Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті нафтотрейдерів змусять знизити ціни на пальне

15 травня 2014 р., 18:19

Ціна на пальне в області зараз не є обгрунтованою, а тому керівництво намагається вирішити це питання.

У четвер, 15 травня, під головуванням першого заступника голови Закарпатської ОДА Андрія Сербайла відбулася робоча нарада з питань цінової політики на нафтопродукти на обласному ринку, участь в якій взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та представники нафтотрейдерських філій. 

Під час дискусії зазначалося, що станом на 12.05.2014 рівень середніх роздрібних цін у порівнянні з січнем п.р. збільшився, зокрема, на дизпаливо - 54%, бензин марки А-95 – 44,3%, газ –11,9%. Також акцентувалася увага на тому, що одним із суб’єктивних факторів, що значно впливає на роздрібні ціни на нафтопродукти – це те, що Україна лише на 15% забезпечена власною нафтою. Решта 85% - імпорт. Тому нині дефіцит нафти закривається завдяки ввезенню готових нафтопродуктів. 

Не менш важливим чинником, який впливає на кінцеву ціну нафтопродуктів, є акцизний збір (встановлений у євро – 198 за 1 тонну). Це при тому, що коливання валюти також суттєво впливає на ціну палива у роздрібній мережі. За наведеними моніторинговими даними, станом на 12.05.14 роздрібні ціни у Закарпатській області на нафтопродукти склали за літр: дизпаливо – від 14,50 до 14,99 грн., бензин А-80 – від 14,20 до 14,89 грн., бензин А-92 – від 14,50 до 15,69 грн., А-95 – від 14,70 до 15,99 грн., газ – від 6,60 до 7,29 грн. 

Андрій Сербайло звернув увагу присутніх нафтотрейдерів на той факт, ціни на пальне піднімалися фактично одночасно з ростом курсу валюти на всіх АЗС. За останні два тижні гривня зміцнилася, і курс на міжбанку стабілізувався, але ціни на бензин чомусь не знижуються. 

Зі свого боку присутні представники пояснили, що нафтотрейдери утримують ціни, аби вберегтися від можливих різких курсових коливань, допоки гривня повністю не стабілізується. Аби привести максимальні ціни до рівня середніх роздрібних цін, перший заступник очільника області звернувся до нафтотрейдерів переглянути цінову політику. А територіальному відділенню Антимонопольного комітету України спільно з ГУ Міндоходів у Закарпатській області в межах законодавства доручив вжити відповідних заходів до тих нафтотрейдерів, які не привели роздрібні ціни у відповідність до обґрунтованих. 

Довідково: Міністерство енергетики та вугільної промисловості зобов’язало Антимонопольний комітет України розслідувати ситуацію із зростанням цін на нафтопродукти. За розрахунками комітету, роздрібні ціни учасників ринку більші, ніж на гривню за літр перевищують ті ціни, які могли б бути встановленні в умовах жорсткої конкуренції, що забезпечує суб’єктам господарювання додатковий прибуток. Так, бензин А-95 іноземного походження не повинен бути дорожчим, ніж 14,95 – 15,45 грн. за літр. Комітет зобов’язав основних нафтотрейдерів знизити ціни і привести їх у відповідність до обґрунтованих. 
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp