Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Заклади професійної освіти хочуть підпорядкувати місцевим органам влади

2 квітня 2015 р., 14:00

А чутки про масове закриття технікумів і коледжів – явне перебільшення

А чутки про масове закриття технікумів і коледжів – явне перебільшенняМіносвіти підготувало проект закону про зміни в системі професійно-технічної освіти, за яким деякі нинішні виші І-ІІ рівня акредитації можуть перейти в нижчий статус, а ПТНЗ перетворяться на регіональні центри професійно-технічної освіти. І відразу пішли чутки про масове закриття закладів: батьки студентів таких ВНЗ обривають телефони й цікавляться в керівників, що буде з їхніми дітьми, чи зможуть вони довчитися? Та й вступна кампанія на носі, а тут така катавасія… «Закарпатка» спробувала розібратися, що ж насправді чекає на професійну освіту й наскільки потрібно в ній щось міняти?

Ставка на багатопрофільність

Власне, законопроект, який спричинив такий переполох, розробили на виконання прикінцевих положень нового Закону «Про вищу освіту» (прийнятого торік) та з урахуванням Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні. Міністерство пропонує делегувати управління професійною освітою – від призначення керівників закладів до фінансування – місцевим органам влади, мовляв, їм видніше, які професії потрібні конкретному регіону й у якій кількості.
Глава Міносвіти Сергій Квіт на брифінгу аргументував, що нині з 940 державних ПТУ 282 є малокомплектними – з наповнюваністю 200 чоловік при середньому показнику 400. А це – нераціональне використання коштів, матеріально-технічної бази. До речі, зростанню кількості профтехосвітніх закладів посприяв закон про реформування вищої освіти: після його запровадження з 802 вузів у нас залишилося 317, а ті, що потрапили в різницю, якщо не об’єдналися з більшими закладами, то перемістилися в іншу категорію – технічної освіти.
Планується, що замість нинішніх вузькопрофесійних ПТУ в Україні мають створити кілька десятків багатопрофільних регіональних центрів професійної освіти. Крім них будуть професійні коледжі, професійні ліцеї та центри професійної підготовки. Рішення про їх створення прийматимуть місцеві органи виконавчої влади при узгодженні з Міністерством освіти. Кажуть, за основу реформування системи ПТО хочуть узяти концепції розвитку датської, голландської, бельгійської систем професійної освіти. При цьому нібито ще навесні 2015-го Верховна Рада має прийняти цей закон, аби протягом літа взятися за втілення реформи в життя…

Закриття не буде. Просто деякі вищі навчальні заклади понизять у статусі

Прокоментувати ажіотаж довкола майбутньої реформи ми попросили викладача, експерта в галузі освіти Василя Телепа. Він вважає, що нинішня паніка виникла через певну підміну понять: «Мова йде про те, що просто деякі вищі навчальні заклади перейдуть до нижчого статусу, а деякі залишаться вузами. В радянські часи був чіткий поділ на середню професійну освіту, себто технікуми й училища, і вищу, до якої відносилися університети й інститути. За незалежної України після відповідної реформи технікуми й училища стали вищими навчальними закладами І і ІІ рівня акредитації. Таким чином у нас штучно збільшили кількість вузів. Можливо, це було добре для підвищення статусу держави – ми могли похвалитися гарним показником вишів на певну кількість населення. Але час не стоїть на місці, цю систему треба реформувати. В Верховній Раді було 3 проекти законів про вищу освіту, і прийняли той, який до рівня вищої освіти відносить молодшого бакалавра, бакалавра й магістра. Спеціаліста й молодшого спеціаліста там нема. Тож логічно, що потрібен закон про професійну освіту. І в перспективі, коли він буде прийнятий, ті навчальні заклади, які готували спеціалістів та молодших спеціалістів і не зможуть отримати ліцензію на молодшого бакалавра й бакалавра, понизяться в статусі й стануть випускати кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів. Тобто закриття не буде, всі робочі місця збережуться».
Василь Степанович додає, що оскільки професійна освіта перейде в компетенцію місцевих органів самоврядування – вже ті вирішуватимуть, потрібен конкретний заклад чи ні. Можливо, деякі з них об’єднають. Але поки закон не прийнятий, тлумачити деталі не варто. Ажіотажу теж не має бути. Натомість технікумам і коледжам слід зараз готувати ліцензії на молодших бакалаврів та бакалаврів, а для цього треба збільшувати кількість викладачів із вченими ступенями, створювати кафедри.

Яка ситуація з профтехосвітою на Закарпатті?

Які ж заклади в нашій області потраплять під реформу? І яка ситуація з професійно-технічною освітою взагалі? Як поінформував директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Михайло Мотильчак, у краї всі 14 державних та 2 приватні вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації (коледжі, технікуми, училища культури), в яких навчаються 9361 чоловік, ризикують втратити статус вишів. Однак молодші спеціалісти, яких ці заклади почали готувати до набрання чинності законом, продовжуватимуть навчання й отримають документ про вищу освіту встановленого зразка – диплом молодшого спеціаліста. Останній прийом на здобуття вищої освіти за цим освітньо-кваліфікаційним рівнем проводитиметься в 2016 році.

Михайло Андрійович розповідає, що нині згадані ВНЗ готують молодших спеціалістів для галузей торгівлі, медицини, дошкільної і музичної освіти, сільського й лісового господарства, харчової та швейної промисловості, комп’ютерників тощо. Переважно йдеться про спеціальності, які відповідають сучасним потребам ринку праці, утім деякі з них, особливо економічного та юридичного профілів, дублюються. Кількість економістів, менеджерів та юристів багатократно перевищує потребу регіону в таких фахівцях – відтак їм важко знайти роботу.
Що стосується кваліфікованих робітників, то їх – загалом за 56 професіями – у нас готують 16 державних професійно-технічних навчальних закладів, де нараховується близько 7 тисяч учнів. Маємо 2 новостворені центри професійно-технічної освіти, 4 вищі професійні училища, 9 професійних ліцеїв та 1 ПТУ.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp