Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як створювали символи УжНУ

3 жовтня 2015 р., 20:04

Про це розповів викладач історичного факультету.

Кожній країні притаманна певна символіка. Вона не тільки вирізняє державу з-поміж інших, а також відображає історію. Університет — не виняток. Тим паче, що сам є країною — країною знань. Наш виш має власні герб, емблему, значок та прапор. 29 травня 2000 р. вчена рада Ужгородського національного університету затвердила Положення про символіку ВНЗ. Докладніше про неї розповів викладач історичного факультету Олег СЛІПЕЦЬКИЙ.

— Олегу Степановичу, хто був ініціатором створення символів університету?

— Ініціатива виходила від тодішнього проректора з навчальної роботи Михайла Пітюлича. Авторський колектив складався з дев’яти осіб на чолі з ректором УжНУ, професором Володимиром Сливкою.

— Як створювалася емблема?


— Ідея загальної концепції емблеми університету, на мій погляд, дуже вдала. Її запропонував професор Михайло Тиводар. Якщо відверто, за законами створення згаданий символ є недосконалим. Емблеми та герби не повинні містити перспективи, тобто необхідне плоске зображення, але шляхом голосування ми пішли на компроміс та позначили золотою контурною лінією Карпатські гори. Адже наш краянин не може без гір (усміхається — авт.).

—Чому саме ці символи?


— На тлі вже вищезгаданих Карпат розташований золотий знак універсальності — універсум у формі трилисника зі срібним надписом Unaversitas («Університет»). Це символ фахової спрямованості вишу як науково-освітнього закладу, що готує спеціалістів із фундаментальних дисциплін. Під трилисником золотим позначено рік заснування УжНУ.

Як прокоментуєте вибір кольорів?

— Це традиційне поєднання: синій і жовтий, або ж золотий та срібний. Синій колір указує на чесність, вірність і бездоганність. Золото — ознака віри та справедливості. Їх тандем є традиційним для народної творчості. Срібло втілює надію, правдивість та шляхетність — символ широковживаної поетичної назви Закарпаття: Срібна Земля.

— Окрім емблеми, до символіки належить і герб. Чому саме таким є його вигляд?


— Герб виконаний у тій же кольоровій гамі, що й емблема. Щит тридільний, синього кольору. Плуг щита та лінії, які розділяють його на три поля, виділені золотою барвою. У геральдичному правому полі зображено дві срібні квітки едельвейса. Він відображає мужність, чистоту помислів і довголіття. Ліве поле містить два срібні гусячі пера, що перехрещуються. Вони є символом розумної праці. У центральній частині розташовано срібний universamus. Над щитом знаходиться золотистий тризуб. Щит підтримують два олені-щитоносії, які, своєю чергою, означають силу, красу й благородство. Під щитом на золотій стрічці срібними літерами виведено девіз вишу: «Більше знаємо — більше можемо».

— Авторський колектив розробив і значок Ужгородського національного університету...

— Так, на мій погляд, чудовий значок, проте, на жаль, ніхто не носить. А якщо його виконати в «правильних» кольорах, відтінках, то виріб непогано виглядав би, приміром, на піджаках.

— Чи не виникало дискусій стосовно ідеї значка?

— Ні. Шляхом консенсусу, без жодних заперечень ми працювали злагоджено й «мирно».

— Що виявилося найскладнішим у творенні символіки?

— Найбільша проблема постала під час створення герба — знайти символ вишу. Зазвичай, у таких випадках часто використовують малюнок головного корпусу, однак ми зійшлися на значку universum.

— Хто відповідав за створення вже безпосередньо малюнка?


— Михайло Тиводар долучив до нашого колективу Василя Юлійовича Скакандія, відомого художника та графіка. Саме на нього лягла відповідальність за графічну складову. І слід зауважити, що символ був створений уручну, оскільки комп’ютерні технології мали зовсім не той рівень, на якому знаходяться сьогодні.

— На завершення кілька слів про ще один невід’ємний атрибут альма-матер — гімн…

— Йому було приділено менше уваги порівняно з емблемою та гербом. Слова належать лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, нашому випускникові Петру Скунцю, а музику написав Ярослав Кирлик. Мелодія гімну є дещо складною для виконання, проте, безперечно, красивою. Це наш гімн, ми повинні його знати й шанобливо ставитися, як і до всієї символіки вишу.

Агнеса САБЕЛКО, студентка відділення журналістики



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: [email protected]
Розробка сайту: Victor Papp