Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Фахівці центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті допомагають учасникам АТО відстояти їхні права

28 травня 2020 р., 11:45

Попри гарантовані державою пільги учасникам антитерористичної операції на сході України, захисникам Вітчизни нерідко доводиться виборювати їх у судовому порядку

Відстояти порушені права учасникам бойових дій на Закарпатті допомагають адвокати та працівники центрів та бюро правової допомоги.

Справа ветерана АТО, який захищав нашу країну з 2015 по 2018 роки, є типовою. Військовик у жовтні 2019 року звернувся до Ужгородського місцевого центру з надання БВПД з проханням допомоги захистити його право на отримання компенсації за невикористану відпустку. За всі роки служби йому ні разу не надавалася додаткова відпустка, яка належить йому згідно з нормами Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Оскільки відпустка не була використана, то відповідно до норм законодавства України вона має бути компенсована під час звільнення. Однак при звільненні з військової служби такої компенсації учасник АТО так і не отримав.

Такі дії військової частини є протиправними з огляду на те, що додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік є пільгою, гарантованою державою. Тобто, військова частина порушила гарантоване державою право ветерана війни. Представляти інтереси клієнта у суді Ужгородським центром було уповноважено заступника начальника відділу Петра Крона.

«Я вже не вперше допомагаю учасникам бойових дій відстояти свої трудові права, тому ця справа не була для мене новою. Ветерани війни часто звертаються до нашого центру з такою проблемою», - розповів юрист.

15 січня 2020 року суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі, визнав протиправною бездіяльність військової частини щодо ненарахування та невиплати позивачу у зв`язку із звільненням із військової служби у запас грошової компенсації за всі дні невикористаної додаткової відпустки учасника бойових дій за період з 2015- 2018 роки та зобов`язав військову частину нарахувати та виплатити грошову компенсацію за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учаснику бойових дій за період з 2015 року по 2018 рік, виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби - 25 червня 2018 року. Рішення набуло законної сили та вже виконане військовою частиною повністю.Петро Крон каже: «Вже понад 30 успішних кейсів у моїй практиці щодо захисту прав ветеранів війни, і не тільки з питань компенсації додаткової відпустки, а й що стосується виплати компенсацій речового майна та інших соціальних гарантій захисників». Фахівець радить учасникам бойових дій під час звільнення писати рапорт на отримання грошової компенсації. У разі відмови керівництва військових частин у виплаті компенсації учасники бойових дій можуть звертатися центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де їх проконсультують та допоможуть відстояти порушені права у суді.

За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні), інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

Схожі новини

Працівники системи безоплатної правової допомоги проведуть прийом громадян в усіх районах Закарпаття
Коло доступу до безоплатної правової допомоги розширено
Ужгородці можуть звертатись по допомогу до студентів-правників!
Чимало українців отримують шанс змінити життя на краще завдяки правовій допомозі від держави
Понад 46 тисяч закарпатців звернулися за безкоштовною правовою допомогою
У Закарпатті планують розробити програму з надання безоплатної правової допомоги
Мукачівські правоохоронці співпрацюють з центром надання правової допомоги громадянам
Фахівці безоплатної правової допомоги взяли участь у Пленумі ветеранів краю (ФОТО)
Не маєте грошей на адвоката? - Звертайтесь до центрів безоплатної правової допомоги на Закарпатті!
Правова допомога від держави гарантована закарпатцям і в умовах карантину!

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp