Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Експерти заявляють, що президентський законопроект може обмежити відкритість судів

14 вересня 2017 р., 09:06

У липні президент вніс до парламенту законопроект судової реформи

Законопроект, внесений президентом, стосується трьох кодексів – Кодекс адміністративного судочинства, Цивільно-процесуальний кодекс і Господарсько-процесуальний кодекс.

Голова громадської організації «Вектор прав людини» Валерія Рибак, вважає, що даний законопроект загрожує прозорості судів.

«Гласність судових процесів – це можливість громадян бути присутніми на відкритих судових засіданнях, бачити, як вони відбуваються, фіксувати їх та спостерігати за тим, як відбувається судочинство.

За цей час були зроблені позитивні кроки – це закон України про судоустрій і статус суддів, який дозволив людям приходити на судові засіданні і знімати портативними засобами те, що там відбувається. Так набагато більша аудиторія могла дізнатися, що там відбувається. Також були впроваджені судові трансляції, які транслюються за допомогою камер що встановлені в судах. Відео одразу йде в YouTube, а там взагалі необмежена аудиторія.

Що ж пропонується тепер? Тепер в ці кодекси пропонується ввести норми, які дозволять суддям за своїм бажанням заборонити або обмежити фіксацію судових засідань, якщо «ці дії заважають ходу судового процесу». І тут не визначені якісь конкретні підстави для того, щоб була заборонена або обмежена ця зйомка.

Наступний пункт, на який ми звертаємо увагу, це те, що суд зможе не впустити до залу суду людей, які бажають бути присутніми у відкритому судовому засіданні, якщо немає вільних місць. Тут говориться про те, що всі можуть бути присутніми, але якщо є вільні місця у залі. І тут є ризик того, що поставлять декілька стільців, їх займуть потрібні люди, і ви не зможете потрапити до зали судових засідань

Далі – суд зможе не оголошувати прилюдно судові рішення, ухвалені за наслідком закритих судових засідань. В Європейській конвенції говориться про те, судовий процес може бути закритим, але рішення має бути оголошено публічно. В запропонованих процесуальних кодексах говориться, що, якщо там є відомості, які можуть містити таємницю, то рішення не буде оголошено прилюдно. Тобто від нас приховується інформація. Хоча ми знаємо, що можна вилучити таємні дані і оголосити рішення публічно.

Новий механізм, який вводиться в процесуальне законодавство, це процес медіації, коли проводиться врегулювання спору з суддею. Пропонується, що суддя може проводити такі наради з кожним з учасників, а під час таких нарад не можна фіксувати те, що там відбувається. В цьому випадку навіть передбачений штраф за таку фіксацію. Це може призвести до того, шо суддя може перевищити владу і взяти хабаря, адже ніхто не дізнається, що відбувалося за цими зачиненими дверима», — розповідає Валерія Рибак.

На думку Валерії Рибак, якщо законопроект буде проголосований, це дуже обмежить гласність судових процесів і можливість громадян за ними стежити.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp