Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У "Синевирі" глухарі щоранку співають свою пісню

5 квітня 2016 р., 12:32

Зараз вони потребують спокою і тиші

Забезпечення спокійного проходження токування глухарів – важливе завдання природоохоронців НПП «Синевир». З цією метою тривають заходи, спрямовані на вивчення і облік токовищ. Ці птахи занесені до Червоної книги України, отже потребують посиленої охорони.

Токування глухарів проходить у квітні – першій половині травня. Орієнтовними місцями, де можуть перебувати глухарі, є минулорічні токовища, на які в першу чергу звертається увага. Заселяють глухарі приполонинські смерекові ліси, галявини, багаті на ягідники, поблизу боліт. У цих місцях вдосвіта збирається орієнтовно до 15 особин самців глухаря, починаючи свою «пісню». При появі самки, самці злітаються на бій. Після того, як переможець виганяє суперника, продовжується токування, на якому й відбувається парування.

У цей період поблизу місць скупчень глухарів заборонено проводити будь-яку господарську діяльність. Службою державної охорони проводяться заходи щодо охорони цих місць, створення належних умов для спокійного токування.

Простежуючи динаміку чисельності глухаря у НПП «Синевир» за останні 10 років, можна стверджувати, що стан популяції цього виду стабільний.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp