Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Північний потік-2» буде добудований, але невідомо, чи запрацює

8 липня 2021 р., 23:56

«Північний потік-2» буде добудований, але це загроза для всієї Європи, а не тільки для України.

Так вважає Єлизавета Ясько, голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Свою позицію вона висловила під час українсько-словацького енергетичного форуму «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків».

«Правда така, що ті політичні сигнали від США і Німеччини не дуже добрі для України. Політично нам треба зробити все з боку України і партнерів: Словаччини, Польщі, Угорщини, не допустити того, щоб в Україні була ще більше небезпека. Адже будівництво створює загрози будь-які: військові, економічні, культурні. Для нас важливо мати план «B», «С», якщо дійсно все це буде працювати, - зауважила Єлизавета Ясько. – Поки маємо контракт з «Газпромом» - це одна реальність, чи готові ми відійти від неї і чи будуть компенсації зі сторони Заходу – інше питання».

Росія «Північним потоком-2» хоче не тільки обійти Україну, але й прив’язати до себе локомотив Європи – Німеччину і ще більше узалежнити Європу від себе. І тут інтереси обох країн співпадають, переконаний Юрій Мушка, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці. «У міжнародних відносинах нема любові, є інтерес. Тільки інтерес рухає державою. Німеччина хоче мати газ і вона його має по дуже спеціальній ціні. І ми це знаємо, це не є великою таємницею. А що хоче Україна? Зберегти транзит, уникнути великого конфлікту і займатися розвитком держави, - наголосив Юрій Мушка. – А тепер спробуйте це об’єднати. Практично неможливо, бо в кожного свій інтерес». Дипломат зауважив, що введення в експлуатацію проєкту Росії буде залежати від кількох чинників, у тому числі і від виборів в Німеччині, які відбудуться у вересні. «Там, де Росія не добивається інтересів дипломатією, політиків купують поштучно «на кілограми». Перед тим була Німеччина, тепер і Австрія. Йде прямий підкуп європейський політиків, - каже Юрій Мушка. – Цьому ми не завадимо. Завдання, яке стоїть перед нами – довести, що ми надійний партнер. Неймовірно важке завдання, над яким ми працюємо, у тому числі залучаючи наших партнерів».


Торстен Воллерт, керівник групи підтримки України з питань енергетики та навколишнього середовища Європейської комісії підкреслив, що Єврокомісія відзначає певний прогрес у сфері політики енергетики і власної позиції щодо України. І запевнив, що ЄС дуже багато робить для того, щоб зменшити загрозу для України і підтримувати її. Щодо будівництва нового трубопроводу Росією, то існують сумніви, що він буде збудований. «Це не є тільки проблемою країн ЄС, а цілою геополітичною проблемою. Що може статися у випадку, якщо конструкція буде закінчена? Але збудувати, це не експлуатувати. І ми не знаємо, до чого призведе завершення будівництва «Північного потоку-2». Торстен Воллерт теж закликав почекати результатів виборів у Німеччині, від нової влади залежатиме і курс країни, яка підтримує будівництво трубопроводу. Крім того для введення в експлуатацію необхідно отримати ліцензію, виконати всі необхідні умови. «У рамках Третього Енергетичного Пакету невідомо, як такий трубопровід може функціонувати, - каже Торстен Воолерт. - Тестування не завжди відповідає вимогам ЄС і ця частина угоди буде мати певні наслідки для європейської енергетичної політики, які ми побачимо пізніше».


«Північний потік-2» готовий і буде добудований, і буде готовий до кінця року як операційний потік. На цьому наголосив Петр Чабо, міжнародний експерт з питань енергетики та енергетичної безпеки. Порада експерта така: сподівайтеся на найкраще, але готуйтеся до найгіршого. Готуйтеся до сценарію, коли «Потік» буде запущено. «Кілька хороших новин: ми не можемо уникнути того, що баланс систем буде більшим питанням. Інфраструктура буде інша. Цей форум це прекрасна можливість подумати про майбутнє, ми повинні справлятися з тими проблемами, які виникають», - резюмував Петр Чабо.



Ужгородський прес-клуб

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp