Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Двоє лікарів сільської лабораторії встигають лікувати 2,5 тисячі людей та вигравати іноземні гранти (ФОТО)

4 квітня 2014 р., 12:56

У селі Сюрте на Ужгородщині нову сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини відкрили ще у лютому 2009 року.

Сьогодні двоє лікарів, які давно пройшли фахову підготовку за програмою сімейної медицини, обслуговують населення сіл Сюрте та Тийглаш. А це — більше 2,5 тис. людей.

Амбулаторія, як кажуть, зі своєю історією. До 1945 року стара будівля, на місці якої тепер знаходиться новий мед­заклад, належала Мартону Вайсу. А трохи згодом була передана у власність сільської ради. Відтак тут діяв дитячий садочок. А коли у 1987 році дошкільний заклад перенесли у нове приміщення, тут розмістили амбулаторію. Практично до 2004-го приміщення весь час перебудовувалось. Але це не дуже допомогло старій будівлі, яка практично розсипалася на очах. Тож десяток років тому Сюртівська сільська рада ухвалила рішення побудувати новий будинок.

У 2005-му на місці старої будівлі вже стояв добротний фундамент, були витягнуті стіни, поставлено дах. Наступного року взялися за внутрішнє та зовнішнє оздоблення. І вже до кінця 2007-го роботи були завершені — у сучасному будинку почали прийом та лікування пацієнтів. Офіційно ж відкрили заклад 23 лютого 2009 року за участі тодішнього міністра охорони здоров’я України. До речі, саме з його рук завідувачка отримала у подарунок ключі від новенького автомобіля для сільської медицини.

Сюртівська сільська рада фінансувала будівництво на 92%. Не обійшлось без допомоги благодійної організації «Доркас», яка долучилась до потрібної справи.

На сьогодні в амбулаторії крім кількох кабінетів, приймальні, лабораторії та акушерської кімнати функціонує і стоматологічний кабінет. Власне з 2007 року спільними зусиллями завідувачки амбулаторії ЗПСМ Марії Ковач, місцевої влади, а також благодійників почали, як то кажуть, наживати добро. 

«Щорічно потрохи ми намагаємось покращити матеріально-технічну базу амбулаторії, аби надавати більший спектр медичних послуг нашим односельчанам», — каже Марія Степанівна. - Так розжились на стоматологічне обладнання, а лабораторію до робочого стану допоміг довести меценат із Голландії. Загалом на обладнання пішло близько 30 тис. грн. (фотоколориметр, мікроскоп, стерилізаційний апарат, центрифуга тощо).

Що дуже важливо, для покращення здоров’я населення в амбулаторії працює фізіотерапевтичний кабінет із сучасним обладнанням: є електрофорез та ультразвуковий інгалятор. Створено два місця денного стаціонару. Є також кардіограф, глюкометр для експрес-аналізу цукру в крові. Дещо з цього допоміг придбати добродій із Голландії.

Торік амбулаторія подала документи на участь в угорському гранті, який проводив Фонд ім.Габора Бетлена. І яким приємним сюрпризом було для сюртівців повідомлення, що заклад серед ряду інших установ здобув першість. За рахунок грантових коштів придбано таблицю для діагностики зору, магнітно-імпульсний апарат та потужний ультразвуковий інгалятор. Загальна вартість гранту склала 12 тисяч гривень.

Як дізналась, люди почали більше звертатися до сімейних лікарів, а відтак і довіряти їм. Тому, що будь-який медогляд має починатися саме з кабінету сімейного лікаря. Нині, за словами медиків, серед дитячого населення переважає захворювання органів дихання, а в дорослого на першому місці домінують серцево-судинні недуги, гіпертонія. Що дуже важливо, усі пільгові категорії населення повністю забезпечені безкоштовними (або з частковою оплатою) рецептами на ліки. Щодня на прийом приходить близько 40 пацієнтів.

«До буденних проблем, — каже Марія Степанівна, — ставлення в мене досить оптимістичне. — Адже якщо сидіти і плакатись, від цього краще нікому не буде. Потрібно багато в чому покладатися тільки на власні сили».

Надія Сарана, Новини Закарпаття


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp