Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородці більше люблять паперові книжки

4 жовтня 2015 р., 12:40

Про це свідчать результати опитування молоді міста

Сьогодні без сучасних гаджетів уявити своє життя складно. Для когось це можливість постійного доступу до соціальних мереж, фільмів і музики в Інтернеті, для когось – змога працювати будь-де і будь-коли. Є люди, для котрих девайси замінили не тільки традиційні годинники, календарі, плеєри, фотоапарати і відеокамери, але і книжки.

Завантажити видання в електронному вигляді не займе навіть хвилини. Безумовно, це зручніше, ніж брати його з бібліотеки або купувати у книгарні. Та багато читачів зізнаються: електронну книжку вони не "відчувають" так, як паперову.



"Я люблю почитати літературу на папері, перегортати сторінки, дивитися ілюстрації і відчувати, що тримаю у руках саме книгу, а не електронний пристрій. Більшість знайомих користуються електронними книжками, але є такі, що не зраджують традиційним і витрачають чималі кошти на придбання новинок та поповнення домашніх бібліотек", − розповідає ужгородський спеціаліст з реклами Андрій Марікуца. Щоправда, не зважаючи на любов до друкованої літератури, хлопець вже 4 роки користується електронним рідером:

"Це зручно, можна одразу завантажити цілу бібліотеку у пристрій, який менший за книгу, і брати цю бібліотеку будь-коли і будь-куди. Друга перевага електронних читалок – це те, що можна знайти усі книги, які тільки забажаєш, і все за лічені хвилини, тоді як паперові інколи можна шукати досить довго. Також безперечна перевага – те, що будь-яку книгу можна завантажити безкоштовно, і це дуже економить кошти, оскільки хороші паперові книги зараз не з дешевих. Електронні рідери не такі шкідливі для зору, як планшети чи монітори комп'ютерів, оскільки вони розроблені на базі спеціальних чорнил, що імітують сторінки звичайної книги, − розповідає Андрій.

Натомість студентка Мирослава каже, що паперову книжку ніколи б не проміняла на якийсь девайс:

"Я здуру купила електронку, так вона і лежить вдома на поличці вже 2 роки. Не сприймаю інформацію з рідера! Мені важливо відчувати сторінки, їхній запах...Читати дуже люблю, можу спокійно назвати себе книгоманом. В мене, напевно, немає такого дня, коли б не присвятила кілька годин якомусь виданню. І якщо у звичайної дівчини у сумочці завжди косметичка, то у мене – книга!".

Вартість найдешевшого електронного рідера сьогодні – близько 1500 гривень. За ці гроші ви придбаєте пристрій з 6-дюймовим екраном, що підтримує 16 градацій сірого і не тьмяніє на сонці. Крім того, на екрані відсутнє мерехтіння, що викликає напруження очей. Об`єм пам`яті пристрою – 4 гігабайти, проте є можливість вставити 32-гігабайтову картку. Найдорожчий електронні книги коштують близько 5 тисяч гривень. Це 8-дюймовий рідер, здатний відображати 4096 кольорів. Одного заряду батареї вистачає майже на місяць активного читання. Крім того, тут можна слухати музику, працювати з документами, користуватися Інтернетом через wi-fi.

Якщо найдешевший "читалку" можна придбати за півтори тисячі і завантажувати на неї величезну кількість книг, то одне друковане видання коштує від 50 гривень. Наприклад, популярну на Форумі видавців літературу в Інтернеті можна замовити за ціну, наближену до сотні. "Життя Марії" Сергія Жадана – вартує 90 гривень, "Карбід" закарпатця Андрія Любки – 75 гривень, Іздрикове "Після прози" − 90 гривень.


Для тих, хто не хоче витрачати гроші на книги, або не має на це можливості, завжди відкриті бібліотеки. За словами головного бібліотекаря відділу обслуговування Закарпатської ОУН Бібліотеки ім.Ф.Потушняка Євгенії Напуди, сучасна бібліотека вже давно виходить за рамки своєї традиційної діяльності.

"При будь-якій нагоді завжди кажу, що закон економіки діє і на бібліотеки: попит народжує пропозицію. Тому ми все частіше організовуємо неформатні заходи для того, аби залучити людей до читання. Ми виходимо за стереотипні, просторові і географічні межі бібліотеки: спілкуємось з ужгородцями на вулицях міста, досліджуючи їхню обізнаність щодо послуг бібліотек, беремо участь в численних проектах, їздимо містами України та закордону, набираючись досвіду, а потім втілюючи його в життя тут. Організовуємо тематичні молодіжні вечірки, де щоразу наголошуємо на тому, що читаюча людина − це розвинута інтелектуальна особистість, яка здатна мислити, аналізувати та, розвиваючи себе, здатна розвивати і змінювати світ на краще", − розповідає пані Євгенія.

Бібліотекар каже, що сучасна молодь повертається до книги: "Це засвідчують наші повні зали на презентаціях видань, а потім записи в чергу на презентовані книги сучасних письменників. До електронних книг я ставлюсь позитивно, сама читаю те, що нема змоги дістати в друкованому вигляді. Вони мобільні, займають мало місця, зручні в дорозі. Це хороша альтернатива традиційній паперовій книзі, але електронні книжки мають один великий недолік − вони можуть розрядитися, зависнути, може полетіти операційна система в той час, коли паперова книга є вічною і навіть сам тактильний контакт з нею вже приносить відчуття морального задоволення. А загалом, я прихильниця тези : "Читай − формат не має значення!". Головне, що через читання можна пізнавати світ, удосконалюватись і ставати розумною та ерудованою нацією", − переконана Євгенія Напуда.

Немає різниці, яку книгу читати, і для 12 осіб зі ста опитаних в соціальній мережі. Більшість – 73 − все-таки віддають перевагу паперовій книзі, електронні читає всього 7 осіб, а відповідь "Не читаю взагалі" обрали 8 осіб зі 100 опитаних.

"Про Захід"



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp