Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Затриманий закарпатець зізнався, що намагався відвести підозру від Росії, влаштувавши провокації в Закарпатті

29 травня 2014 р., 13:19

Однак провернути аферу йому не вдалось. Мукачівець проходив навчання у Криму із своїм напарником, який і передав зброю з Європи.

25 травня ц.р. у Закарпатській області СБУ затримала завербованого російськими спецслужбами громадянина України, 36-річного місцевого мешканця «А», який у день виборів Президента України отримав від своїх іноземних кураторів контрабандну партію зброї (пістолет іноземного виробництва з бойовими набоями та три гранати «Ф-1»), яку планувалось використати для дестабілізації ситуації в регіоні.

Встановлено, що затриманий громадянин у березні-квітні виїжджав до АР Крим, де разом з іншими українськими громадянами, залученими російськими спецслужбами до співпраці, протягом трьох тижнів проходив спеціальну підготовку у військовому таборі в м.Севастополь в районі бухти Козача.

Після курсу спецпідготовки за вказівкою своїх кураторів «А» повернувся до Закарпаття, де очікував окремого сигналу для початку спланованих деструктивних акцій.

Для реалізації цього плану він мав отримати зброю та вибухівку. Спеціально для цього російською стороною було організовано контрабандний канал постачання зброї із Західної Європи, що, за задумом спецслужб РФ, мало вивести російських розвідників з-під підозри в разі його викриття.

З цією метою російська спецслужба відправила до однієї з європейських країн громадянина України «Ш», який одночасно із затриманим проходив спецпідготовку у Севастополі і був його напарником. «Ш» передав пакунок зі зброєю та боєприпасами під виглядом посилки для «А» через приватного перевізника - водія мікроавтобуса. Засоби ураження були приховані у коробці з-під прального порошку.

Співробітники СБУ затримали «А» одразу після отримання посилки зі зброєю.

Тривають слідчі дії. Затриманий дає свідчення. Йому загрожує термін ув’язнення до 7 років.

Служба безпеки звертається до всіх громадян України, які відвідували табори спеціальної диверсійної підготовки, розгорнуті російськими спецслужбами на території АРК та Севастополя, а також поблизу українських кордонів у Ростовській, Білгородській та інших областях РФ, та нагадує, що в разі добровільного повідомлення компетентним органам про факт свого залучення іноземними спецслужбами до розвідувально-підривної діяльності, за умови, що фактичних дій ними не здійснювалося, вони звільняються від кримінальної відповідальності.





Прес-центр СБ України

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp