Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шанувальники "Карпат" можуть гордитися улюбленою командою

29 червня 2014 р., 14:20

Посиленні тренування дали свої результати.

Підготовка в Ужгороді та підсилення з «Карпат» пішло на користь збірній із гандболу.

У закарпатських шанувальників гандболу з’явився ще один привід для гордості: їхні улюбленці зуміли допомогти збірній України здійснити подвиг – вийти в фінальну частину чемпіонату Європи-2014. Троє діючих «карпатівок» Олена Уманець, Дарина Кот, Анна Лезінська, троє вихованок ужгородського клубу Олександ­ра Кребс, Юдіт Балог та Ольга Передерій, тренер Борис Петровський, який допомагав головному наставнику Леоніду Ратнеру, доклали зусиль, аби здолати команди Литви та Австрії. Вони здійснили неймовірне. Незважаючи на невпевненість уболівальників, невтішні прогнози щодо розвитку гандболу та попри те, що домашні матчі українській збірній довелося грати в словацьких Михайлівцях, а не на рідній арені.

Завдяки Ужгороду

Українського гандбольного дива не сталося б, якби не «Карпати». І це беззаперечно. Саме хороші стосунки нашого клубу зі словацькою «Ювентою» дозволили збірній проводити домашні матчі не так далеко від кордону – в Михайлівцях. Нагадаємо, що Європейська гандбольна федерація заборонила Україні проводити в себе домашні ігри збірної через останні політичні та військові потрясіння. Окрім того, завдяки почесному президенту «Карпат» українська збірна мала можливість провести навчально-тренувальний збір у чудових умовах – на сучасній «Карпати-Арені», що розташована на території комплексу «Золота гора» в Барвінку. Враховуючи складні обставини в гандбольному спорті країни, скандали в Федерації, відсутність фінансування та й загалом важку ситуацію в державі, така увага керівництва «Карпат» дозволила збірній спокійно готуватися до важливих матчів.
А ними були три останні гри, які довелося провести цього місяця. За право грати на чемпіонаті Європи українки змагалися з однією з найсильніших команд світу з Данії, витривалим колективом із Австрії та загадковим із Литви. Перші матчі з цими командами були важкими, проте залишали ще шанс поїхати на Євро-2014.

Те, що українська збірна здатна виконати поставлене завдання, довів поєдинок із данками в Михайлівцях. Доволі несподівано українки ледь не забрали в однієї з кращих команд Європи очки. Коман­ди довгий час грали на рівних, а подекуди підопічні головного тренера Леоніда Ратнера навіть випереджали іменитих суперниць. Проте досвід та клас узяли своє. У другому таймі в українок трохи збився приціл – м’яч усе ніяк не хотів потрапляти в ворота. Паралельно наші гравці почали все частіше втрачати м’яча в атаках – цим фактором миттю скористалися скандинавки й зуміли вийти вперед із різницею «+5» у середині другого тайму. На жаль, наздогнати данських спортсменок українкам виявилося не під силу. Що приємно, головний наставник нашої збірної випустив під кінець поєдинку уродженку Ужгородщини Юдіт Балог, яка зараз захищає кольори угорського «Дьора». Вона, між іншим, зуміла відзначитися кількома «сейвами». Щоправда, це не допомогло нашій команді – Україна програла 24:28. Варто відзначити, що два голи в матчі забила колишній лінійний форвард «Карпат» Ольга Передерій.

Литовсько-австрійський тріумф

І все ж ця «домашня» поразка тільки стала стимулом для нашого колективу продовжувати боротьбу. Вже наступної гри українки здобули перемогу. В звичному для вболівальників «Карпат» Каунасі (цього сезону підопічні Б. Петровського вже їздили туди в рамках Кубка ЄГФ. – Авт.), аби позмагатися зі збірною Литви. Зрештою, й цього разу візит до балтійської країни виявився успішним. Гандболістки Л. Ратнера не мали особливих проблем із литовками й упевнено перемогли з рахунком 36:25. Що приємно, в цьому поєдинку забила свій дебютний гол за збірну 19-річна «карпатівка» Дарина Кот. Також два голи на рахунку Олени Уманець. І все ж це були не єдині приємні новини того дня. Виявляється, збірна Данії, яка вже достроково оформила собі путівку на Євро, перемогла на виїзді збірну Австрії. Це дозволило українкам залишитися в боротьбі за друге місце в своїй підгрупі. Тому нашим гандболісткам слід було перемагати австрійок – щоправда, з різницею в 7 м’ячів. Тільки в такому випадку команда мала можливість поїхати на чемпіонат Європи. Завдання – не з легких. В Австрії досить сильна команда й українки вже відчули всю її міць на собі в першому поєдинку ще восени. Зрештою, саме у Відні знаходиться штаб-квартира ЄГФ, тому для цієї країни гандбол – не останній вид спорту.

Однак, наші гандболістки таки своє завдання виконали! В Михайлівцях спортсменки блискуче довели всій Європі, що в Україні прекрасно вміють грати в гандбол, попри всі складнощі. Вони почали виконувати своє завдання з перших секунд матчу. Тріо лідерів Манагарова, Борщенко та Ніколаєнко (всі вони грають за кордоном) вміло знаходили ключі до воріт австрійок. Уже в середині першого тайму наші гандболістки змогли вирватися вперед із потрібною різницею «+8». Проте до кінця тайму суперниці трохи скоротили відрив і на перерву пішли за рахунку 16:10. І все ж наші дівчата свого не втратили й до кінця поєдинку вирвали перемогу з рахунком 33:24, тобто з різницею «+9», яка подарувала нам омріяний чемпіонат. До речі, в цьому поєдинку тричі відзначилася Олена Уманець, ще два голи забила Ольга Передерій.
Отже, нашому колективу слід подякувати. Як і всім уболівальникам, які не залишали команду в Михайлівцях. Між іншим, це були переважно саме закарпатці. Тепер готуємося до чемпіонату Європи, який відбудеться в грудні на майданчиках Угорщини та Хорватії. Сподіваємося, що там наші гандболістки ще раз продемонструють високий рівень майстерності. Й ужгородські «Карпати» їм у цьому знову допоможуть.
Дмитро ГОНЧАР

До теми

Олександр Ледида: «Наша збірна здатна на більше»

Почесний президент ГК «Карпати» про успішний відбір

Вихід на чемпіонат Європи – це хороше досягнення для української команди. І подяку слід висловити всім: тренерському складу, гравцям, персоналу збірної. Але особливо постарався почесний президент ГК «Карпати», депутат обласної ради та відомий меценат Олександр Ледида. Саме завдяки йому збірна отримала все необхідне для підготовки до останніх ігор кваліфікації на Євро-2014.

«Міністерство молоді та спорту не мало на той час коштів на організацію відбіркових ігор збірної України, – розповів він. – А треба ж було оплатити проживання, харчування та транспортування команди. Тому взяв організаційні моменти на себе – зрештою, ми мали шанс потрапити на чемпіонат Європи і втрачати його було шкода». Окрім того, О.Ледида організував підтримку вболівальників збірної у Михайлівцях. «Повірте, якби їх не було на трибунах, якби вони не створили ту атмосферу, то може, наші гандболістки не виграли б у австрійок», – запевнив він. За його словами, тепер слід добре підготуватися до чемпіонату Європи. «Ця команда має хороші шанси на турнірі, – зауважив О. Ледида. – Ми зі збірною Данії грали на рівних, інколи навіть перегравали їх. Тому вважаю, що в нас є шанси. Може, психологічно не готові боротися з лідерами жіночого гандболу, адже в нас багато молоді. Та якщо постараємося, покажемо хороший результат. Голов­не – зберегти збірну та українських гандболісток. Уже зараз та ж Росія активно працює, аби «перекупити» наших кращих молодих спортсменок».

До речі, О.Ледида вже 7 років є почесним президентом ГК «Карпати» – триразового чемпіона України. А неофіційно він займається гандболом ще довше. Обіцяє його підтримувати і надалі.
P.S. Коли верстався номер, стали відомі суперники України по групі на чемпіонаті Європи. Так, наші гандболістки зіграють із добре знайомою збірною Данії, а також Норвегії та Румунії. Матчі пройдуть в угорському Дебрецені.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp