Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття може претендувати на статус Європейського транзитного центру

28 березня 2015 р., 18:00

Так вважають наші депутати

У цьому принаймні переконані депутати облради. Тож на пленарному засіданні 21-ї сесії своїм рішенням звернулися до Президента та Прем’єр-міністра України з приводу функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів та розвитку залізничного комплексу на Закарпатті.«Закарпаття, — вважають депутати, — могло б відігравати визначальну роль у забезпеченні євразійських транспортно-торговельних зв’язків.

Адже на його території є один із найбільших прикордонних транспортних комплексів України у складі 5-го міжнародного транспортного коридору та шести міжнародних і чотирьох міждержавних залізничних й автомобільних переходів, міжнародного аеропорту. Є можливості для розвитку ще й річкового транспорту. Це об’єктивно визначає нашу область як природний транзитний міст між Європою й Азією». З огляду на це, вони нагадують, що раніше потенційний обсяг перевезень через Закарпаття оцінювався в 52 млн тонн експортно-імпортних і транзитних вантажів у рік. При цьому головною складовою комплексу транспортних послуг завжди були роботи з перевантаження вантажів із колії 1435 мм на 1520 мм. 

На території Закарпатської області за часів радянської влади на перевантажувальних фронтах щодоби обслуговувалось 1500–1700 вагонів, обсяги перевезень сягали 41,5 млн тонн на рік, в тому числі 33,4 млн тонн – експорту та 8,1 млн тонн – імпорту. Це давало стабільну високооплачувану роботу тисячам закарпатців.У зв’язку з цим, пропонується у згаданому зверненні, варто розробити державну програму на короткострокову та довгострокову перспективи з відновлення позицій України на міжнародному ринку перевезень як транзитної держави, з врахуванням використання існуючого потужного потенціалу. Наявні можливості комплексної термінальної обробки експортно-імпортних і транзитних вантажів на кордоні з ЄС, що відповідають сучасним вимогам міжнародного транспортного ринку інтермодальних перевезень, а також нормативні та практичні напрацювання транспортних компаній свідчать про те, що Закарпаття вже сьогодні може претендувати на статус європейського транзитного центру.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp