Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді потрібні донори

25 травня 2016 р., 13:51

Маєте змогу допомогти - допомагайте.

В Ужгороді потрібні донори.

Всередині місяця стало відомо, що на Закарпатській обласній станції переливання вичерпуються запаси першої негативної: 0(1)Rh(-).

Ужгородці відгкнулися на цю акцію, однак, як виявилося, здати кров можуть не всі. Окрі традиційного списку медичних протипоказань на заваді стала прописка. Як виявилося, проблема ця існує у багатьох станціях переливання крові попри те що сам інститут прописки, як такої, скасвали у 2001 році.

Як повідомляє сайт Донор.ua, донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

"Жодний офіційний документ не підтверджує того прикрого факту, який дуже поширений в регіонах - потрібна прописка тієї області, де ви можете чи хотіли б здати кров.

Виключенням з цього парадоксального правила лиш є міста - Київ та Дніпропетровськ і відповідно їхні області. В цих областях донорів приймають з будь-якою українською реєстрацією", - йдеться на сайті.

Проблема виникає через те, що немає єдиної всеукраїнської бази активних донорів і донорів, що тимчасово чи на постійній основі відведені від донорства. "Така проблема є не лише питанням одного центру крові, а й усієї державної системи. Допоки держава не створить Національний реєстр донорів крові та/або її компонентів, кожний донор матиме перепони на кшталт "прописка", - додають експерти.

Що робити, якщо вам в центрі крові/на станції переливання/ у відділенні трансфузіології кажуть, що вас не можуть прийняти, тому що у вас немає "потрібної прописки":

Попросити назвати чи показати документ (Постанова, Наказ, Закон і т.д.), що офіційно вам не дозволяє здати кров. Оскільки такого документу не існує, то вас змушенні будуть прийняти.Написати листа нам та на Департамент Охорони Здоров'я тієї області, де ви хотіли і намагались здати кров.Змінити місце реєстрації.Здати кров тим не менше ніколи не пізно, адже вона може бути потрібною різни людям у різний момент. В Ужгороді це можна зробити за адресою: вул. Льва Толстого, 15. По будням з 09.00 до 14.00. При собі мати паспорт.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp