Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Воловеччина: У районі виникла критична ситуація з виплатою зарплат

6 квітня 2015 р., 12:23

Володимир Чубірко зустрівся з представниками громад Воловеччини

Голова обласної ради Володимир Чубірко сьогодні зустрічався з керівництвом Воловецького району – головою райради Іваном Щербеєм, т.в.о. РДА Олегом Ціником, головами сільрад.
Представники громад скаржилися – в районі виникла критична ситуація з виплатою зарплат працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, нема коштів на оплату енергоносіїв. За словами голови райради Івана Щербея 12 із 15 сільрад району вже у квітні не мають коштів на зарплату працівникам рад та на утримання дитсадків.» 

Станом на березень борг із зарплати становив 50 тис., а переважна більшість рад мають кошти всього до 20 квітня. Району необхідно першочергово майже 9 мільйонів на вирішення цих проблем», - констатував голова райради.
Загалом на сьогоднішній день чверть місцевих бюджетів області Закарпаття не забезпечені коштами. Тут обсяг надходжень податків, зборів не забезпечує потребу в коштах для утримання органів місцевого самоврядування, а також для фінансування першочергових видатків на дороги комунальної власності, благоустрій населених пунктів.

Володимир Чубірко зазначив, що розпочата урядом бюджетна децентралізація призвела до того, що в окремих місцевих бюджетах, де наявна мережа об’єктів роздрібної торгівлі підакцизними товарами та автозаправних станцій, надходження до бюджетів порівняно з минулим роком зросли у декілька разів, а у тих бюджетах, мережі немає, такі надходження відсутні. « Всі об’єкти, які сплачують акцизний податок з реалізації нафтопродуктів знаходяться в більшості поблизу кордонів. А в гірських селах нема ні АЗС, ні великих магазинів, де продаються інші підакцизні товари. Ці громади залишаються без коштів. 

Тому наразі облрадою запропоновано зміни до Бюджетного кодексу України у частині зарахування до обласного бюджету в 2015 році 60 відсотків акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Відповідний законопроект планують зареєструвати у парламенті народні обранці від Закарпаття. Вже на обласному рівні кошти можна буде перерозподілити між громадами, які цього потребують і таким чином вирішити бюджетну диспропорцію», - зазначив керівник облради.
Окрім того Володимир Чубірко пообіцяв звернутися до керівництва країни, донести позицію громад Воловеччини, в яких склалася критична ситуацію з виплатою зарплат бюджетникам.
«Цьогорічний бюджет незбалансований. І юридичного механізму як виправити ситуації нема. Нам лише обіцяють внести зміни до законодавства, але поки що цього не зроблено. З обласного бюджету вже виділено Воловеччині 2,2 млн. на розвиток інфраструктури. Але проблеми з бюджетними перекосами мають вирішуватися терміново. Цю позицію громад ми озвучимо Києву», - зазначив Володимир Чубірко.

Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp