Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Слідчі - серце закарпатської поліції

7 липня 2016 р., 09:21

Без них не буде покараний жоден злочинець

1 липня відзначили професійне свято усі слідчі України – люди, що здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень. Робота в цих підрозділах поліції складна не лише тим, що від них залежить понесе злочинець відповідальність чи ні, але й тому, що щодня ці люди у формі зустрічаються віч-на-віч з людською бідою.

За півроку на Закарпатті у провадженні слідчих знаходилося 22810 кримінальних правопорушень, з них зареєстровано у поточному році – 10714. Закінчено досудове розслідування по 10483 кримінальних справах, з них до суду скеровано 2278. Про підозру 1521 особам по 2233 кримінальних правопорушеннях.

Про роботу слідчих в поліції на Закарпатті розповіла старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Закарпатській області, майор поліції Віра Балог.

– Скільки на Закарпатті слідчих та чим вони займаються?

– Зі вступом в силу нового кримінально-процесуального законодавства в 2016 році кількість слідчих збільшилася, оскільки нами здійснюється досудове розслідування більшості кримінальних порушень, підслідність яких була визначена за нами. На даний момент в закарпатській поліції працюють близько трьох сотень слідчих. В штатну чисельність входять керівництво, практичні слідчі, криміналісти та експерти-криміналісти. Крім того, в структурі слідчого підрозділу є режимно-секретний відділ, який займається таємними документами, тобто негласними слідчими діями. Наразі на Закарпатті є недобір у два десятки слідчих, некомплект є у кожному районі, адже підібрати хорошого спеціаліста на вакансію непросто. Це пов’язано з великою відповідальністю, високими вимогами до кандидатів, чималим навантаженням та порівняно невисокою зарплатнею. До нового Закону «Про національну поліцію» слідчі отримували більші надбавки, після змін їх прирівняли до решти поліції, тобто інспектор по кадрах нині має таку ж оплату праці, як слідчий. Молодим слідчим, особливо тим, хто працює до трьох років, вигідніше працювати в інших структурах.

– Як підбирають спеціалістів у слідчі управління поліції?

– Кожен начальник слідства сам добирає спеціалістів особисто. Слідчий обов’язково повинен мати вищу юридичну освіту, мати хороше здоров’я, щоб пройти відповідну медичну комісію. Крім цього, в Україні є вищі навчальні заклади з підготовки таких кадрів для поліції. Проте на посаду слідчого не заборонено приймати спеціалістів з юридичною освітою.

На Закарпатті слідчими фіксується 300-400 проваджень в тиждень

– Якими саме справами займаються слідчі?

– Визначення підслідності регламентує Кримінально-процесуальний кодекс України, відповідно до нього більшість статей Кримінального кодексу підслідні поліції. На Закарпатті найбільше розслідуються майнові злочини, тобто крадіжки, пограбунки, шахрайство, угони. В порівнянні з містами-мільйонниками в нашому краї значно менше вбивств, зґвалтувань та інших таких важких злочинів. Проте немає таких злочинів, передбачених ККУ, які зовсім ніколи не зустрічаються в нашій області. Приблизно за тиждень на Закарпатті слідчими підрозділами поліції реєструється 300-400 проваджень.

– Як слідчі пов’язані у роботі з іншими структурними підрозділами поліції?

– Всі наші структури міцно пов’язані між собою, але, можна сказати, слідчі є серцем поліції. Працівники карної поліції розкривають злочинність, проте робота із зібрання доказів, спілкування з людьми належить слідчим. Основне завдання слідчого – забезпечення досудового розслідування та притягнення до відповідальності всіх, хто вчинив кримінальне правопорушення. Слідчі в своїй роботі керуються великою кількістю нормативних актів.

– Що потрібно, щоб грамотно розслідувати кримінальну справу та зібрати достатню кількість доказів?

– Слідчі, окрім юридичних знань, повинні мати різнопланові навички. Так, розслідуючи злочини в банківській сфері, наш спеціаліст має розумітися на фінансах, при розкраданні коштів у фірмі слідчий повинен вміти працювати з її статутом тощо. Те, що ми вчимо в інститутах та академіях, покриває не всю потребу знань, які знадобляться на практиці. В слідчому управлінні взагалі поділено між підрозділами види кримінальних правопорушень, а от в районах таку спеціалізацію через велику плинність справ забезпечити не вдається, тому в наших відділеннях поліції слідчі через безвихідь більш багатофункціональні.

– Як видозмінюються слідчі відповідно до вимог часу?

– З розвитком новітніх технологій змінюється і злочинець, тому слідчі повинні також іти в ногу з часом. В ГУНП в Закарпатській області працюють спеціалісти, які займаються кіберзлочинністю. Зовсім нові методи в боротьби з торгівлею людьми.

Робота така ж цікава, як в кіно



– Про роботу слідчих написано багато книг і знято ще більше фільмів. Така робота справді дуже цікава чи в реальності в ній більше рутини?

– Наша робота завжди дуже цікава та непередбачувана. Коли слідчий виїжджає на місце злочину, він має доволі приблизний опис того, що на нього чекає. Іноді вже в дорозі ми отримуємо попередження про можливе застосування вогнепальної зброї чи можливу наявність вибухівки, тому іноді навіть страшнувато. Під час самого розслідування існує інтрига: чи співпадуть забрані відбитки пальців з базою, що розкаже свідок чи підозрюваний. І окремо варто відзначити, що отримуєш моральне задоволення, коли пазл склався, всі докази доповнили одне одного.

– Чи багато є таких справ, які неможливо розкрити?


– Всі злочини можна розкрити. Як би не намагалися злочинці замести сліди, але завжди лишається щось, за що можна зачепитися слідчому. Проблема лиш в тому, що потерпілі невчасно заявляють про злочин. Іноді це пов’язано з тим, що його невчасно помітили чи очікували, що самі зможуть розібратися в ситуації. Хоча, звичайно, крадіжку довести значно складніше, ніж вбивство.

Щодо нерозкритих справ, то в моїй практиці була цікава ситуація, коли моя однокурсниця під час нашого стажування розкрила аж п’ять таких «глухарів»!

– Від чого залежить час розслідування справи?

– Від кількості призначених експертиз, необхідних для розкриття злочину. Найбільше їх при вбивствах, господарських злочинах, ДТП. Також іноді відбувається затягування процесу його учасниками. Підозрювані та їх захисники іноді так роблять, вони пишуть клопотання слідчим про призначення додаткових перевірок та експертиз. Нині дозволено стороні підозрюваних збирати свої докази, і буває, що цим вони зловживають.

– Зі слідчими структурами яких органів співпрацює поліція під час розкриття злочинів?

– В Україні, окрім поліції, слідчі підрозділи працюють в СБУ, Державній фіскальній службі, прокуратурі, і ми в тій чи іншій мірі співпрацюємо з ними всіма. З 2017 року буде остаточно сформовано Державне Бюро Розслідувань, яке займатиметься корупційними правопорушеннями в лавах правоохоронців. Детективи Національного антикорупційного бюро України також є слідчими підрозділами, відкритими для роботи.

Найбільше у роботі ми пов’язані з прокуратурою та слідчими суддями, кожне рішення ми погоджуємо з процесуальним прокурором.

– Хто контролює роботу слідчих в поліції?


– В слідчому управлінні є відділ, який контролює нашу роботу. Перевіряється, як слідчі відреагували на те чи інше правопорушення, які експертизи було призначено, наскільки оперативно зроблена робота.

***

Т.в.о. начальника ГУНП в Закарпатській області, полковник поліції Степан Довгунь привітав слідчих краю з професійним святом та вручив відзнаки Міністерства внутрішніх справ України, грамоту Закарпатської обласної ради та преміював 11 працівників слідчого управління.

Очільник поліції Степан Довгунь наголосив на важливості роботи слідчих управлінь в краї.

«Без цих людей не оголошується жодна підозра та ні одна кримінальна справа не має зрушення. Навантаження у слідчих поліції дуже велике, але кожен робить все від нього залежне, так як усвідомлює, його роль в роботі національної поліції дуже вагома», – наголосив Степан Довгунь.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp