Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чи процвітатиме виноградарство Закарпаття - вирішить Турчинов

5 березня 2014 р., 12:46

Винороби звернулися до в.о. Президента України з проханням призупинити дію ЗУ щодо збільшення акцизного збору та використання вітчизняних коньячних спиртів у виробництві коньяків України.

Корпорація "Укрвинпром" спільно з НІВіВ "Магарач" та ННЦ "ІВіВ ім. В.Є. Таїрова" офіційним листом від імені всієї виноградно-винробної галузі звернулися до в.о. Президента України Олександра Турчинова з проханням призупинити дію Закону України від 19.12.2013 р. №713-18 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків" у частині збільшення ставок акцизного податку на виноробну продукцію та відновлення відсоткового співвідношення вітчизняних та імпортних коньячних спиртів при виготовленні коньяків України.

Прийнятим законом внесені зміни до розділу ХХ "Перехідні положення", підрозділу 5 Податкового кодексу України, зокрема з 1 квітня 2014 р. на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00, до яких відносяться коньяки України), застосовується ставка акцизного податку 56,42 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту, що означає збільшення її на 24,42 грн. або на 76,3% порівняно зі ставкою (32 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту), зазначеною у редакції Податкового кодексу України до прийняття вищезазначеного закону.

Винороби вважають, що дострокове збільшення ставки акцизного податку на коньяк призведе до скасування перехідних положень щодо оподаткування коньяків України ототожнить коньяк з лікеро-горілчаними напоями, на які також застосовується аналогічна ставка акцизного податку.

"Таке ототожнення лобіюється іншими учасниками алкогольного ринку, однак зрівнювати такі різні за тривалістю їх виготовлення алкогольні напої недоречно, а скоріше абсурдно, оскільки тривалість виготовлення лікеро-горілчаних напоїв складає декілька днів, а тривалість виготовлення коньяків найменшої витримки "три зірочки" триває понад 4 роки", - йдеться у зверненні.

Суттєве підвищення податку призведе до зростання вартості кінцевого продукту, і, як наслідок, до зниження конкурентоспроможності продукції, до зменшення прибутковості і привабливості бізнесу з виробництва коньяків України, негативно вплине на обсяги виробництва і реалізації коньяку України та спричинить скорочення надходжень коштів до державного бюджету, зменшить прибутки виноробних підприємств, загальмує їх розвиток, у результаті чого зросте безробіття, зросте соціальна напруга в традиційно виноробних регіонах держави, активізується діяльність тіньових структур по виготовленню фальсифікатів, зростуть випадки отруєння сурогатами та інші негативні наслідки.

Окрім того, вищезгаданим Законом абзацами другим-четвертим встановлено, що вітчизняні виробники коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією, повинні використовувати спирт коньячний власного виробництва або спирт коньячний, викурений в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, не менше 0% у 2014 р. та 5% з 1 січня 2015 р. 

"Зазначені норми дозволяють виробникам виготовляти коньяки України виключно з імпортних коньячних спиртів, які за якістю значно нижче вітчизняних спиртів, що, у свою чергу, негативно вплине на якість готових коньяків і їх конкурентоспроможність по відношенню до імпортних коньяків", - відмічається у листі.

При нормах даного Закону підприємтсва на законодавчих підставах будуть завозити значну кількість імпортного коньячного спирту, що негативно вплине на розвиток сировинної бази (виноградарство), поставить під загрозу існування виноградарських підприємств і підприємств первинного виноробства та спричинить додатковий відтік валюти з України у такий складний для економіки час.

Більш того, без використання української сировини неможливо зберегти назву "коньяк України", тому задля підтримки вітчизняних виробників та запобігання фальсифікації винопродукції необхідно повернутися до використання попередньої норми використання спирту коньячного власного виробництва або викуреного з українських виноматеріалів.

"Також вищезазначеним Законом України були збільшені ставки акцизного податку на вина виноградні кріплені, вермути, інші зброджені напої з доданням спирту, сидр і пері та вина ігристі й газовані. Якщо підвищення ставки акцизного податку на винопродукцію з доданням спирту етилового ректифікованого обгрунтоване підвищенням ставки акцизного податку на спирт, то підвищення акцизу на вина ігристі й газовані, сидр і перрі, при виробництві яких спирт не використовується, є необгрунтованими та такими, що нанесе збитки виробникам і автоматично підвищить вартість продукції, а це, у свою чергу, призведе до недоступності споживачам найбільш популярних напоїв, без яких не обходиться жодне свято – ігристих і газованих вин", - пояснюють у зверненні.

До того ж, в ряді країн-членів ЄС акцизний податок на вина (тихі, ігристі) зовсім не стягуються (Німеччина, Греція, Італія, Іспанія, Португалія, Люксембург, Кіпр, Нідерланди, Румунія, Словаччина, Словенія, Швейцарія).

Як повідомлялося, Укрвинпром спільно з НІВіВ "Магарач" та ННЦ "ІВіВ ім. В.Є. Таїрова" вже зверталися офіційним листом від імені всієї виноградно-винробної галузі звернулися до колишнього Голови Верховної Ради України Володимира Рибака та екс-президента України Віктора Януковича з проханням не підвищувати ставку акцизного податку, залишити чинну норму використання (по роках) спирту коньячного власного виробництва або спирту коньячного, викуреного в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини та відновити спрямування коштів 1,5-відсоткового збору на галузь відповідно, але питання так і не було вирішено для відновлення національного виробництва та на користь розвитку українського товаровиробника.
Укривинпром

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp