Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Відзначається Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування

1 серпня 2017 р., 11:04

З 1 по 7 серпня

Щороку у світі за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)відзначається Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Він проводиться у 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. Цьогоріч девіз тижня – «Підтримаємо грудне вигодовування разом».

Мета заходу: привернути увагу суспільства та наголосити на важливості підтримки грудного вигодовування на всіх рівнях: родини, гродмади, системи охорони здоров'я, роботодаців, суспільства та держави. Створити дружню, підтримуючу атмосферу для жінок, які годують грудьми, та їх родин.

Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Еталону материнського молока не існує. З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Воно захищає дитину влітку при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій, а в зимовий час – при високій загрозі вірусних захворювань.

ВООЗ, в свою чергу, рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку, а після – продовжувати його разом з належним прикормом. Крім того, фахівці ВООЗ відзначають, що до годування дітей слід приступати вже протягом першої години після пологів. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку ВООЗ і ЮНІСЕФ спільно розробили Глобальну стратегію по годівлі дітей грудного віку. Ця програма повинна забезпечити поліпшення харчування немовлят, їхнього зростання і розвиток, а також зміцнення здоров’я. Все це має сприяти підвищенню відсотка виживання дітей грудного та раннього віку.

В цей тиждень у всьому світі проводяться заходи, присвячені темам щодо захисту, заохочення та підтримки грудного вигодовування.

Як розповіла лікар-неонатолог, національний експерт з програми «Лікарня доброзичлива до дитини» Уляна Волошина, на Україні, в тому числі і на Закарпатті, є медичні установи, які працюють в рамках проекту «Лікарня, доброзичлива до дитини». Саме там активно підтримують молодих батьків і пропагують грудне вигодовування, надаючи необхідні консультації та допомогу. Проект передбачає виконання міжнародних рекомендацій з догляду за дитиною і створення умов для її ефективного вигодовування. Установи, що діють в рамках проекту, крім медперсоналу, додатково мають волонтерську групу та штат власних консультантів з грудного вигодовування. На сьогодні, за словами лікаря-неонатолога, статуси «доброзичливих лікарень» мають такі медичні заклади області: Ужгородська міська дитяча лікарня, Мукачівська ОДКЛ, Мукачівська ЦРЛ, Ужгородський пологовий будинок, Іршавська районна лікарня (дитяче та пологове відділення), Хустська районна лікарня (пологовий будинок), Хустська районна поліклініка - жіноча консультація, Тячівська ЦРЛ (акушерське та дитяче відділення). Наявність таких лікарень збільшила рівень грудного вигодовування вдвічі. На сьогодні в Закарпатті на грудному вигодовуванні 62 відсотки немовлят віком до 3-х місяців, а після півроку – 38 відсотків. А вже після року на грудному вигодовуванні кожна десята дитина.

«Аби грудне вигодовування відбулося, жінка має бути готова до цього іще з періоду виношування дитини. Так само має бути готова сім’я», — стверджує Уляна Волошина. Тому школи відповідального батьківства є дуже важливими не тільки для мам, але й для майбутніх татусів. І якщо такі школи на Закарпатті відвідують 85 відсотків жінок, то, на жаль, тільки 12 % чоловіків знаходять час для занять. Разом з тим, варто відзначити що 82 відсотки немовлят в нашій області з’являються на світ саме у партнерських пологах.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp