Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Іван Васильцюн: За ухилення від мобілізації - реальні тюремні строки

20 травня 2014 р., 20:08

Військком Закарпаття про мобілізацію, новий призов, батальйон територіальної оборони, потреби війська і наших солдатів на Сході

До головного військового комісара Закарпаття Івана Васильцюна питань у «Часу Закарпаття» назбиралося багато. Відновлений призов на строкову службу, який розпочинається 26 травня, продовження мобілізації, утворення батальйону територіальної оборони Закарпатської області – три напрямки, в яких посилено працюють військкомати краю. Повістки закарпатцям вже приходять, тож ми попросили пана полковника роз’яснити, хто і на яких умовах тепер має служити в армії. Розмова вийшла тривалою і дуже цікавою.

Скільки платять за захист України?

Іване Петровичу, найперше цікавить, як проходить мобілізація до війська тих, хто вже пройшов армію. Хто, на яких умовах і де буде нести службу?

Так, на території Закарпаття продовжена часткова мобілізація відповідно до указу т.в.о. Президента Олександра Турчинова від 6 травня. Зокрема поставлено завдання щодо доукомплектування до штату воєнного часу закарпатської 128 окремої гірсько-піхотної бригади. В зв’язку з тим зараз іде оповіщення військовозобов’язаних, тих, які будуть призвані по частковій мобілізації, до цієї бригади. Із наступного понеділка після виборів, з 26 травня, військовозобов’язані будуть поставлені до військових частин -- у міста Ужгород, Мукачево і Виноградово.

А що на них чекає далі?

Після того, як частини укомплектуються, на полігонах буде проведено бойове злагодження – відновлення навичок, отриманих під час проходження військової служби. Після завершення цього бойового злагодження вони перебуватимуть у пунктах постійної дислокації у військових частинах в готовності до виконання завдань. Якими будуть завдання – нам невідомо. Наказ яку частину і куди слід передислокувати в разі необхідності буде визначено директивою Начальника Генштабу. Якщо взяти досвід часткової мобілізації, яка відбулася з 17 березня по 2 травня, то деякі частини вибули до виконання завдань за призначенням у Східні і Південні регіони України, а деякі залишилися в пунктах постійної дислокації в містах, де комплектувалися.

Наскільки масштабна мобілізація? Яку кількість людей треба призвати?

Цього вам сказати не можу, але їх багато. Стосовно того, якого віку військовозобов’язаних мобілізуємо… Це солдати-сержанти віком до 50 років, молодші і старші офіцери (від мол. лейтенанта до підполковника) віком до 55 років і полковники віком до 60 років. Додам, що ті, хто призиваються по мобілізації, отримують грошове забезпечення як військовослужбовці за контрактом.

Про які суми йде мова?

Найменше забезпечення по найменшій посаді (наприклад, стрілка без вислуги років) – мінімум 2400 гривень, офіцера – мінімум 5100 гривень. При цьому за військовими пенсіонерами зберігається пенсія – вони і її отримують, і грошове забезпечення за службу у війську. До слова, якщо людина є приватним підприємцем – вона звільняється від сплати соціальних внесків і відповідних податків. Крім того, у Верховній Раді розглядається питання і воно днями має бути вирішене, що тим, хто має кредити і мобілізований, проценти за користування позикою сплачуватиме держава.

Відновлений призов: тепер беруть і офіцерів, які закінчили військові кафедри

26 травня розпочинається відновлений призов на строкову службу. Кому готуватися до армії?

Відповідно до Указу т.в.о Президента України про посилення обороноздатності держави, відновлюється призов на строкову військову службу. Характерно, що будуть призиватися не тільки юнаки від 18 до 25 років, а й (вперше за всю історію незалежності України) офіцери, -- ті, хто закінчив військові кафедри у вишах і є військовозобов’язаними. На строкову службу вони не йдуть, але будуть призвані на службу на офіцерські посади. І до речі, це стосується всіх, хто не має 55 років. Але тільки тих, хто не служив в армії. Якщо офіцер звільнився після закінчення контракту, то його призивати ніхто не буде.

Доки триватиме призов?

Із 26 травня по 31 липня. Тобто він не весняний, а фактично літній. Ті, хто буде призваний на строкову службу, пройдуть підготовку в навчальних центрах і будуть відправлені безпосередньо у військові частини для подальшої служби. Будемо сподіватися, що після президентських виборів ситуація нормалізується і солдати-новобранці будуть служити в пунктах постійної дислокації. А в разі іншої ситуації, вони виконуватимуть ті завдання, які стоятимуть перед відповідними військовими частинами.

Іване Петровичу, нинішній призов буде разовий, чи постійний?

Восени він також однозначно буде. А взагалі щоразу призов проходить за окремим указом Президента. Нині ж стоїть питання, що в нас буде змішаний тип комплектування Збройних Сил – за призовом та в добровільному порядку за контрактом. Однозначно, що Збройні Сили будуть розширятися, зросте кількість солдатів. І держава, і суспільство нарешті усвідомили, що свою армію необхідно утримувати на належному рівні.

Хто не хоче на Донбас, але готовий захищати Закарпаття – записуйтеся до батальйону територіальної оборони

На якій стадії формування батальйону територіальної оборони, що має бути створений в області? І хто все-таки має цим займатися -- УМВС чи військкомати?

Міліція займалася створенням Національної гвардії, а завдання щодо формування батальйонів територіальної оборони з самого початку було покладено на обласні військові комісаріати. Ми їх створюємо і далі вони підпорядковуються оперативному командуванню «Північ». Тобто це структура Міноборони. Відповідно, вона знаходиться на всебічному забезпеченні Міністерства. Особливість цієї військової частини в тому, що вона виконуватиме завдання на території нашої області. Такі батальйони будуть у кожному регіоні.

А якими будуть функції цього батальйону? Де він базуватиметься і кого до нього приймають?

Завдання наступні: у разі необхідності посилення державного кордону, охорона особливо важливих об’єктів, забезпечення функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування, боротьба з незаконними збройними формуваннями і розвідувально-диверсійними групами. Цей батальйон буде дислокуватися в Мукачеві. Туди набираються добровольці. Хто захоче – укладе контракт і проходитиме службу на постійній основі, хто не захоче, той після указу про демобілізацію буде звільнений, а на його місце призиватимуть нового контрактника.

Тобто можна укладати контракт на оплачувану службу?

Так. І не лише в цьому батальйоні. Можна і у військові частини, які дислоковані не тільки в нашій області. У нас були декілька хлопців, які хотіли служити у ВДВ – високо-мобільних десантних військах. На Закарпатті таких частин немає, тож вони поїхали безпосередньо в ті міста, де розташовані відповідні частини, уклали контракт і там проходять службу. Щоб читачі розуміли: зараз комплектування іде, як по мобілізації, як за призовом, так і за контрактом. І ще для інформації: солдат укладає контракт на 3 роки, а сержанти і офіцери – на 5 років.

Скільки людей має служити саме в батальйоні в Мукачеві? І чи не складно часом набрати добровольців?

У батальйоні служитиме понад 4 сотні чоловік. Більше половини ми вже скомплектували, навіть набагато більше, ніж половина. Добровольців було багато. Особливо в перші дні – коли був величезний підйом і люди масово йшли до військкоматів. А зараз вже трошки не той настрій, вже дещо перегоріли… Хоча я впевнений, що батальйон ми укомплектуємо.

А перед вами поставлені конкретні часові рамки для створення цього батальйону?

Так, він має бути сформований до 31 травня. Далі проводиться стройовий огляд і він приступає до підготовки. Знову ж таки, спочатку ітиме бойове злагодження, бо комусь треба відновити навики, а когось і навчити з нуля. До речі, про добровольців… Багато було охочих, які за різними показниками не можуть проходити службу. Пішов на медкомісію – а за станом здоров’я непридатний. Хтось за віковим цензом не проходить. Дуже багато афганців звернулося, але більшість із них під час тої війни отримали поранення, контузії, є інвалідами і за станом здоров’я не можуть більше служити. Хоча вони, якби пішли до війська, може, навіть дуже непогано виконували б свої обов’язки. Але ми мусимо працювати в правовому полі, а вимоги саме такі.

Кожен може вибирати: чи захищати Батьківщину, чи сидіти в тюрмі

Повернімося до теми мобілізації. От ви прийшли до чоловіка, оповістили його, що він підлягає мобілізації і такого чи такого числа має з’явитися у військкомат, а він паспорт в руки, рюкзак на плечі і швидко в Чехію чи Росію…

Хочу сказати, що є способи, як це відслідкувати і присікти. Не буду деталізувати, зрозуміло чому… Я думаю, що завдання по мобілізації ми виконаємо. Воно велике, але не таке, щоб ми не справилися.

Тоді, може, розповісте про спостереження – як загалом люди реагують на повістки?

По-різному, звичайно, реагують. Звісно, є і такі, хто пробує знайти різні способи, щоб уникнути служби. Але мобілізація – це завдання не тільки військових, а всієї держави. В тому числі й органів місцевого самоврядування, на виконання цього завдання це працює прокуратура, міліція, і СБУ. Якщо хтось думає, що він десь трошки втече і йому за це нічого не буде, помиляється -- його чекає кримінальна відповідальність.

Вже були випадки, щоб хтось відповів?

В інших областях України, які вже проводили такі заходи, були внесені до Єдиного реєстру досудового розслідування кримінальні правопорушення про ухилення від мобілізації, ці справи швидко розглянуті в суді і люди отримали конкретний вирок. Причому не умовний строк. Зараз вони вже не служать в армії, а знаходяться в місцях позбавлення волі. Кожен має вибирати, де він буде – чи захищати Батьківщину, чи сидіти в тюрмі.

Треба розуміти: справа дуже серйозна, це все не забавки. За 24 роки незалежності України ми в такій ситуації не були. І не можна пускати все самопливом, коли ворог не тільки на порозі, а вже у твоєму домі (хитрими способами під виглядом сепаратистів чи народного ополчення). Якщо ми будемо аж надто лояльними, то вони дійдуть і до Закарпаття. Очевидно одне: росіяни зупиняться там, де ми зможемо їх зупинити. Тому не маємо права бути тепер надто ліберальними. Ось дивіться, яка ситуація в Криму. Вже тепер ті хлопчики, які зрадили українській присязі і прийняли російську, в більшості служать за межами Криму, причому в різних регіонах. Зараз на строкову військову службу в російську армію ідуть призовники з Криму, і їх відправляють на Далекий Схід і Північний Кавказ. Не хотіли служити в Ужгороді, будуть служити на Кавказі.

Якщо ми зараз не будемо захищатися, те ж може чекати і нас. Не всі хлопці з Закарпаття повтікають в Угорщину, Словаччину, чи Чехію. Якщо сюди прийде ворог, то служити будуть всі, і в інших місцях, і в набагато складніших умовах. Панькатися ніхто не буде. Досвід показує – коли іде фронт, то ніхто нікого не питає, чого він хоче чи не хоче…

Тривалий час армія сприймалася як необхідний паразит

Чи багато наших краян зараз служать у гарячих точках на Півдні та Сході України?

Є військові частини з Закарпаття, які зараз на Східному кордоні, виконують серйозні завдання. Яка кількість – сказати вам не можу, але це немала цифра.

Втрат не маємо?

Слава Богу, вбитих немає. І поранених наших бійців також немає.

Проходила інформація, що закарпатський військовий там помер…

Так, загинув підполковник із Закарпаття. Щоправда, внаслідок ДТП. Він був у районі бойових дій, їхав у машині з прикордонниками на нараду, водій не справився з керуванням і сталася смертельна аварія.

Наскільки зараз забезпечене військо? Знаю точно, що коли все тільки починалося в Криму, на деяких закарпатських прикордонних заставах навіть куль у солдатів не було. Чи не вийде такого, що людей кидають на озброєного до зубів ворога без необхідного оснащення?

Державна прикордонна служба – це не наша компетенція, ми з ними тільки співпрацюємо. Хоча запевняю вас, що тепер вони добре оснащені і належним чином озброєні. Більше посилений, звісно, східний кордон, але і в нашому регіоні готовність висока. І достатньо бойової зброї.

Проблема була в тому, що тривалий час армія сприймалася як необхідний паразит, який нічого не виробляє, а лише споживає. А практика показує, що, якщо своє військо не утримувати, то будеш утримувати чуже. Це прописна істина, яка стала для України реальністю. Зараз іде поступове забезпечення, закупляють обладнання, шиють бронежилети… Ті матеріальні запаси, які були, не були розраховані на відмобілізування. Резервів армія просто не мала. З різних об’єктивних і суб’єктивних причин.

До речі, чимало закарпатців хотіли б допомогти військовим, а не знають, куди звернутися. Мова не тільки про гроші, а й про медикаменти, чи продукти. Чи є зараз в чомусь потреба? І чи створено прийому необхідного?

От зараз будуть відмобілізовані бригади. Якщо хтось із краян має бажання допомогти, прошу звертатися безпосередньо до військових частин в Ужгороді, Мукачеві і Виноградові. На місці з командирами вже можна обговорити, чи є в чомусь потреба, і якщо є – то в чому саме.

Не секрет, що в часи постійних призовів до війська нерідко виникали випадки, коли від армії відкуповувалися. Тепер треба мобілізувати багато людей і напевно, що знайдеться й немало тих, хто намагатиметься уникнути служби, давши хабара – чи воєнкому, чи лікарю з медкомісії. Чи є у вас внутрішня служба безпеки? І куди звертатися тим, хто знає про подібні випадки корупції?

Безпосередньо в структурі внутрішньої служби безпеки нема. Звичайно, такі випадки, про які ви кажете, трапляються. Щоб їх не було, працює прокуратура з нагляду за додержання законів у воєнній сфері, є військова контррозвідка, є СБУ, міліція, в яких боротьба з корупційними проявами входить до переліку обов’язків. Ми також боремося з правопорушеннями корисливої спрямованості. Але кожна людина -- це індивідуум. Один дає хабар, інший бере. І при цьому правопорушниками є обоє. Звісно, за корупційні дії передбачене кримінальне покарання, якщо мова про військового – то з позбавленням звання і понесенням встановленої відповідальності.

Щодо того, куди звертатися, якщо такі факти виявлені… В кожному військовому комісаріаті є телефони, за якими можна дзвонити і повідомляти про такі випадки. Крім того, в нас в обласному військкоматі перед будівлею на вулиці є скринька для запитань до командування військового комісаріату. Вона двічі на добу перевіряється, і якщо подібні випадки виявляються, ми їх оперативно перевіряємо і жорстко реагуємо. Тож будемо вдячні небайдужим громадянам за допомогу і важливу достовірну інформацію.

Ярослав Світлик, Час Закарпаття

Oлег 18.07.2015 17:56 IP: 181.227.107.46
Так хто преховуеться?
Andriy 07.03.2015 18:29 IP: 12.89.163.188
Цікавий спосіб БЕЗСТРОКОВОЇ відстрочки від мобілізації нещодавно знайшов тут http://www.pravoconsult.com.ua/postijnyj-doglyad-zakonnyj-sposib-uhylennya-vid-mobilizatsiyi. З дозволу адміна публікую посилання. Тому що інформація дійсно цікава і головне-законна, адже відстрочка по нагляду за старими людьми, як там пишуть, оформляється дуже легко!
435505 10.06.2014 02:06 IP: 169.73.182.31
Розстріляти цих грубих свиней в погонах

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp