Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зимовий сезон: ТОП-6 кращих гірськолижних курортів Карпат

26 листопада 2018 р., 13:15

Наближаються зимові свята. А з ними і відпочинок.

І у напружені робочі дні чимало як закарпатців, так і туристів – гостей нашого краю, прагнуть поїхати в Карпати та шукають різноманітні варіанти аби покататись на лижах чи сноуборді або просто приємно провести час на гірськолижному курорті.Інтернет-видання "PMG.ua" пропонує Вам все-таки визначитись з тим, де незабутньо провести відпочинок. Тому ми обрали шість найкращих та найцікавіших гірськолижних курортів Закарпаття, де можна провести активний відпочинок.

Відпочинок у КрасіїОдним із найвідоміших місць для гірськолижного відпочинку на Закарпатті є гора Красія, яка знаходиться у Великоберезнянському районі Закарпатської області. Цей курорт, що розташувався на однойменній горі, висота якої складає 1036 метрів, особливий тим, що тут є найдовший спуск в Україні – понад 3500 м. Схили для катання дозволяють спускатись не лише на лижах, але й на сноубордах та, навіть, спеціальних санках-тарілках.

Регіон катання на Красії з’єднаний двома чергами 2-х і 4-крісельними підйомниками. Взимку працюють 3 канатні дороги:

перша довжиною 1114 м – двокрісельний підйомник;друга – 1585 м, чотиримісна;третя – 470 м, бугельний підйомник.Гірськолижний комплекс Красія (фото: Google/maps)Саме тут перепад висот складає 600 м, а ширина трас – від 100 до 250 м.

Що ж до цін на підйомники, то разовий підйом у високий сезон коштує 100 грн, а повний день катання складе в низький сезон 600 грн, а у звичайний сезон – 700 грн. На Новий рік та Різдво повноденний ski-pass складатиме 850 грн. Варто зауважити, що діти до 6 років катаються безкоштовно.

Проживання на курортіЄ можливість зняти житло і на самій горі Красія. На середині гори, саме на перетині двох підйомників, знаходиться готель преміум-класу "Alpen House". Так само трохи вище є масив котеджних будиночків і міні-готелів сімейного типу. Ціни на житло різноманітні, від 100 грн за людину за добу.

Красія (фото: Vlad Sem)Як дістатись курортуЇдьте потягом до м. Ужгород. Далі варто пересісти на автобус сполученням “Ужгород – Красія”. Є ще варіант на маршрутному таксі з Ужгорода до Великого Березного або до села Люта. Далі до зупинки в селі Вишка.Якщо їдете автомобілем, то по трасі Київ – Чоп доїжджайте до села Кострино, а далі до села Вишка. Орієнтовні відстані: з Ужгорода – 70 км., з Івано-Франківська – 257 км., зі Львова – 194 км., з Києва – 743 км.Карта схилівСхема підйомників і трас на г. КрасіяВідпочинок у Буковелі на Новий рік та РіздвоНе могли у своєму умовному хіт-параді оминути найбільший гірськолижний курорт України – Буковель. Він розташований неподалік від с. Поляниця Івано-Франківської області, за 23 км від смт. Ясіня Рахівського району. Саме цей курорт особливий тим, що тут є 63 траси, довжина яких складає від 300 до 2353 м. Перепад висот: від 40 до 285 м. Тут також діють 16 витягів та 2 мультиліфти.

Вид на нічний Буковель (фото: igotoworld.com)Що ж до цін на підйомники, то:

разові ski-pass коштують від 65 до 265 грн.половина дня – від 540 до 1000 грн.денний ski-pass – від звичайних пільгових 785 грн до 1455 грн у новорічно-різдвяний сезон.Варто зауважити, що діти від 6 до 12 років (включно), пенсіонери, учасники війни, учасники АТО, інваліди, за наявності підтверджуючого документа з фотографією, мають право на отримання знижки 30% на абонементи, які діють протягом поточного дня.

Гірськолижний та SPA курорт в Карпатах – БуковельПроживання на курортіЩо ж до проживання, то цей гірськолижний курорт славиться великою кількістю готелів та котеджів. Тож кожен може підібрати собі місце в залежності, звісно, від суми коштів у гаманці.

Як дістатись курортуНа потязі. Добратися в Буковель без пересадок неможливо. Найкраще доїхати потягом до найближчих обласних центрів – Івано-Франківська та Львова. Звідти можна пересісти на електричку до близьких курортних селищ Ворохта, Татарів, Яремче.Автобусом. На курорт курсують безліч автобусів. Але найзручніше дістатись курорту з автовокзалу Івано-Франківська.На авто. Орієнтовні відстані до найближчих обласних центрів: Івано-Франківськ – 110 км., Львів – 245 км., Тернопіль – 250 км., Чернівці – 160 км., Ужгород – 256 км.Карта схилівСхема схилів та карта трас курорту "Буковель"Відпочинок на ДрагобратіЦей гірськолижний курорт знаходиться у Рахівському районі Закарпатської області, неподалік смт. Ясіня. Він відомий тим, що тут чи не найдовше триває зимовий сезон: з листопада і аж до середини травня. Адже уся інфраструктура знаходиться на висоті від 1400 до 1700 м над рівнем моря, що дозволяє Драгобрату вважатись найвисокогірнішим курортом України. Благо, погодні умови Карпат на даній висоті дозволяють довго триматися не лише штучному снігу, але і натуральному.

На Драгобраті є кілька десятків гірськолижних трас – від нескладних для новачків, до “чорних” для справжніх любителів зимового екстриму. Але здебільшого тут траси середнього рівня складності, червоні – достатньо широкі, довгі та прямі.

Загалом довжина усіх гірськолижних трас на цьому курорті складає майже 10 кілометрів.

Драгобрат: вид на один із комплексівТакож на території комплексу “Драгобрат” є канатна дорога “ВЛ-1000” довжиною у 1 км, а також "Доппельмаєр" довжиною 1,2 км. Вони знаходяться на горі Стіг. Її висота складає 1707 метрів.

Що ж до цін на підйомники, то тут є різноманітні скі-паси як для дорослих, так і для дітей. Так, один підйом для дітей до 14 років коштує 25 грн, а для дорослих – 35 грн. Дитячий ski-pass на 20 підйомів коштує 200-250 грн, а на 50 підйомів – 430-500 грн. Дорослий ski-pass на 20 підйомів зменшить суму Вашого гаманця на 400-450 грн, тоді як на 50 підйомів – на 850-1000 грн. А ціна мультиліфтів – від 180 до 400 грн.

Захід сонця на курорті Драгобрат (фото: Андрій Бурчак)Проживання на курортіВажливим питанням для відпочивальників є проживання. Відпочити на Драгобраті на Новий рік та Різдво можна як у котеджах, так і в готелях. Так, відпочинок у котеджах коштує для дітей 509-530 грн, а для дорослих – 620-650 грн. У готелях, у свою чергу, ціна для дітей – 474-495 грн, для дорослих – 570-600 грн.

Як дістатись до курортуЯкщо Ви їдете з Києва, то найзручніший варіант – це дістатись потягом до Івано-Франківська або Чернівців. Далі – регулярними автобусними рейсами до смт. Ясіня.
Жителям Закарпатської області зручно буде дістатись з Ужгорода, Мукачева або Рахова.Якщо Ви їдете автомобілем, то врахуйте відстань до смт. Ясіня: з Ужгорода – 237 км., з Івано-Франківська – 106 км., з Львова – 243 км., з Києва – 651 км.
В обох випадках Вам ще потрібно буде замовити трансфер до курорту із селища Ясіня. Практично всі садиби або готелі пропонують туристам дану послугу. Звичайно, за окрему плату.Карта схилівКарта схилів ДрагобратуГірськолижний відпочинок у ПодобовціЩе одним привабливим місцем для активного відпочинку у гірській частині Закарпаття є Подобовець. Саме тут, у Міжгірському районі Закарпатської області, розташований однойменний гірськолижний курорт.

Інфраструктура цього курорту та мальовнича природа Карпат приваблюють багатьох туристів з усієї України. На сьогодні гірськолижна інфраструктура курорту включає три бугельних підйомника. Два – 1230 і 1250 метрів, і один 400 метрів. Спуск довжиною 1300 м. Варто зауважити, що є верхня частина спуску, яка є крутою. І є нижня частина спуску, яка ідеально підходить для початківців.

Щодо скі-пасів то одноденний дитячий ski-pass на Подобовці коштує 215 грн, а ski-pass для дорослих – 430 грн. Що ж до разових скі-пасів, то ціна дитячого – 30 грн, а дорослого – 60 грн.

Подобовець (фото: Vitaliy Shulyk)Проживання на курортіТакож гірськолижний курорт оприлюднив і ціни на проживання у котеджах та готелях гірськолижного курорту “Подобовець 2000” на Новий рік та Різдво. Так, проживання у котеджах коштує від 3900 до 5600 грн. Відповідно, проживання у номерах коштує від 1000 до 1800 гривень в залежності від кількості місць та класу.

Як дістатись до курортуІз Ужгорода або Мукачева до цього курорту можна дістатись трасою “Київ-Чоп”. Їдьте до Нижніх Воріт, а вже звідти – ще 24 кілометри дорогою “Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я”.Якщо їдете із Києва або Львова, то найзручніше це зробити на потязі до Воловця. Далі – трансфер до села Подобовець на маршрутному таксі або автобусі.Подорожуючим на автомобілі слід врахувати такі відстані до села Подобовець: із Ужгорода – 117 км., із Львова – 195 км., з Івано-Франківська – 152 км., з Києва – 738 км.Карта схилівКарта схилів у ПодобовціГірськолижний відпочинок у ПилипціУ підніжжі гори Гимба розкинулось село Пилипець, яке зимою перетворюється, практично, на суцільний курорт. Особливістю цього курорту є те, що тут прокладені найдовші гірськолижні траси України. А загальна їх протяжність – близько 20 кілометрів.

Ще одна родзинка – нічне катання. Доступне воно біля траси готелю "Затишок".

Пилипець називають раєм для фрірайдерів. Саме в Пилипці вперше почали проводити змагання з цього виду спорту.

Читайте також: Туристичний бум на Закарпатті: українці стали більш вибагливі, а європейці вражені красою природи

Траси курорту Пилипець обслуговують 7 підйомників, 6 з яких бугельних та 1 – крісельний. "Кріселка" – найдовша з усіх наявних (1650 метрів).

Вартість одного підйому на прийдешній сезон – 40 грн. У високий сезон його вартість зростає ще на 10 гривень. Скі-пас на 1 день вартує 400 грн. Але майте на увазі, з 26 грудня до 10 січня його вартість 550 грн.

Пилипець (фото: Julia Asti-tour)Проживання на курортіТут широкий вибір: нічліг можна знайти у приватних садибах, котеджах та готелях. Найбільш фешинебельним готелем вважають “Гранд Готель Пилипець”. У новорічно-різдвяний період ціни тут коливаються від 1300 до 7500 грн за добу в залежності від категорії номеру.

У дешевших готелях ціни стартують від 400 гривень. Кімнату у селі можна знайти за ціною від 200 гривень.

Як дістатись до курортуОскільки Пилипець – це сусіднє село Подобовця, то дістатись можна аналогічними способами (див. вище у матеріалі).

Карта схилівКарта схилів у ПилипціГірськолижний відпочинок у ІзкахОдин із найвідоміших курортів Закарпаття. Він розташований біля підніжжя гори Жид-Магура, що на Міжгірщині. Курорт обслуговують два гірськолижні підйомники – бугельний для початківців (150 метрів) і крісельний (1000 метрів). На цьому курорті є різноманітні спуски різних рівнів (зокрема, легкі та середні). Траси у випадку ускладнених погодніх умов можуть бути покриті штучним снігом. Також у Ізках діють лижний прокат, школа для лижників-початківців, а також незвична розвага – батрак.

Перевагою цього курорту є близьке розташування гірськолижних трас до місця проживання. Безпечні схили зі 100% засніженістю забезпечать комфортне навчання та катання. В пункті прокату ви зможете підібрати лижі, сноуборди, санки чи сноутюби.

Ізки (фото: Andrew)Варто зауважити, що ціни на підйомники у вихідні дні та на новорічно-різдвяні свята фактично однакові. Так, одноразовий ski-pass на крісельному підйомнику для дітей коштує 50 грн, а для дорослих – 70 грн. Одноденний дитячий ski-pass з’їсть з Вашої кишені 500 грн, а дорослий – 600 грн. Триденні скі-паси коштують від 1350 (діти) до 1500 грн (дорослі). Ski-pass на тиждень коштує близько 3000 грн.

Проживання на курортіТут є різноманітний вибір місць: готелі, котеджні містечка, номери у котеджах. Так, на Новий рік і Різдво проживання у готелі “Ізки” коштує від 1550 до 4400 грн; у віллах котеджного містечка – від 4400 до 7900 грн; номери у котеджах – від 1500 до 6600 грн, а у готелі “Конференц-хол” – від 1600 до 3400 грн.

Еко-курорт ІзкиЯк дістатись до курортуДо нього, як і до Подобовця, із Ужгорода можна дістатись дорогами “Київ-Чоп” (до Нижніх Воріт) та “Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я”.Зі сторони Львова найзручніше дістатись на потязі до станції “Воловець”. А вже там пересісти на автобус, який прямує до Міжгір’я через село Ізки.Орієнтовні відстані, якщо Ви їдете на автомобілі: з Ужгорода – 125 км., з Івано-Франківська – 144 км., з Львова – 202 км., з Києва – 746 км.Карта схилівІзки: карта схилівЗагалом є чимало можливостей чудово відпочити у Карпатах та Закарпатті взагалі. Адже є чимало місць, на яких можна добре провести час, покататись на лижах чи сноуборді, набратись сил та енергії на цілий рік. Та, головне, аби Вашому відпочинку сприяла не лише погода, але й Ваш святковий настрій.





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp