Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чим ваблять туристів водяні млини Закарпаття?

2 серпня 2014 р., 17:00

Ці млини - цінний раритет, який збгачує світогляд мандрівників.

Водяні млини Нижнього Бистрого, що на Хустщині, донедавна вважалися не тільки годувальниками селян, але й цінними раритетами, що приваблювали туристів чи не з усієї України. Колись у невеличкому гірському населеному пункті були цілих два діючих старовинних пристроїв для перемелювання борошна, зараз, на жаль, не працює жоден. Архаїка минулих сторіч –Сьогодні для нас водяний млин – справжня архаїка, щось давнє та екзотичне, ніби декорація з “Вечорів на хуторі поблизу Диканьки”. 

Пересічний городянин бодай маленького містечка з цим дивом техніки може перетнутися хіба що у найвіддаленіших карпатських селах чи побачити раритети предків у історичних фільмах. Із тисяч водяних млинів, що стояли колись в Україні та на Закарпатті зокрема, вціліли лічені одиниці, більшість із яких давно використовується не за призначенням. 

У нашому районі млинів усього три – один діючий у Кошелеві і два непрацюючі у Нижньому Бистрому, – розповідає для «Карпатського об’єктива» заступник керівника апарату Хустської РДА Валерій Янюк, людина, яка впродовж багатьох років очолювала сектор туризму і знає кожну архітектурну споруду краю. 

– Млин ще кілька десятиріч тому був справжнім годувальником горян. У ньому мололи все: зерно, ячмінь, кукурудзу, щоб був і собі хліб на столі, і худобі спожива… Принцип роботи цього механізму дуже простий. З одного кінця довгої осі закріплювався камінь, з другого — припасовувалися сторчові лопатки. Коли таке колесо встромляли у річку, воно починало обертатись, повертаючи водночас і камінь. 

Під нього знизу клали другий камінь, що залишався нерухомим. Між них сипали зерно, яке і розтиралося на борошно. Слід зазначити, що одному з нижньобистрівських млинів наразі вже більше трьох сотень років, інший – півторастолітній. «Молодший» за віком працював ще до 1998 року, аж поки велика повінь не зруйнувала обладнання. Після цього було кілька спроб відновити роботу пам’ятки, але жодна з них не увінчалася успіхом. Залишені напризловляще… Колись у кожному населеному пункті було по два-три млини. Однак разом з електрифікацією краю, ще за радянських часів, селяни почали забувати про культурну спадщину. Електричні млини працюють швидше, тож горяни поступово «урбанізувались». –На жаль, нове не завжди краще, – запевняє вчителька Нижньобистрівської загальноосвітньої школи Ярослава Росоха. – Млини протягом тривалого часу приносили людям користь, а туристам – дарували екзотичні враження. Подивитися на них раніше приїздило чимало туристів із Києва, Львова, Харкова, Полтави, навіть із-за кордону. 

— Я домовлявся з представниками українсько-швейцарського проекту розвитку лісового господарства на Закарпатті “Форза” про поміч у відновленні млинів, — каже сільський голова Бистрого Степан Бритвак. — Вони оглядали споруди, оцінювали, скільки потрібно вкласти коштів. Але грошей так і не дали. Відновити млини хотіли і самі селяни, та так само не було з чого. — Біля млина довгі роки порався батько, — зізнається власник одного з млинів Іван Росоха. — Коли він помер, керування перебрав я. Та якось одного разу трапилась прикрість – водяне колесо розпалося. 

А нове зробити годі — то часу немає, то жерсті… ну і грошей, звісно… Сама споруда чудернацької конструкції невелика, стіни зведені з річкового каменю. Над зламаним зовнішнім колесом — дерев’яний валик, що раніше слугував пристроєм для запуску води. Усередині приміщення теж усе дерев’яне. Хазяйка іншого млина померла, а сам механізм зруйнувала повінь. Тож нині він стоїть сивим велетнем, нікому не потрібний і кинутий напризволяще… а час жорстоко ставить на ньому свої автографи, продовжуючи руйнувати цінну пам’ятку. 

До речі, реставрація млинів коштує не так уже й дорого. При бажанні, потрібну суму могла б зібрати місцева громада самотужки чи за допомогою підприємців… Однак чомусь мимоволі на думку спадає народна мудрість про те, що хоче працювати, шукає спосіб, а хто хоче – намагається знайти причину… 

Марина Алдон

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp