Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На фізичному факультеті УжНУ з’явилася можливість освоїти нову професію

12 червня 2017 р., 09:55

Декан фізфакультету УжНУ, професор Володимир Лазур розповів про нову можливість

Володимире Юрійовичу, останнім часом у засобах масової інформації все частіше з’являється інформація про так звані «квантові комп’ютери» (КК). У чому перевага квантового комп’ютера над класичним?

В квантовому комп’ютері роль носіїв інформації (квантовий біт – кубіт) відіграють, як правило, дворівневі атоми-кубіти. При цьому спеціально підібрані лазерні імпульси діють на їхні електронні стани і початкова суперпозиція 2N чисел (тобто 2N станів) еволюціонує до іншої суперпозиції так, що змінюється кожне вхідне число. Це означає, що квантовий комп’ютер за один крок проводить одну операцію над 2Nрізними вхідними числами паралельно, і в результаті на виході маємо суперпозицію 2Nнових чисел. Класичний комп’ютер такі обчислення мусить проводити за 2N кроків або за один крок, але на 2N паралельно працюючих комп’ютерах. Отже, квантовий комп’ютер дає великий виграш як часу обчислень, так і об’єму пам’яті. Ця властивість квантового комп’ютера має назву квантовий паралелізм, і саме вона визначає його надефективність.

Чи ведуться наукові дослідження з цієї актуальної проблематики на фізичному факультеті УжНУ?

На фізичному факультеті УжНУ повномасштабні дослідження по створенню квантового комп’ютера ведуться з 2010 року. Серед основних фізичних проблем, пов’язаних з реалізацією ідеї квантових комп’ютерів та квантових обчислень, слід виділити пошук конкретних процесів, що виконують логічні операції NOT (операція заперечення НЕ) та CNOT (контрольоване NOT, тобто СNOT). Важливе значення для реалізації двокубітового логічного елемента СNOT має ефект резонансної передачі квантової інформації від одного атома-кубіта до іншого при довільних міжатомних відстанях. Розв’язанню цієї проблеми якраз і присвячені праці співробітників фізичного факультету УжНУ, що опубліковані у міжнародних високорейтингових журналах Physical Review A, Journal of Physics A, International Journal of Modern Physics, Теоретическая и математическая фізика. В цих працях розвинуто єдиний підхід до опису процесів резонансної передачі квантової інформації на довільні відстані, включаючи ефект квантової телепортації. Зазначу також, що проблема передачі квантової інформації на довільні відстані відіграє важливу роль і при розробці систем квантової комунікації. Розвиток наукових досліджень обумовив відкриття на фізичному факультеті УжНУ нової спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка».

Що є об’єктом професійної діяльності фахівців нової спеціальності і в чому полягає її актуальність для сучасного інформаційного простору України?

Телекомунікації є одним із найбільш поширених засобів зв’язку людини з сучасним насиченим інформаційними технологіями суспільством. Об’єктом професійної діяльності фахівців спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка» є: 1) створення сучасних широкосмугових мультисервісних транспортних мереж на базі Internet-протоколів; 2) розвиток сервісів абонентського доступу; 3) впровадження і оптимізація телекомунікаційної інфраструктури мережі Internet; 4) розвиток комп’ютерних мереж та мереж мобільного телефонного зв’язку шляхом взаємопроникнення інформаційних, мультимедійних, телекомунікаційних та комп’ютерних технологій і послуг.

Які освітні послуги може запропонувати фізичний факультет своїм майбутнім студентам?

У процесі навчання студенти нової спеціальності вивчатимуть дисципліни, які формують сучасні уявлення про інформацію, способи її пошуку, запису, обробки, передачі, розподілу і захисту в телекомунікаційних системах і мережах. Вони отримають поглиблені знання про сучасні інформаційно-комунікаційні технології та їх електронні компоненти і технічні засоби зв’язку. Разом з навичками використання спеціалізованих мережевих програмних засобів та роботи в комп’ютерних мережах, студенти цієї спеціальності навчаться проектувати нові телекомунікаційні, інформаційні і транспортні мережі, цифрові системи передачі і комутації даних. Вони набудуть уміння створювати прикладне програмне забезпечення для телекомунікаційних мереж та мобільних пристроїв, навчаться відлагоджувати цифрові й оптичні модулі мереж будь-якого рівня складності.

Де, на вашу думку, зможуть працевлаштуватися фахівці спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка»?

Згідно офіційних даних, протягом кількох наступних років дефіцит спеціалістів у сфері телекомунікацій України може сягнути відмітки 80%, що уже зараз приводить до підвищеного попиту на випускників даної спеціальності. Основними роботодавцями є національні та міжнародні оператори і провайдери провідникового та мобільного зв’язку, телерадіокомпанії усіх форм власності. Спеціалісти в області телекомунікацій також успішно працюють у провідних світових компаніях з виробництва та обслуговування телекомунікаційного та мережевого обладнання, таких як «Samsung», «Cisco», «Alcatel» i «D-Ling», та працевлаштовуються у світових Internet-провайдерів і компаніях з керування телекомунікаціями, серед яких АТТ, Comcast, Free, Internode, Netcracker, Porta One.
Сентимрей Наталія, студентка 1 курсу заочного відділення ф-ту Журналістики УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp