Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття: Населення забезпечене захисними спорудами цивільного захисту майже на 90% (фото)

12 лютого 2015 р., 17:43

Про проблеми сфери цивільного захисту йшлося сьогодні на нараді.

У четвер, 12 лютого, в сесійній залі Закарпатської ОДА відбулася розширена нарада за участю заступника Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Василя Стоєцького, очільника краю Василя Губаля, першого заступника голови облради Михайла Поповича, заступника голови ОДА Михайла Рівіса, начальника управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослава Щербея, керівників органів управління та сил цивільного захисту, водного та дорожнього господарств. Йшлося про стан готовності сил та засобів до реагування на надзвичайні ситуації в краї.

Зі вступним словом до присутніх звернувся Михайло Рівіс, який єголовою регіональної комісії техногенно-екологічної безпеки танадзвичайних ситуацій. Він зауважив, що на сьогодні пріоритетом в роботі працівників ДСНС Закарпаття є вжиття дієвих заходів зі зниження техногенних ризиків та підвищення рівня захисту населення і територій шляхом забезпечення ефективного функціонування територіальної підсистеми цивільного захисту Закарпатської області.

Стан забезпечення готовності управління, сил та засобів служб цивільного захисту області до оперативного реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків, проведення пошуково-рятувальних робіт, захисту населення та територій до Закарпаття приїхав особисто перевірити заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій ВасильСтоєцький. Під час промови він підкреслив, що нині, коли країна переживає складні часи на Сході, потрібно створювати ефективні сили цивільного захисту, сучасних центрів управління під час надзвичайних ситуацій, локальних систем виявлення загрози виникнення НС на об’єктах підвищеної небезпеки і локальних систем оповіщення населення у зонах можливого ураження та персоналу на зазначених об’єктів у разі виникнення аварій.

Як поінформував керівник ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей, торік на території Закарпаття виникло 5 надзвичайних ситуацій, зокрема, 4- техногенного характеру(3з яких - розгерметизація магістрального нафтопроводу із подальшим витоком нафти, і 1 - розгерметизація магістрального газопроводу), 1- соціального характеру. «Впродовж 2014 року виникло 1464 пожежі, в результаті яких загинуло 20 осіб; 6 лісових пожеж та 431 пожежа у природних екосистемах. Відтак, проведено 126 спільних перевірок з органами влади, створено 17 штабів щодо попередження пожеж в природних екосистемах», - зазначив посадовець.

Він також констатував, що на водних об’єктах області загинуло 26 осіб, з яких 4 дітей.Групою водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення з початку року було здійснено 41 виїзд, із них на водолазно-пошукові роботи – 16, знайдено та піднято 11 загиблих, проведено обстеження 14, паспортизовані 5 місць масового відпочинку на воді у Закарпатській області.

З початку 2015 року підрозділами гірської пошуково-рятувальної частини АРЗ СП здійснено 88 виїздів на пошуково-рятувальні та аварійно-рятувальні роботи, під час яких врятовано 114 чоловік, з них надана долікарська медична допомога 43 потерпілим туристам та відпочиваючим, травмованих осіб – 46, загиблих осіб – 2.

А в.о.начальника відділу з питань цивільного захисту Закарпатської ОДА Віктор Буришин повідомив, що станом на 10 лютого 2015 року до фонду захисних споруд цивільного захисту області включено 584 споруди, з них 109 сховищ та 474 протирадіаційних укриттів. «Забезпеченість населення області захисними спорудами цивільного захисту складає 88,7%. Передбачено наступний розподіл населення області за видами укриття:у сховищах - 2,3 %;у протирадіаційних укриттях - 10,8%;у пристосованих та найпростіших укриттях - 75,6%. Із наявних захисних споруд, готові до застосування за призначенням – 12 (2 %) захисних споруд (8 сховищ, 4 ПРУ); обмежено готові – 171 (29,3 %) захисна споруда (47 сховищ, 124 ПРУ); не готові – 400 (68,7 %) захисних споруд (50 сховищ, 351 ПРУ)», - поінформував присутніх Віктор Васильович.

Він також зауважив, що станом на 15.01.15 проведено технічну інвентаризацію 215 споруд, що становить 41,4% від кількості споруд, які підлягають інвентаризації або 36,9% від їх загальної кількості.
Голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, звертаючись до учасників зібрання, зазначив:

«Аналогічні проблеми, які маємо зі сферою цивільного захисту, є в усіх регіонах. З уведенням стану підвищеної готовності цим питанням – найпильніша увага. Після розпорядження про особливий режим виявлено слабкі місця в системі. Зокрема, це і певні відповідальні за цей напрямок люди. Питань є багато, уже зараз можу поінформувати, що й у ОДА будуть кадрові рішення – замінимо керівника відділу цивільного захисту. 

Мають працювати фахівці, які адекватно відповідатимуть на ті виклики, які маємо в краї і державі. Звертаюся і до керівників у районах: оцініть роботу відповідальних на місцях, самі перевірте статистичні дані, персонально огляньте об’єкти укриття, вживайте заходів до покращення їх стану, і працюйте з громадами. На певні райони, де більш відчутні проблеми (мова в першу чергу про Рахівський, Свалявський, Воловецький, Берегівський і Тячівський), чекатимуть серйозні інспекції. Наголошую: зараз закарпатські хлопці – на передовій, боронять цілісність і свободу України. Наш обов’язок – подбати про безпеку їхніх сімей, і всіх закарпатців, зберегти життя і здоров'я людей. Закликаю усіх вас бути патріотами і пам’ятати: за вашою спиною – люди, ви відповідальні за їхню безпеку», - наголосив Василь Губаль.

Довідково:Розпорядженням голови ОДА від 30.01.2015 №29 «Про введення на території Закарпатської області режиму підвищеної готовності територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту» визначено додаткові завдання щодо приведення захисних споруд у належний стан, розроблення планів приведення захисної споруди у готовність та планів заходів із покращення стану їх утримання.На сьогодні в області проводиться відповідна робота щодо визначення, узагальнення та формування у єдиний перелік всіх пристосованих приміщень, найпростіших укриттів, підвалів, гірничих виробіток, які можуть бути використані для укриття населення.Запроваджено щотижневе інформування керівництва ОДА про стан виконання відповідних заходів.


Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp