Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

УжНУ домовився з Румунією за співпрацю (ФОТО, ВІДЕО)

2 червня 2014 р., 12:58

Уже в липні цього року студенти-румуни УжНУ мають можливість пройти стажування та відпочити у сусідній країні.

Керівництво вишу за останній тиждень уже вдруге контактувало з представниками Румунії. Цього разу зустрічалися з генеральним консулом Елеонорою Молдован. Наш університет представляв ректор Володимир Смоланка, проректор Мирослава Лендьєл, директор інституту іноземної філології Михайло Рошко та керівник відділу зовнішніх зв’язків Оксана Свєженцева. Усі разом говорили про співпрацю між освітніми, культурними установами Румунії та ужгородського вишу.

«Я радію з того, що ваш університет відкритий до співпраці, нових проектів та обговорень. Разом із тим дуже добре розумію, що нині для всіх вас нелегкий період у житті країни. Проте вірю, що це дасть змогу найсвітлішим головам, найактивнішій молоді об’єднатися й рухати державу вперед. Хочу запевнити, що від найменшого до найбільшого чиновника в Румунії – всі вас підтримують, адже Україна – це наш серйозний давній партнер», – коментує генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован.

Пані Елеонора від самого початку бачила свій візит до університету плідним. Так і вийшло. Студенти-румуни УжНУ дістали можливість стажування й літнього відпочинку в Румунії. Перший подарунок – безплатний липневий табір для всіх студентів та викладачів румунського відділення. Наступний – комплект цінних книг із рюкзаком кожному зі спудеїв, які відвідали зустріч.



Подарунками не обмежилися. Обидві сторони обговорювали варіативні проекти й можливості співпраці як з університетами Румунії, так і з окремими відомими науковцями. Отож плани двосторонньої співпраці такі:

обмін студентами та викладачами;спільний відпочинок та наукова діяльність;поширення інформації серед румунських вишів про унікальні книжкові архівні фонди бібліотеки УжНУ;святкування року Т. Г. Шевченка;літературні переклади.«Наша співпраця з румунською стороною – одна з найплідніших. З нею чи не найбільше проектів різного напрямку. І вони масштабні. Ми захоплені ідеєю налагодження зв’язків із багатьма вишами Румунії. УжНУ зацікавлений у тому, щоб забезпечити найкращі умови навчання для студентів будь-якої національної меншини», – коментує ректор Володимир Смоланка.

Прощаючись зі студентами, викладачами та керівництвом нашого університету, Елеонора Молдован зауважила: «Сьогодні я побачила ваш університет у всій повноті. Тут панує дух демократії, творчої, наукової свободи. Хочу вас запевнити: наша країна пишається румунами Закарпаття. Адже вам удалося зберегти дух, традиції нашого народу тут. Студенти, закликаю вас не розгублюватися, а користуватися всіма можливостями, які перед вами відкриті. Будьте свідомими громадянами України й славними дітьми своїх прадідів!»

Медіацентр УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp