Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті знайшли дивний гриб

26 липня 2016 р., 19:11

Схожий на зірку

Люди диву давалися.

Біля Ужгорода люди натрапили на дивний гриб, схожий на морську зірку чи каракатицю, а для найбільш вразливих -- на пальці мерця, що вистромилися з-під землі, пише газета "Експрес". Фото знахідки грибники виклали у соцмережі, й користувачі визначили, що це гриб-каракатиця, або антурус арчера, відомий у народі як "пальці диявола". На вигляд гриб справді скидається на щупальця морської зірки чи каракатиці. Він не має ніжки, а його діаметр може сягати 10 -- 15 сантиметрів. У гриба є від 4 до 8 червоних чи рожевих "пальців", які мають дуже неприємний запах плоті, що гниє. Так гриб привертає увагу мух, які потім розносять його спори. 

"Антурус арчера занесено до Червоної книги України, -- каже Ніна Бісько, провідний науковий співробітник відділу мікології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ. -- Загалом його батьківщиною є Австралія і Тасманія, однак у ХХ столітті він перекочував до Європи. Виглядає, що він у нас прижився і, можливо, невдовзі змінить свій статус та не належатиме до видів, що зникають". В Україні гриб-каракатицю знаходять раз на кілька років у лісах, лугах та на пасовиськах Карпат. Цей гриб не отруйний і не небезпечний для людини, але через жахливий запах його не їдять. Очевидці кажуть, що його сморід просто нестерпний. 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp