Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Іршавщині - вода з нітратами

6 липня 2016 р., 16:00

Такі результати досліджень

З 43 проб.

Як констатують в Іршавській районній філії Держсанепідслужби, значна кількість водоносних горизонтів у районі нині забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками.Так, із досліджених в 2015 році 87 проб питної води з громадських джерел водопостачання на вміст хімічних сполук в 19 нестандартних пробах відмічалось перевищений вміст нітратів.

За 6 місяців 2016 року із досліджених 43 проб в 11 пробах перевищений вміст нітратів.

Нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітра» широко використовують у сільському господарстві (як мінеральні добрива), а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті. На жаль, унаслідок нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, що спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді, а це призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Нітрати добре всмоктуються в травному тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому в разі надходження в організм людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо – для дітей у перші місяці життя. Якщо суміш для дітей немовляти віком 0-3 місяці розвести водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів, у дитини може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною вважають дозу від 10 мг/л.

Голос Карпат

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp