Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Угорщина передала Закарпаттю хлор

27 липня 2018 р., 14:45

Як і обіцяли

Угорщина передала Закарпатській області у вигляді гуманітарної допомоги партію рідкого хлору для знезараження питної води .

Про це повідомляє сайт голови Закарпатської ОДА

У вівторок вантажівка з трьома тоннами хлору прибула з Угорщини через Міжнародний пункт пропуску "Тиса" на українсько-угорському кордоні.

За словами голови ОДА Геннадія Москаля, обласна адміністрація звернулась по допомогу до Генерального консульства Угорщини в Ужгороді після того, як в Україні виникла критична ситуація з поставками хлору.

"Ми одразу отримали позитивну відповідь. Сьогодні на Закарпаття прибули три тонни рідкого хлору, які отримає Ужгородський водоканал", - заявив Москаль.

За словами Москаля, Угорщина готова поставити 15 тонн хлору, якого вистачить для безперебійної роботи 18 підприємств водоканалу Закарпаття протягом півтора місяця.

Він підкреслив, що проблема з хлором в Україні "має штучне, а не об’єктивне підґрунтя, в результаті чого можуть постраждати прості люди". "Тому Закарпаттю дуже пощастило, що воно має такого сусіда", - сказав Москаль.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло заявив, що Будапешт розуміє, "до чого може призвести відсутність цієї речовини на підприємствах водоканалу", тому "не міг не відгукнутися на прохання". Він наголосив, що "допомога Угорщини стосується всіх мешканців області, незалежно від їх національності".

15 червня робота підконтрольної олігарху Ігорю Коломойському компанії "Дніпроазот" - єдиного виробника рідкого хлору в Україні, який водоканали використовують для знезараження питної води - зупинилася через підвищення ціни на газ. У компанії заявили, що готові відновити роботу за умови підвищення цін на продукцію.

Внаслідок ситуації, що склалася, "Київводоканал" попередив про можливі проблеми із подальшим знезараженням питної води.

У Миколаєві з 16 липня у зв’язку з цією ситуацією знизили водопостачання абонентів. Також повідомлялося, що Харків може лишитися без води вже 21 липня, а Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир – у серпні.

У Харкові також заявляли, що на території області проблема дефіциту хлору виникла лише в обласному центрі і повністю забезпечити потребу "Харківводоканала" у хлорі планується протягом декількох днів.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми хімзаводу "Дніпроазот".

20 липня "Дніпроазот" повідомив, що відновлює роботу цехів хлорної групи.

Разом з тим Служба безпеки України почала перевірку дій посадових осіб ПАТ "Дніпроазот", які призвели до створення дефіциту рідкого хлору.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp