На Закарпатті активно відроджують галузь птахівництва: область має шанс стати центром в Україні по вирощуванню качок та забезпеченню українців популярним у Європі продуктом. Адже у промислових обсягах каченятами займаються тільки в одній області України – Черкаській. Закарпаття може скласти достойну конкуренцію.
Минулого року у Концово, незважаючи на економічну кризу, започаткували перспективний проект, тут вирощують французьких каченят селекційних порід Пекінка, мускусна, Мулард.
{g}
Анатолій Лукінчук, директор ТОВ «Колосія» каже, що попри спад в економіці, вирішили відродили галузь птахівництва на Закарпатті. «Ми звернули увагу на каченяток і знайшли домовленості з відомою французькою фірмою. Кожна порода має свої відмінності, ми вирішили зупинитися на трьох і з жовтня 2014 року запустили виробництво. На сьогодні поголів’я складає достатню кількість, щоб забезпечити Закарпатську область і навіть постачати каченят та м'ясо птиці в інші області. Всі звикли до курки, то ми будемо дещо змінювати ці стереотипи. Качине м'ясо – більш дієтичне, краще, ніж куряче. Звичайно, умови вирощування качок більш затратні: для відгодівлі бройлера треба витратити 45 днів, а качки - 2 місяці, а також більші затрати на енергоносії, обслуговування. Тому воно дещо дорожче від курячого – на 20-23 %», - розповів Анатолій Лукінчук.
На всіх стадіях виробництва - від вирощування качок до виробництва корму використовуються суворі заходи безпеки. Ці заходи включать, зокрема, утримання птиці в закритих приміщеннях, дезінфекцію транспортних засобів, що в'їжджають на територію підприємств, регулярний ветнагляд тощо. Каченят крім комбікормів годують пророслим зерном пшениці та меленим зерном кукурудзи.
Пекінська качка, за словами Анатолія Лукінчука, ідеальна для харчової промисловості, Порода Мулард - це гібрид, виведений французькими селекціонерами, які взяли все найкраще від пекінської та мускусної. Цінне у качок не тільки м’яса, але й пір’я і пух, які використовують для виготовлення подушок. Яйця качок не надходять у промисловий продаж, а йдуть суто на інкубацію. Зате майстри можуть виготовити з них гарні писанки.