Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На історичному факультеті презентували збірник статей «Правда визволить» (ФОТО)

6 грудня 2015 р., 13:02

Відбулося це 4 грудня.

4 грудня в Історичному музеї УжНУ відбулася презентація збірника статей міжнародної наукової конференції «Шлях до свободи» – «Правда визволить». Видання приурочене до 25-ліття легалізації греко-католицької церкви в Україні: після зустрічі з читачами Львова та Луцька дійшло й до Закарпаття.

 

Представити книгу в Ужгороді взявся отець Полікарп Марцелюк, голова місії «Постуляційний центр беатифікації УГКЦ», та один із членів редколегії видання, до складу якої також увійшли Світлана Гуркіна та Володимир Суботін. Модератором зустрічі виступила директор музею Марія Майороші, вона ж – член громадської організації «Європейське Закарпаття», яка, своєю чергою, сприяла проведенню презентації.

«Познайомитися» зі збірником завітали як студенти Ужгородського національного університету, так і досвідчені науковці, зокрема, декан історичного факультету Володимир Фенич, проректор з науково-педагогічної рооти Мирослава Лендьел, головний спеціаліст сектору архівного забезпечення УСБУ Закарпатської області Олександр Рішко, директор Державного архіву Закарпаття Михайло Місюк, перший редактор релігійного видання «Благовісник» Людвіг Філіп та інші. На жаль, не всі запрошені змогли завітати на зустріч, адже цього дня християнська церква відзначає одне з 12-и великих свят – уведення в Храм Святої Марії, тому чимало гостей присвятили ранок богослужінню.

Розпочали зустріч молитвою. Відтак слово взяв о. Василь Хваста, який розповів про своє дитинство, юність, сім'ю, шлях до Бога та поділився власними спогадами про переслідування греко-католиків на Закарпатті. Виступ продовжила пані Лендьел: «Греко-католицька церква довела своєю історією, що віра й духовність – це те, що рятує людство». До її слів приєднався декан історичного факультету Володимир Фенич: «Хочу подякувати організаторам та тим, хто сьогодні до нас завітав, за проведення такого заходу. Говоримо про складний минулий час у не менш важкий теперішній. Та маємо пам'ятати, що один з моральних принципів християнина – прощати».

Протягом зустрічі активно обговорювали тему збірника – переслідування греко-католицької церкви урядом СРСР, її шлях до визволення. Сам отець Полікарп називає збірник «відповіддю на пошуки свободи». Гість розповів про створення книги та людей, які долучились до її видання, побажав присутнім завжди бути щирими та триматися правди.

Присутні переглянули також фрагменти з документальних фільмів «Правда визволить» та «Кир Андрей», які розкривають історію боротьби української греко-католицької церкви за свою свободу.

Антоніна Чундак для Медіацентру УжНУ



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp