Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатським волонтерам допомагала працювати оригінальніість (ФОТО)

10 вересня 2014 р., 17:01

Розповіли на спеціальній прес-конференції.

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників Руху підтримки закарпатських військових. Учасники заходу розказали, як виник Рух і чим конкретно займаються люди, об’єднані ідеєю допомоги військовим. Також повідомили, яка саме допомога і кому надійшла в рамках діяльності Руху. Йшлося також про оригінальні акції, які проводилися в Ужгороді та інших населених пунктах Закарпатської області з метою збору коштів на потреби військовослужбовців.

«Ситуація в країні не залишає байдужим нікого. Люди прагнуть допомагати армії, або ж громадянам, які виїхали чи дотепер проживають в зоні проведення АТО. Закарпатці теж активно долучаються: об’єднуються у волонтерські рухи, демонструючи єдність і прагнення до миру. Ми вдячні кожному, хто допомагає своїм часом, руками, розумом. І особливо тим, хто долучається фінансово, адже навіть кілька гривень – то вже велика допомога. Бо ж недарма ми кажемо, що тільки РАЗОМ МИ – СИЛА!», – зазначила Галина Ярцева, координатор Руху.



Вона розповіла, як розпочався Рух. «Завдячуємо Вікторії Плавайко, яка була першою, хто зібрав для свого сина прикордонника продукти харчування ( у Дасторі). Це був спонтанний рух, який перекинувся на нас, - каже Галина Ярцева. – Сидіти просто і переживати за наших хлопців на Сході не було сил, треба було щось робити. І ми почали зі збору продуктів, загалом у всіх супермаркетах назбирали 3,5 тонни». Згодом, коли з’ясували, що більша потреба у військових є в предметах гігієни, почали збирати «мильно-брийні» засоби». Відтак один чоловік – пан Богдан спонукав активістів до збору коштів. «Цей чоловік дав мені 1000 грн., сказав «я вам довіряю, розпорядіться, як потрібно, а я ще зароблю» і поїхав. Він дав нам стимул, ми оприлюднили карткові рахунки і почали збір коштів»,- каже Галина Ярцева.

За 100 днів роботи Руху підтримки закарпатських військових вдалося зібрати хороші суми: За 100 днів роботи Руху на картку на ім’я Скунць М.П. надійшло 78.872.66грн. , використано - 76.528.38грн. , на картку на ім’я Дюрдь В.І. надійшло 7 290,59 грн., використано - 6 503,15грн. Готівкою вдалося зібрати 247623,00 грн., витрачено - 290 310, 00 грн. Крім того люди жертвували внески у валюті: 2860 кан.дол., 1996 дол.США, 700 Є, 130 злотих, обмін: 300 дол.США

За словами Галини Ярцевої, Рух сьогодні налічує понад 150 добровольців, хоча допомогти бажаючих є набагато більше. «Нам вдалося розвіяти кілька міфів упродовж нашої роботи, зокрема, те, що нацменшини уникають військової служби. Воює дуже багато угорців, - каже Галина. – Також допомагають і роми, назбирали і принесли понад 1000 грн.»

У червні-липні суттєва фінансова підтримка йшла від дитячих садочків, шкіл, у липні-серпні активізувалися підприємства: приносили і гроші, шили необхідні речі тощо.

Оксана Гаврош, мистецтвознавець, куратор «Благодійної виставки-продажу картин та творів мистецтва» розповіла про те, як проходила мистецька благодійна акція. «Акція стартувала 8 липня, починали із участі 5 художників. Загалом в акції взяли участь 66. Приєднуються митці навіть з Києва та Словаччини, - каже Оксана Гаврош. - Наразі зібрано 110 тисяч 500 гривень. З 26 серпня стартував другий етап. За два тижні нам вдалося зібрати 8 880 тис грн». Усього в акції взяли участь 83 картини, 51 робота продана. Роботи художників благодійників, крім Ужгорода, поїхали до Києва, Вишневого, Львова, Дніпропетровська та інших міст. Одну картину виставили на аукціону. Це робота відомого закарпатця митця Г.Глюка, ціну заявляли 4 тис.грн., натомість вдалося продати полотно за 11 тис.грн., покупець із Києва перерахував 12 тис.грн з подякою.

Ще одна цікава акція, на якій вдалося зібрати кошти, - «Фото патріота». Про неї розповів Сергій Денисенко, фотограф, організатор. «Акція розпочалася 16 серпня. Ідею ми запозичили у волинських активістів, вони не мали нічого проти. Поставили намет, надрукували на банері прапор України і закликали людей фотографуватися, - розповів Сергій. - Всі дуже добре сприймаються ідею: фотографуються, роблять внески. Суми були дуже різні: від 1-2 грн до 500. Зараз вирішили зробити невелику паузу в акції, відновимо її можливо в іншому форматі». Зібрано таким чином понад 35 тис.грн., в акції взяли участь близько 10 відомих та маловідомих фотографів.

Журналіст Віталій Глагола прокоментував результати акції «Купи зустріч - допоможи військовим». «Коли ми перебрали всі способи, як ще можна зібрати гроші для армії, я згадав, що у соцмережах збирали гроші у рамках проекту «Купи зустріч - допоможи дитині». Ми адаптували цю ідею, запустили у ФБ, зібрали 186 лотів. Стартова ціна лоту була 50 грн., і аж до 5 тис.грн. , які заплатили за зустріч з «Міс Ужгород» Анастасією Костич. Загалом ми зібрали понад 35 тис.грн, як підуть на келареві каски, один з найбільших дефіцитів: вони або дуже дорогі, або їх немає». Акцію також продовжили у ВКонтактє, там зібрали 14 тис.грн.

Антоніна Стряпко, заступник декана факультету міжнародних відносин УжНУ, організатор «Благодійного книжкового ярмарку УжНУ» розповіла про торгівлю книжками у благодійних цілях. Вона ж виступила з ініціативою проведення такого ярмарку в УжНУ. «Вирішили розбудити УжНУ як наукову спільноту, - каже Антоніна Стряпко. – Збирали різні книжки: власноруч видані і з домашніх бібліотек. Просили, щоб всі оцінювали книжки самі». В УжНУ акція тривала 3-4 вересня, допродували книжки ще й у центрі міста. Залишилося ще 6 коробок книжок. Загалом зібрали 21 908грн., які перерахують для закупівлі термоодягу та білизну.

Ще 4,5 тис.грн було зібрано у результатів інтернет-аукціону hand made. Понад 5 тис.грн перерахували учасники флеш-мобу ice bucket challenge.

Наталія Зотова, власкор каналу «1+1», координатор Мукачівського крила Руху підтримки закарпатських військових поділилася враженнями від роботи волонтерів у Мукачеві. «Мукачево одним з перших приєдналося до Ужгорода, - каже Наталія Зотова. – Починали зі збору продуктів, зібрали кілька тонн. Ми з’ясували, що військові дуже люблять шоколад, солодощі, снікерси. Люди гарно відгукувалися, але були й такі, що дорікали: «це має робити держава». За словами Наталії Зотової, мукачівські волонтери мають свій символ - це мешканець міста з обмеженими фізичними можливостями, який першим вкинув жменю гривень у благодійну скриньку. Крім того у Мукачеві вже вдруге розпочинається акція по здачі. І саме мукачівцям належить ініціатива з пошиття тактичних носилок, які надзвичайно необхідні у військових умовах солдатам. «Вірус допомоги поширюється, - каже Наталія Зотова. - На рівному місці вигадують, як і що зробити, аби допомогти».

Євген Курденко, менеджер міжнародної логістики, представник Виноградівського крила Руху підтримки закарпатських військових, сам їздить з передачами в зону АТО. «Не можна передати словами, про те, що там є насправді відбувається, нам сидячи в кафе. Здається, що війна далеко. Ви б бачили, як чекають наші солдати, що хтось приїде з дому, збігаються, розпитують, - ділиться Євген Кудренко. – Сподобалася їм дуже наша вода «Сльози сепаратиста»! Вони аж морально збадьорилися. Ми будемо і надалі продовжувати їздити».

Довідкова інформація:
За отримані кошти придбано-передано:
Нічний приціл, дальномір по 1 шт.ціна 24т.000
Нічний бінокль – 1шт. ціна 12т.400
Коліматорний приціл і планка Пікатіні – 15шт.
Прилади нічного бачення: 20шт. З них Пенсійний Фонд України в Закарпатській області 5шт., торговий комплекс «Беркут» - 5шт.
Планшети: 14шт.
Біноклі: 6шт.
Засоби зв’язку на суму 50тис. З них за рахунок депутатів міськради на суму 28тис.грн.
Тактичні окуляри: 400шт. З них за рахунок народного депутата В.Ковача – 100шт.
Каремати: 200шт.
Ліхтарі різної потужності: налобні і в руку – 300шт.
Будівельні матеріали: енергогенератори 5шт. Бензопили 5 шт.
тепла білизна – 100шт.

















Повідомили у Ужгородському прес-клубу

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp