Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці все частіше поглядають на Захід, а нова угорська влада бачить у цьому погляді прохання про допомогу (ВІДЕО)

15 квітня 2014 р., 22:00

У минулі вихідні відбулася подія, проігнорована вітчизняними ЗМІ, але має пряме відношення до територіальної цілісності України. В Угорщині пройшли вибори до парламенту. На них націоналісти закріпили досягнутий роками раніше успіх.

Праві успіхи 

Вибори цього року проходили в Угорщині за новим законодавством. Відповідно до нього проходив лише один тур голосування, замість двох раніше. Скасували і обмеження щодо явки виборців та збільшили виборчий бар'єр у 5% для однієї партії, 10% для двопартійного списку, і 15% - для трьох і більше партійних списків. 

Критики заявляли - такі заходи дозволять зміцнити позиції правлячої партії Fidesz. Однак цей успіх був досягнутий не стільки за партійними списками, скільки "на місцях" - в одномандатних округах. З 106 округів політсила перемогла в 96 округах. При цьому, 10 з округів - столичні, хоча в Будапешті традиційно сильні позиції лівих і льоволіберальних партій. Всього ж правляча партія отримала 44,5% голосів виборців, а значить - 133 місця в парламенті, що дозволить Fidesz самостійно сформувати уряд. Суперники правоцентристів - соціалісти з MSZP отримали 25,89 % голосів виборців. Зелений ліберали з LMP - 5,24%. 

Крім впевненої перемоги правлячої коаліції, вибори засвідчили і зростання вкрай правих настроїв в угорському суспільстві. Так, партія Jobbik отримала 20,46% голосів, що дозволить їй зайняти 23 крісла в парламенті. Успіх, в порівнянні з попередніми виборами, відчутний. Тоді угорські "праві" отримали близько 17 % голосів. Втім, в партії вже заявили - досягнутим незадоволені. 

"Ми перевершили очікування соціологів, але не змогли досягти нашої мети. Ми ставимо перед собою мету - повну перемогу на виборах", - зазначив лідер партії Габер Вона. 

А юрист партії Даніель Карпат навіть встиг зробити ряд антиєвропейських заяв. Так, він розкритикував соціальну політику Європи, заявивши: 

"Життя десятки тисяч сімей в небезпеці - занадто висока ціна для схвалення Брюсселя або Страсбурга". 

У своєму євроскептицизмі угорські націоналісти не самотні. У правлячій партії теж не в усьому орієнтуються на Брюссель. Втім, лідер Fidesz прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час своєї "переможної" промові заявив: 

"Угорщина - це місце, де варто жити, працювати і створювати сім'ю. Ми заявляємо, що від наміченого курсу на добробут народу ми не відступимо . Угорщина - це сама об'єднана країна в Європі, і угорці проголосували, щоб залишитися в Європейському Союзі". 

Тим не менше, перемога його партії на виборах в Європі ентузіазму не викликала. Європейські ЗМІ рясніють заголовками про прихід правих до влади. 

"Ще один правий поворот", - пише німецька Sueddeutsche Zeitung, "Віктор Орбан виграє другий термін в той час, як підтримка Jobbik-а злітає", - зазначає британська "The Guardian". 

"Успіхи Jobbik-а, неприкритою неонацистської політичної партії, повинні послужити тривожним дзвоном для всієї Європи", - турбується глава Європейського єврейського конгресу Моше Кантор. 

"Знову в Європі ми бачимо, як демократію використовують ті, хто є ворогом демократії. Це воістину чорний день для Європи", - упевнений Кантор . 

"Ці результати дають серйозна підмога ультраправим на виборах до Європейського Парламенту в наступному місяці", - застерігає голова Європейського єврейського конгресу. До речі, віце-президентом цієї організації є український політик Євген Червоненко. 

Втім, побоюватися успіху правих і ультраправих на виборах в Угорщині потрібно не тільки євреям. 

Kárpátalja

Один з угорських передвиборних роликів. Голос за кадром начитує текст: "Ми угорці різноманітні. І де б ми не жили, ми повинні бути разом. Наша країна була розділена історією. Протягом століть інші вирішували нашу долю. Але ми протистояли, щоб Угорщина збереглася"  Диктор говорить про те , що угорська нація повинна спільно вирішувати майбутнє своєї країни. "Введення подвійного громадянства допоможе нам покращити майбутнє", - розповідає диктор і закликає реєструватися на сайті для виборів. 

Ролик показує Угорський парламент, корону Святого Іштвана, прем'єр-міністра країни Віктора Орбана, яка підписує в 2010 році закон про подвійне громадянство. Але починається відео з показу осіб звичайних угорців. А на п'ятій секунді ми можемо бачити міст у місті Унгвар. Правда, українці називають це місто Ужгород. 


У ряді угорських ЗМІ ролик називають провладним, оскільки його риторика характерна для партії Fidesz. На користь цієї версії виступає і поява на екрані Орбана, якого недоброзичливці за повноту влади і сильний характер називають "Віктатором". Завдяки ініціативі його політсили і підтримці її іншими правими, у виборах 2014 року змогли взяти участь і етнічні угорці, які є громадянами інших країн (для них отримання угорського паспорта значно спростилося). І голоси цих людей пішли на підтримку партій Fidesz і Jobbic. Остання вже встигла "виправдати довіру" угорців, які проживають поза країною. 

На засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи представник угорських ультраправих Тамас Гауді - Нагі заявив: Крим належить Росії, а Закарпаття - Угорщині. "Чим зірвав оплески Росії й обурені вигуки інших депутатів, в т.ч. угорських", - розповідає присутній в ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв. "Загальний наці-перфоманс в ПАРЄ партій "Єдина Росія" і угорської "Йоббік" вже отримав назву "Йоббнутая Росія"", - намагається жартувати Ар'єв. Однак на ділі - не до жартів. 

Звичайно, можна виставити маргіналами лише депутатів від партії Jobbik, але і правляча партія в Угорщині зайняла вельми показову позицію. Незважаючи на вельми непросте ставлення Орбана до Росії, угорський прем'єр під час кримської кризи заявив: "Угорщина не є частиною конфлікту" і зайняв вичікувальну позицію. Його суперник на виборах - лідер MSZP Атілла Мештерхазі заявив - Орбана мало не "купив" президент Росії Володимир Путін. 

"Лідери західного світу висловилися конкретно, в той час як Орбан боягузливо ухиляється! У чому причина мовчання? А чи не ті мільярди форинтів російського кредиту?", - написав Мештерхазі у себе в Facebook. Він закликав Орбана призупинити співробітництво з Росією з будівництва двох нових енергоблоків АЕС  "Пакш", що в ста кілометрах від Будапешта. Примітно, що відповідний договір Путін і Орбан підписали в січні цього року. У Росії ліміт кредиту визначили в 10 мільярдів доларів. Втім, деталі ще будуть уточнюватися на міжурядових переговорах. 

Звістка про російсько-угорську угоду було досить негативно сприйнято в Європі. Втім, Орбан не раз демонстрував, що угорські інтереси для нього завжди понад європейських. Той же закон про подвійне громадянство викликав досить негативну реакцію в соратниці по ЄС Словаччини, де проживає значна угорська меншина. Настільки ж значна, як і в Закарпатті. За даними перепису 2001 року, в Україні по той бік Карпат живе 156 тисяч угорців. Проте дослідники відзначають - насправді угорців більше. Справа в тому, що не всі з них вказували свою національність під час перепису. 

З початком подій у Криму багато закарпатських угорці звернули свої погляди на Захід. Так на початку березня в ряді угорських блогів та ЗМІ поширили статтю, приписувану ужгородському поету - угорцю Карою Балле. У цій статті Балла дивується, чому він повинен захищати Україну, якщо та за 23 роки свого існування так і не захотіла прийняти "його правду", і не займалася правами національних меншин у тому числі. 

Але справа не в одній лише статті поета. 11 березня народний депутат Іштван Гайдош заявив: "Здається, для ВО "Свобода" не достатньо кримської кризи - вона відкрила новий фронт, проголосивши угорців ворогами українського народу", - зазначив Гайдош. За його інформацією, "свободівці" хотіли заборонити Демократичну партію угорців України". Розкритикував Гайдош та голосування за скасування "мовного закону". Закарпатська "Свобода" назвала слова Гайдоша брехнею і направила запит до прокуратури. Більше того, у "Свободі  заявили: вони підписали "мир" з місцевими угорськими партіями та організаціями. Але події продовжували розвиватися: 16 березня в Ужгороді стався інцидент: на угорських туристів, серед яких були і діти напали невідомі. Туристів побили, зірвали стрічки з кольорами національного прапора. Губернатор Закарпаття Олександр Ледида в зв'язку з цим заявив: "Будь-яке насильство не має виправдання, а тим більше, якщо воно вчинене через політичні амбіції і спрямовано проти представників нацменшин". В інциденті деякі ЗМІ знову звинуватили "Свободу". Проте партія свою участь у цьому заперечувала. 

"Масла у вогонь" підливають і заяви деяких українських чиновників. 17 березня, якраз після нападу на туристів в Ужгороді директор інформаційного департаменту МЗС України Євген Перебийніс заявив: "В Україні проживає 4 корінних народу, етногенез яких пов'язаний з територією України - це українці, кримські татари, караїми, кримчаки . Останні три походять з території Криму, а інші є діаспорою народів, що мають свої етнічні батьківщини за межами України". 

Однак угорці Закарпаття - НЕ діаспора. Угорці Закарпаття - частина етносу, складова меншість населення в межах даної держави, але компактно проживає у безпосередній близькості до держави, в якому близький або ідентичний їй народ становить більшість. З урахуванням нинішньої ситуації в країні, ділити народи на "корінні" та "некорінних" - некоректно. Як і посилення націоналістичної риторики низкою політиків. Не варто забувати і про економіку: гривня з падіння б'є рекорд за рекордом, а уряд проводить в життя непопулярні заходи. У таких умовах угорці Закарпаття без сумніву будуть все уважніше дивитися на Захід. Та й нова угорська влада, де ще праві партії зайняли дві третіх парламенту, не залишиться осторонь.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp