Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Медиків УжНУ визнали в Європі (ФОТО)

15 травня 2014 р., 13:15

Такий висновок можна зробити після видання міжнародного медичного видання, засновником якого є також Ужгородський національний університет й Університетська стоматологічна поліклініка УжНУ.

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація першого номеру міжнародного медичного журналу – одного з перших в Україні, що видається у співпраці вишів кількох країн. 

«Inter medical journal» є міжнародним медичним виданням, засновниками якого стали Ужгородський національний університет, Кошицький медичний університет ім. П.Й.Шафарика (Академія Кошице), Асоціація судової стоматології в Україні, Університетська стоматологічна поліклініка УжНУ. 

Як розповів Юрій Переста, головний редактор журналу, доктор мед.н., професор, видання зареєстроване в Україні, а також в міністерстві культури Словацької республіки. Йому присвоєно номер ISSN та EV. Журнал публікується англійською мовою, надруковано перший номер у Словаччині. Це унікальне галузеве міжнародне видання, яке пройшло ратифікацію у Словаччині, тобто Європейському Союзі, а також має окремий шифр Європейської асоціації видавництв. 

«Часопис важливий передусім тому, що сьогодні основною вимогою вищої атестаційної комісії в Україні є необхідність принаймні однієї публікації у закордонному виданні, - розповів проф. Юрій Переста. – Професори, лікарі, інтерни, студенти на сторінках «Inter medical journal» зможуть друкувати матеріали і в такий спосіб інтегруватися в науковий простір Євросоюзу, розвивати наукові напрямки спільно із багатьма клініками Європи». 

На сторінках часопису можна буде знайти актуальні питання медицини: хірургічні, терапевтичні, гінекологічні; проблеми патологічної і нормальної фізіології, а також питання педагогіки в медичній галузі. 

«Журнал англомовний, відтак сприятиме розповсюдженню наших досягнень в Європі, обміну знаннями, розвиткові співпраці з медичними школами. Вкрай важливо, що він матиме свою інтернет-адресу і в Україні, і в Словаччині, а також буде доступним у бібліотеках обох країн. «Inter medical journal» - необхідна складова у стратегії здобуття Ужгородським національним університетом статусу дослідницького вишу. Видання фактично є визнанням медиків Ужгородського національного університету в Європі», - наголосив Юрій Переста. 

Андій Єнча, доктор мед.н, професор, почесний доктор УжНУ, керівник клініки щелепно- лицевої хірургії («Академія Кошиці»), заступник головного редактора додав, що світом сьогодні керує наука, а Україна разом із Словаччиною мають достатньо потенціалу, щоб наука у державах була першому місці. «Наші країни мають мудрих людей, - каже Андій Єнча, - і такі видання дають змогу їх популяризувати». 

Євген Костенко, к.мед.н., професор, декан стоматологічного факультету УжНУ, зав. кафедри ортопедичної стоматології, президент Асоціації судової стоматології, заступник головного редактора розповів, що у першому номері журналу розміщено 41 статтю науковців 4 країн: України, Словаччини, Угорщини та Мексики. Україну представили автори кількох вузів: УжНУ, медичних вузів Львова, Івано-Франківська, Києва, Харкова та Запоріжжя. 

«Кілька років тому ставили цілі видати наукове медичне видання такого рівня і зробили це. Створили потужний колектив. Зараз святкуємо проміжний етап, який вже відбувся»,- каже науковець. Оксана Клітинська, професор, к.мед.н., член редколегії журналу розповіла, що співпраця між УжНу та представниками наукової еліти вузів Словаччини триває 5 років. У рамках співпраці й створено науковий журнал, щоб такий потужний науковий потенціал знали у всьому світі. 

Янка Бур'янова, генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді подякувала за гарну співпрацю над виданням і зауважила, що перший номер вийшов за рекордний час і став величезною подією у світі медицини та світі журналістики. «Найбільша подяка буде від усіх наукових працівників,експертів, які будуть публікуватися у журналі, а їх наукові праці будуть цитуватися у широкому науковому колі», - додала дипломат.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp