Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Особливості гібридної війни

15 лютого 2017 р., 14:08

Одним із головних методів ведення інформаційно-психологічної війни є пропаганда

 

Сьогодні Росія використовує як традиційні методи – дезінформацію, напівправду й навішування ярликів, так і величезну кількість сучасної інформаційної зброї, включаючи електронні ЗМІ, цифрові комунікації, блоги та соціальні мережі.

26 травня 2015 р. президент України затвердив “Стратегію національної безпеки”.

{g}

У ній визначено основні загрози національній безпеці, серед яких особливий акцент зосередили на агресивних діях Росії, які, в першу чергу, проводяться з метою виснаження української економіки, підриву суспільно-політичної стабільності, знищення держави Україна і захоплення її території.

Спільноти-клони російської пропагандистської машини, під назвами практично усіх областей України з наліпкою “народна республіка”, сьогодні масово створюють у соцмережах.

Їх основна мета – дезінформація українського населення та поширення вигідних для Росії ідеологій.

Лише в період з 22 по 25 серпня 2014 року, СБУ зафіксувала реєстрацію з десяти різних IP-адрес 820 нових профілів у соцмережі, прив’язаних до ТОВ, одного з районів міста Санкт-Петербург.

При цьому, “власники” профілів вказують на те, що начебто є мешканцями Києва, Львова та Харкова.

Деякі з таких сайтів і сьогодні активно провадять свою діяльність в Інтернет-просторі, проте, лідер націоналістичного руху “Карпатська Січ” Тарас Деяк вважає, що більшість матеріалів на таких ресурсах не можуть викликати у нормальних людей нічого іншого, окрім насмішки, а їхні “читачі” – це переважно фейкові сторінки, “тролі”, або ж невдахи.

“Подібні спільноти створені або просто невдахами, які через негаразди в особистому житті намагаються спрямувати свій гнів в антиукраїнське русло, або ж звичайними дрібними посібниками російської агентури, які не становлять жодної загрози для українського населення.

Хочу зауважити, що 90% учасників подібних спільнот – зовсім з інших областей, а то й країн. Так, наприклад, у пабліку “Республіка Пудкарпатська Русь” із шести тисяч підписок, лише тисяча з України (більшість фейкові та видалені сторінки)”, – розповів Деяк у коментарі для ІНФОРМАТОРа.

Так, був створений сайт “Львівська Народна Республіка” з гаслом: “За Союз з Новоросією! Зупиніть АТО!”.

На сайті активно пропагуються українофобські настрої:

“В Украине сейчас в почете аморальность. Написав «Украина», я не имею в виду Восток и Юг – там часть населения помнит о подвиге предков и уважает его, включая молодёжь. А вот остальные регионы и мой родной Львов… Разделилась Украина прежде всего по признаку нравственности”.

Упевнено демонструється підтримка російської влади:

“Как граждане Украины, мы не можем не оценить усилия России по обмену 14 июня и спасению одесситов-политзаключенных. Действия Российской Федерации и её Президента, Владимира Владимировича Путина, вызывают уважение любого нормального украинца”.

Більше того, автори сепаратистського проекту просять українців про фінансову допомогу:

“Несмотря ни на какие угрозы со стороны «силовичков» и местных национал-бандитских группировок, мы остались в нашем славном городе Львове. Но сейчас мы вынуждены обратиться за Вашей помощью”.

У жовтні 2016 року співробітники Служби безпеки України викрили в Чернігівській області псевдодержавне утворення “Титульний суверенний народ України”, члени якого не визнавали повноваження державних органів України.

У соцмережі була створена сторінка, яка містила факти публічних закликів до порушення територіальної цілісності України, сепаратизму та тероризму на території самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

Як повідомляла прес-служба СБУ, група осіб створила самопроголошені структури, у тому числі “органи місцевого самоврядування”, “судові та правоохоронні органи”, “фінансові установи”.

Під час обшуків житла та офісних приміщеннь організації співробітники спецслужби вилучили статути і статутні документи, бланки паспортів довільного зразка, посвідчення, водійські права, печатки і штампи, виготовлені банкноти та автомобільні номери.

Члени незаконного об’єднання відмовлялись виконувати вимоги українського законодавства щодо призову на строкову військову службу, реалізували видачу жителям Чернігівщини так званих “паспортів людини корінного народу України” з обіцянкою звільнення від оподаткування , непідсудність органам судової влади України, ухилення від сплати комунальних платежів та недоторканності майна.

Щоб отримати своє визнання, зловмисники організували листування з органами державної влади, правоохоронними структурами і посольствами іноземних держав.

Кандидат юридичних наук, заслужений юрист України та адвокат Олег Курчин стверджує, що будь-який громадянин України може звернутися до правоохоронних органів, якщо вбачає діяльність іншої особи неправомірною.

“У тому випадку, коли ознаки порушення будуть підтверджені, справа буде передана в ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань) і проходитиме психолого-лінгвістичну експертизу. Тільки судовий експерт може визначити чи порушено норму чинного законодавства чи ні.

У випадку з інтернет-виданнями, додатково потрібно з’ясувати, хто інформацію розповсюджує, вистежити ІР-адресу. На сьогоднішній день, Служба безпеки України навчилась оперативно розслідувати такі справи, тому результат не змусить на себе чекати.

Якщо таким зловмисником виявиться громадянин, який провадить свою діяльність з території іншої країни, то, на жаль, ми нічого з цим зробити не зможемо.

У випадку, коли людина перебуватиме в Україні, її дії будуть неправомірними і цей факт буде офіційно підтверджено судовим експертом, покарання не уникнути”, – пояснив адвокат Олег Курчин у коментарі для журналіста ІНФОРМАТОРа.

Згідно з опитуваннями, пересічні громадяни України погано відрізняють правду від інформаційних провокацій.

До того ж, інформаційна війна ведеться завжди, просто на це явище ніхто не звертав особливої уваги, до того часу, поки не почався збройний конфлікт на Сході.

У 2015 році Російська Федерація посідала перше місце у світі за державними витратами на пропаганду. Сумарна держпідтримка проурядових ЗМІ в Росії сягнула 48,65 мільярдів рублів на рік.

У багатьох вишах Росії для студентів ведуться курси інформаційної, психологічної безпеки, кібербезпеки тощо, а також працюють численні “фабрики тролів”, які забезпечують підривну діяльність у соцмережах.

Цифра підтримки українських ЗМІ у контрпропаганді, на жаль, конкретно не визначена і лише в Національному університеті ім. Т. Шевченка на факультеті журналістики запроваджено курс “Інформаційні війни”.

У деяких школах Росії читають спецкурс для учнів 11 класу “Інформаційна війна” з кіберзлочинами, кіберекстремізмом і кібертероризмом”, тим часом, як у школах нашої країни немає навіть натяку на таку роботу.

Наразі перед Україною стоїть важливе завдання: терміново змінити концепцію інформаційної безпеки. Відставання в інформаційно-психологічній війні від сусідньої країни-агресора — один із найбільш проблематичних проломів в обороні нашої держави.

Якщо сьогодні не вжити необхідних дій, спрямованих на масову просвітницьку роботу з населенням країни, то найближчим часом ми потрапимо у депресивне суспільство, де побутує рабська свідомість, повне нерозуміння процесів, що відбуваються на рівні держави, апатія, агресія, недовіра до всіх і до всього.

Адже нині основний удар інформаційної політики Росії спрямований на маніпуляцію над свідомістю українців та дестабілізацію зсередини країни.

Лілія Кузьменко

для ІНФОРМАТОРа


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp