Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Пам’ять - найкраще, що може залишити людина (ФОТО)

1 лютого 2018 р., 09:35

В пам’ять про відому людину

27 січня виповнилося 85 років від дня народження відомого критика, літературознавця, члена Національної спілки письменників України, колишнього голови крайової письменницької організації, кандидата філологічних наук, завідувача кафедри української літератури УжНУ. З його ім'ям пов'язані літературні процеси на Закарпатті другої половини двадцятого століття. Василь Поп ввів у контекст сучасної української літератури ймена несправедливо забутих за радянських часів Василя Ґренджі-Донського, Зореслава, Олександра Маркуша, Луки Дем'яна, Василя Фенича, Олександра Сливки та багатьох інших. Як дбайливий педагог постійно турбувався про молоді творчі сили, понад 30 років керував літературною студією імені Юрія Гойди. Серед його вихованців – лауреати Національної премії України ім.Т.Шевченка Дмитро Кремінь, Петро Мідянка, відомі прозаїки Дмитро Кешеля, Андрій Дурунда, Михайло Рошко, поети Христина Керита, Лідія Повх, Василь Кузан та ін.

З нагоди ювілейної річниці від дня народження видатного закарпатця в неділю, 28 січня, в с.Рокосово на Хустщині відбувся святковий вечір, присвячений Василеві Попу. Захід майстерно та з любов'ю підготувала і провела разом зі своїми активістами, учасниками художньої самодіяльності, читачами сільської бібліотеки завідувач Рокосівського будинку культури, ветеран культурно-освітньої роботи Ольга Поп.

Мешканці Рокосова та сусідніх сіл, Хуста, гості з Ужгорода й інших районів мали нагоду ознайомитись із об'ємною виставкою книг, фотоматеріалів, документів, газетних публікацій, що стосуються життя і творчості Василя Попа.

Щире слово-спомин про ювіляра сказав на початку вечора його рідний брат, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри географічного факультету УжНУ Степан Поп. Відтак, із теплими словами вдячності виступили голова Закарпатської організації НСПУ Василь Густі, прозаїк Петро Ходанич, поетеса, кандидат педагогічних наук Лідія Повх. Літератори також запропонували започаткувати в сільській бібліотеці іменну поличку книг, подарованих закарпатськими письменниками на знак поваги й на вшанування світлої пам'яті Василя Попа та відразу ж наповнили її своїми найновішими виданнями. Поет-шевченківець Петро Мідянка прочитав зворушливого вірша-присвяту своєму наставникові в університетські роки.

Долучались односельчани, сусіди, рідні. У чудовому виконанні аматорів сцени Хустщини Михайла Пішти, Володимира Цугорки, Наталки Палчей, Ірини Більце прозвучала низка закарпатських народних пісень і мелодій, які надзвичайно любив Василь Поп.

Виступаючи зі словом вдячності, його дружина, відомий журналіст, педагог, культурно-громадський діяч Йолана Поп-Дуда підкреслила, що в цей день над рідним селом Василя Попа наче зійшла веселка його творчої долі – письменника і вченого – у всій багатогранній, самобутній красі. Заради такої пам'яті варто було жити, працювати, творити...



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp