Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чим корисне гінкго білоба?

3 травня 2015 р., 18:32

Закарпатська правда відповіла на питання читачів

Відповідаємо на питання читачівДнями до редакції звернувся ужгородець Михайло Волошин. Чоловік попросив допомоги: він чув, що в Ужгороді десь росте доволі рідкісне лікарське дерево «гінкго білоба». Йому цікаво, де його знайти і чи справді воно допомагає при багатьох недугах?

Провідний інженер ВП «Закарпатська ЛНЛ» Любов Феннич пояснила: «Гінкго дволопатеве – один із найстаріших деревних видів нашої планети, що зберігся до наших днів. Виник від первісних голонасінних дерев приблизно 300 млн. років тому й є пращуром сосни та ялини. Гінкго – єдиний нині живий представник «перехідної ланки» між папоротями й хвойними. Замість хвої в нього віялоподібні листки. Вид вважався вимерлим до 1691-го, доки його не знайшли в Японії. Що цікаво, рослина досягає зрілості й починає плодоносити у 25 – 30 років, доти важко визначити її стать. У Китаї гінкго називають «King Sun Shu» – «дід і онук», оскільки зібрати перші плоди з дерева, посадженого дідом, зможе лише його онук.

Гінкго дволопатеве є пам’яткою природи світового значення й занесене до Червоної книги світу. Сучасні технології дозволили вивчити хімічний склад і біологічну дію компонентів гінкго білоба. Воно містить більше 40 біологічних активних речовин, і деякі з них зустрічаються тільки в цьому дереві.

Сьогодні медикаменти, розроблені на основі листя гінкго, активно використовують у медицині. Чай із листя рекомендували при кашлі та для якнайшвидшого відновлення сил у період видужування. Препарати з гінкго відновлюють погіршені в результаті вікових змін пам’ять, слух, зір, мовні й рухові функції, усувають циркуляторну недостатність, відновлюють еластичність і міцність судин, запобігають тромбозам мозкових і коронарних судин, а також нападам астми, сприяють нормалізації метаболізму тканин мозку, поліпшують живлення серцевого м’яза, допомагають зберегти цілісність і проникність клітинної стінки, мають заспокійливу й антиспазматичну дію.

Найбільші в світі плантації гінкго створені в Південній Каліфорнії. Щорічно понад 1,1 тис. тонн сухого листя експортують до Європи. Невеликі плантації є й у Франції. Переробляють листя та виготовляють екстракт у Німеччині, Швеції, Ірландії, Франції. В Україні гінкго росте в Києві, Одесі, Львові, Донецьку тощо. У Закарпатській області це дерево можна зустріти в Ужгороді в парку Лаудона, на території обласної лікарні, по вул. Суботівській та в індивідуальних колекціях. У ВЛНС «Березинка» є куртинка цього дивовижного дерева. В 2014 році лісівники ДП «Виноградівського ЛГ» в Шаланківському лісництві за участі Закарпатського відділення «Укргірліс» та ВП «Закарпатська ЛНЛ» створили постійну лісонасіннєву ділянку гінкго дволопатевого площею 0,6 га.

Хочеться вірити, що це унікальне дерево тішитиме око й принесе велику користь багатьом поколінням».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp