Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Боротьба з коронвірусом: досвід громад Швеції та Закарпаття

26 червня 2020 р., 18:23

Андерс Вігельсбо, мер комуни Сала у центральній частині Швеції, та очільник Полянської ОТГ із Закарпаття Іван Дрогобецький поділилися досвідом своїх ОТГ в боротьбі з коронавірусом.

Обмін досвідом відбувся під час 14-го Онлайн Форуму з циклу «Солідарність мерів: управління муніципалітетом під час пандемії», організованим та проведеним Програмою «U-LEAD з Європою».

Так, пан Андерс розповів, що в Швеції суттєве занепокоєння викликає ймовірна друга хвиля епідемії, чому можуть посприяти літні відпустки – з 22 червня в країні скасовані обмеження на подорожі. Крім того, в країні досі трапляються спалахи епідемії в окремих регіонах. Кінця пандемії наразі не бачать, поки не буде знайдена вакцина.

Він відзначив, що поширення пандемії та обмеження стали важким ударом для бізнесу. В комуні Сала зареєстровані кілька збанкрутувань підприємств. Постраждали підприємства у сфері туризму, ресторани, кафе, дуже важко невеликим готелям. Крім того, довелося закрити до кінця року комунальне підприємство – шахту з видобутку срібла. Найбільшим підприємством, яке збанкрутувало, стала пекарня, де працювало 35 людей.

З уроків, які винесли шведська громада під час пандемії, мер комуни відзначив необхідність прислухатися до науковців та дотримуватися їхніх порад, важливість інформування населення про коронавірус. Найважливішим же в кризових ситуаціях він вважає тісну співпрацю муніципалітету з органами державної влади бізнесом, неурядовими організаціями та іншими. Так набагато легше долати кризу будь-якого масштабу.

Про серйозні економічні втрати внаслідок пандемії говорив і голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький. Він нагадав, шо найбільше від кризи постраждала туристична сфера, яка на 90% наповнювала бюджет громади, – без туристів залишилися всі готельні та оздоровчі комплекси громади. Через це ОТГ недоотримала близько 60% надходжень до бюджету. Довелося урізати всі видатки – кошти залишили лише на виплату заробітної плати та на боротьбу з коронавірусом.

В період карантину Полянська ОТГ закупила і забезпечила всіх мешканців захисними рукавичками та масками та організувала роздачу продуктових наборів людям та родинам, що потребували соціального захисту.

«Основною нашою невеличкою перемогою вважаю те, що ми вчасно зреагували на початок пандемії, – розказав Іван Іванович. – На момент початку карантину за межами України було 530 мешканців нашої громади. Всі ці люди по поверненні були розміщені в обсервації, всі вони пройшли період ізоляції, після чого пройшли тестування і лише після отримання негативних результатів тестів потрапили до себе додому». Можливо саме тому, в Полянській ОТГ станом на сьогодні зафіксовано лише троє хворих.

Також Іван Дрогобецький відзначив місцевих підприємців, які виділили кошти на придбання засобів захисту та подякував Євросоюзу та його державам-членам за допомогу – «скриньки здоров’я», які громада отримала через Програму «U-LEAD з Європою».








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp