Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Одного із фігурантів мукачівської справи катували (Документ)

15 липня 2016 р., 18:46

Висновок омбудсмена

Напередодні першого суду по суті у так званій "мукачівській справі" (мова про стрілянину у Мукачеві 11 липня 2015 року) уповноважений із захисту прав людини визнав катування стосовно одного із затриманих у цьому провадженні.

Мова про фронтовика-добровольця, бійця ДУК "Правий сектор" Володимира Бурчу, який мав серйозне поранення в ногу. Нарешті отримано висновок омбудсмена, і в ньому констатовано: мало місце ненадання належної медичної допомоги ув’язненому, що є не просто кричущим порушенням прав людини, а, відповідно до практики Європейського суду, – прирівнюється до катування.

Про висновок уповноваженого повідомила голова Комітету визволення політв’язнів Тетяна Близнюк. От що правозахисниця зазначає:

"А я ось сьогодні отримала відповідь омбудсмена по одному з них. Йдеться про пораненого минулого літа в ногу Володю Бурчу.

Нагадую, вісім місяців в Ужгородській обласній лікарні рятували ногу добровольця, спортсмена Володимира Бурчі після закарпатського інциденту минулого року. В лютому його раптом перевезли в Київське СІЗО, де меддопомога йому не надавалася взагалі, скільки б він не звертався.

В травні громада, бачачи в судах жахливий стан справ з ногою Бурчі, почала бити на сполох. Ігор Мосійчук з цього приводу звернувся до Валерії Лутковської, уповноваженого ВР з прав людини.

Після цього Бурчу було оглянуто медиками, знято наскрізь проржавілий апарат Ілізарова. Але пізніше Володимира перевезли до Закарпатського СІЗО.В. Лутковська повідомляє, що і там його відвідував регіональний представник омбудсмена.Але. Вона зазначає у відповіді, що по-перше, встановлено, що "під час перебування Бурчі В.В. у Київському слідчому ізоляторі йому не проводилися будь-які медичні заходи щодо лікування пораненої ноги".

По-друге, в листі зазначено, що і зараз, в Закарпатті, "З'ясовано, що рекомендації щодо проведення необхідних обстежень та лікування Бурчі В.В. в зазначеній установі не виконуються".

Омбудсмен вимагає від Закарпатської пенітенціарки термінового проведення лікування.

Провадження у даній справі триває".

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp