Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Жителі Воловця повідомляють про 7 тонн аміаку. Влада: "Навіть запах не відчуваємо"

10 жовтня 2014 р., 19:05

Колишній м’ясокомбінат став прірвою між владою Воловця та її мешканцями.

У наш час люди досить гостро реагують на стан екології, адже чисте повітря це – здоров’я та гарне самопочуття. Саме на постійні головні болі та ряд неприємних симптомів останнім часом скаржаться мешканці вулиці Івана Франка, сусідами котрих є колишній м’ясокомбінат. Люди стверджують, що хворіють вони через аміак, який на комбінаті свого часу використовували як холодоагент в холодильних установках. Аби підтвердити або спростувати ці чутки, місяць тому при Виноградівській райдержадміністрації створили спеціальну комісію по вивченню питання наявності залишків аміаку на території колишнього м’ясокомбінату.

– Останнім часом досить часто до нас звертаються люди, що у Виноградові на території колишнього м’ясокомбінату є витік аміаку. Вони цим дуже стурбовані. Тож на засіданні громадської ради ми прийняли рішення створити тимчасову комісію по вивченню цього питання і через місцеві засоби масової інформації проінформувати громадян про реальну картину стосовно шкідливої хімічної речовини, – каже голова громадської ради при РДА Йосип Дрошковці.

– Аміак, як і вода, випаровується природним шляхом, адже він легший за воду. Якщо тут і було 7-8 років тому 1.2 тонн, то він уже випарився. Ми перевіряли і я гарантую, що аміаку у нас нема у жодному контейнері. Підтвердженням цього є акт, складений влітку цьогоріч комісією, що діє при РДА. Люди чомусь кажуть, що тут є 7 тонн аміаку. Не розумію, звідки у них такі дані. Насправді такої кількості цієї хімічної речовини тут ніколи не було. Остання заправка холодильних установок – 1.2 тонни – стверджує Ігор Морозов, котрий свого часу працював на м’ясокомбінаті, а зараз саме він по довіреності проводив членом комісії та представникам районних мас-медіа екскурсію «скандальною» територією.

– Колишній м’ясокомбінат розміщено в центрі міста, тому вивчення його стану є вкрай важливим. Під час перевірки виявлено, що територія дуже запущена, довкола обросла амброзією. Тому шкоду громадськості дійсно наносить, якщо не аміак, то ця шкідлива трава. Ми будемо приймати певні рішення, аби амброзію знищити. Щодо аміаку, то його дійсно тут нема. Можливо, певний осад у ємкостях залишився, та його важко визначити, – каже голова комісії Павло Макар.

– Десять років тому на території міста були три об’єкти, які в технології використовували аміак. Це – сиркомбінат «Севлюш-сир», АПК «Виноградів» у районі паливного складу та м’ясокомбінат ВТФ «Руно», яке зараз перейменоване у дочірнє підприємство «Алія-нова». Всі ці підприємства ми перевірили і виявили, що аміак вивітрився. Наразі виникло питання про хімічну небезпеку здоров’ю виноградівців саме з м’ясокомбінату. Звісна річ, контролювати дотримання техніки безпеки на діючому підприємстві набагато легше, аніж у закритій будівлі. До того ж тут важко встановити власника, позаяк територія належить киянину і він все ще судиться із попереднім власником. Перевіряючі з Держгірпромнагляду встановили, що потужність обладнання – 7 тонн аміаку. Ми створили робочу групу із залученням представників санепідемстанції, управління держслужби з надзвичайних ситуацій, міської ради для перевірки об’єкта. Перевіркою встановлено, що аміаку нема. Навіть запах не відчуваємо. – запевняє завідувач сектору з питань цивільного захисту РДА Юрій Фурик.

Член громадської ради, голова Виноградівської районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз. Чорнобиль. Україна» Михайло Теняк каже, що їх організація переймається проблемами екології, адже саме для чорнобильців добре відомий негативний вплив витоку хімічних речовин на здоров’я людей. Проте під час перевірки всі члени комісії переконалися – аміаку на території колишнього м’ясокомбінату немає. Тож містяни можуть спати спокійно.

Наталія Кобаль, Новини Виноградівщини


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp