18 первинних номерів, 5 з яких значились, що ними заволоділи незаконно. Так, за 2 місяця поточного року вже виявлено 7 фактів зміни номерів автомобіля.

Одночасно хочу звернутися до читачів, що в разі, якщо ви маєте бажання придбати автомобіль, мотоцикл чи будь який інший колісний транспортний засіб та при цьому не стати жертвою аферистів та втратити свої кошти - звертайтесь до працівників Закарпатського НДЕКЦ МВС України, що працюють при сервісних центрах та які з 100% точністю зможуть встановити справжність ідентифікаційних позначень транспортного засобу чи документів, що його супроводжують.

Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp