Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Унікальний гейзер є на Закарпатті

16 жовтня 2016 р., 13:02

Природа лікує

І дарує гарні емоції.

Г ірське село Вучкове відоме не лише батьківщиною карпатської бджоли, але й тим, що тут в урочищі Петровець знаходиться унікальний гейзер.

Це природне явище, у Міжгірському районі Закарпаття, є одним з самих яскравих подій, які можуть побачити туристи, що подорожують Карпатами.

На сьогодні, природна пам’ятка, що є унікальною для України, з певною періодичністю, майже кожні 2 години (залежить від різних обставин та пори року) вибиває воду на висоту 4-6 метри, тривалість близько 10 хвилин.

Слід зазначити, що подібний геотермальний об’єкт у Словаччині, такий самий холодний мінеральний гейзер є в словацьких Герлянах, у 2002 році занесений до Світової спадщини Юнеско та природної пам’ятки Словаччини. Та має неабиякий інтерес у науковців, які щороку проводять міжнародні конференції, у тому числі й по гео туризму.

Що цікаво: місцеві жителі гейзер називають фонтаном, та при потребі зможуть підказати, де його знайти та як пройти.

Місцеві жителі розповідають, що вода гейзеру має лікувальний ефект, для різноманітних захворювань кишково-шлункового тракту. Раніше, сюди приходили навіть олені, попити води та полікуватись.

На жаль, в околиці гейзера, туристи облаштовують місця для відпочинку, та залишають купи сміття, кількість якого зростає, як і кількість туристів.

Довідка “Турінформ Закарпаття про село Вучкове:

перші згадки про село з 1548 рокувисота над рівнем моря 359 метрівчерез село протікає річка Рікатут розташований єдиний у світі пам’ятник бджолі карпатської породи (центр села, 2006 рік)тут знаходиться найдовший у Міжгірському районі міст (91,3 м)урочище Петровець, гейзер, котрий декілька разів на день б’є потужним струменем водитут розташовані 3 джерела мінеральної водичерез село проходить дорога Міжгір’я – Хуст (на сьогодні її стан не задовільний)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp