Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

З Ужгорода стартувала подорож Prostoboso: 2080 кілометрів до фінішу

13 липня 2016 р., 20:24

40 кілометрів уже позаду

Сьогодні, 13 липня, – вже 5-й день подорожі Prostoboso. А вирушили мандрівники Іван Онисько та Юрій Регліс з Ужгорода. Тож за приблизними підрахунками подолали пішки вже більше 40 кілометрів. Чому за приблизними? А тому, що хлопці не йдуть вздовж траси, а заходять у села, щоб побачити чим живуть місцеві, та й у пошуку притулку на ніч.

Про це вони розповіли під час прес-конференції у Мукачеві.

У подорож хлопці вирушили пішки і босоніж. Пункт призначення – Харків. А це – 2080 кілометрів шляху.

Що звело мандрівників разом?

Хлопці познайомилися на Майдані 2 роки тому. Потім розійшлися і кожен займався своїми справами. Але вже тоді Іван та Юрій окремо, але мандрували Європою, Азією, зокрема побували у Португалії, Китаї. Тому хлопці і зійшлися, адже виявилося, що вони мають спільний інтерес до подорожей.

Під час спілкування з журналістами Іван згадав і про подорож до Піднебесної:

– Зазвичай я десь зупиняюся, заробляю гроші і далі подорожую автостопом. А от ідея подорожі до Піднебесної була у тому, щоб їхати без грошей. На Китаї я не зупинився, був в Лаосі, Камбоджі.

В Україні мандрівники йдуть так званим «Вишиваним шляхом». Він з’єднує Схід та Захід, що дуже символічно особливо у теперішні часи війни на Сході…. Хлопці взялися за цю подорож, щоб зробити свій вклад у популяризацію шляху.

– Спочатку ми хотіли повторити повний маршрут, але вирішили, так би мовити, виляти по дорозі, йти автентичною стежкою, адже так можна більше побачити цікавих речей. Сам шлях – завдовжки 2080 км. Можливо у подальшому піший похід «Вишиваним шляхом» розбиватиметься на ланки: Ужгород – Львів, відрізки на Слобожанщині. Щоб люди, які не мають змоги пройти повний кілометраж, долали хоч його частину, – зазначив Іван.

Перші кілометри великої подорожі

Мандрівники вирушили з Ужгорода. Пройшли через село Циганівці, заночували у Верхньому Солотвині.

– Коли йдеш пішки, по-іншому сприймається усе що ми бачимо. А якщо ще й босим, то взагалі різниця величезна, бо доводиться зважати на дорогу якою йдеш та і на багато речей, які б у інших обставинах не бралися до уваги.

У перший день була домовленість, що будемо спати у автобусі. Та у селі зустріли нас діти і так вийшло що згодом і до хати запросили. Другу ніч ми ночували в пиливні (сіновал) у пані Марії.

У наших попередніх подорожах, зокрема, по Азії, нас часто запрошували на ночівлю по домівках. А тут у нас іноді немає інших варіантів, як ночувати на сіновалах чи де вже прийдеться. Хоча, впевнені, що згодом ситуація зміниться, – наголосив Юрій.

Що прихопили у подорож мандрівники?

Багатьох цікавить: що ж у клунках хлопців? Іван та Юрій показують:

– Бокс до камери, якщо буде дощ, сама камера, щипачки, паспорти у клейонці, сірники. Тобто найнеобхідніші речі. Проте вирушили без їжі та грошей, як і анонсували. Вже протягом подорожі зустріли людей, які нам дали сумку з їжею, яку ми їли ще наступного ранку.

У Вовковому продвчиня дала нам трохи провіанту, зокрема консервовану рибу. Так як Юра рибу не їсть, то у Ракошині інша продавчиня поміняли консерву на квасолю. Поки за два дні не з’їли її, бережемо на крайній випадок.

Зізнається Іван, що давали люди і гроші:

 – Два дні тому у пакеті з їжею пані Марії виявили 50 гривень. А от у Ракошині у нас було молоко, ми вирішили треба якось обміняти його на щось поживніше. Перед магазином написали на листочку: «Обміняємо на їжу» і поставили біля пляшки з молоком. Один чоловік дав 10 грн. і не взяв молока. Потім підійшов до нас Іван Кравчик, виконавець пісні «Латориця, Латориця всіх нас зустрічає». І запросив до себе на гостину.

{g}

Розкрили мандрівники і секрет своїх брилів з дірками:

– Моя мама з Тернопільщини, от вона якось йшла по ринку, побачила брилі і згадала, що й мені треба такий. Але дивиться – вони з дірками Продавчиня каже: так скомбінуєте, з одного латку виріжете і приклеїте на інший. Ми вирішили не комбінувати і вдягли брилі як є, адже нас двоє, – каже Іван.

Відпочинок над Латорицею

Зараз мандрівники у Мукачеві. Переночували одну ніч у мукачівця Юрія Кравчука, який зголосився прийняти гостей. У місті над Латорицею вони вирішили зробити невеличкий, так би мовити, привал. Адже у Івана, від незвички ходити босим, трохи розпухли ноги. Від автостопу чи пропозицій підвезти, хлопці відмовляються, адже похід суто пішохідний і принципово босоніж. Як вдалося підрахувати Юрію та Івану, щодня вони наразі долають по 15 кілометрів.

За час відпочинку вони займуться відео – змонтують його та виставлять у інтернет-мережу. Далі на них чекають у Кольчині, де вже зголосилися прийняти мандрівників на ніч. Щодо інших пропозицій, то поки такі надійшли із Києва та останнього пункту призначення – Харкова. У цьому місті хлопців зголосилися прийняти вже у 4-х оселях.

У дорозі мандрівники будуть кілька місяців

Завершити подорож хлопці планують десь під Різдво. Напередодні вони говорили про інші терміни – жовтень, проте після перших кількох десятків кілометрів зрозуміли, що дорога дається не так і легко.

У подальших планах – подорож до Південної Америки. Проте про неї хлопці ще детально не роздумували, адже передусім треба впоратися із мандрівкою «Вишиваним шляхом».

Маріанна Савицька для Zakarpattya.net


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp