Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Прокуратура з квітня місяця відстоює у судах повернення державі незаконно наданих земель уздовж лінії кордону», - Янко

29 грудня 2015 р., 12:56

Про це прокурор розказав журналістам.

Прокурор Закарпатської області Володимир Янко надав коментар журналістам з приводу телевізійного сюжету який вийшов на одному з центральних телеканалів про те, що уздовж лінії державного кордону людям незаконно надали у приватну власність земельні ділянки і, нібито, цим тепер користуються контрабандисти.Володимир Михайлович зазначив, що дійсно колишнім керівництвом головного управління Держземаґентства у області було незаконно виділено 18 земельних ділянок уздовж лінії державного кордону, фактично в прикордонній смузі. Ці землі, наголосив прокурор області, є землями оборони і надавати їх у приватну власність не мали права - це є грубим порушенням вимог ст. 84 Земельного кодексу України, ст. 3 Закону України «Про використання земель оборони», інших законодавчих та підзаконних нормативних актів. Проте, внаслідок тривалої у часі бездіяльності службових осіб органів охорони державного кордону на сотні гектарів земель прикордонної смуги відсутні правовстановлюючі документи, що дозволило окремим посадовцям скористатися і незаконно виділити закарпатцям вказані землі.

Враховуючи особливість географічного розташування Закарпатської області – наявність кордонів з чотирма європейськими країнами (Румунія, Угорщина, Словаччина та Польща) та притаманними прикордонному регіону проблемними рисами, пов’язаними насамперед з нелегальною міграцією і контрабандою, я особисто ініціював вивчення питання законності розпорядження та використання землями уздовж кордону.І саме наш системний аналіз даних отриманих викрив, як порушення вимог закону кримінально-карного характеру, так і низку проблем, що потребують врегулювання органами державної влади.

Встановлено, що виділення усіх названих земельних ділянок відбулося на початку січня 2015 року і щойно прокуратурі стало відомо про цей факт – ми негайно подали до судів позови про скасування незаконних актів та повернення земель у державну власність.До того ж, прокуратурою розпочато три кримінальні провадження стосовно посадовців головного управління Держземаґентства у області, котрі й причетні до цих незаконних земельних оборудок.Наразі мова іде про земельні ділянки, незаконно виділені на території Берегівського району, з цього приводу нами до суду пред’явлено 28 позовних заяв про скасування наказів, якими надано у власність земельні ділянки, що входять у смугу відведення державного кордону та повернення земель державі. Площа землі складає понад 50 га.

Завдяки принциповій позиції прокуратури Апеляційний суд Закарпатської області залишив без змін рішення Берегівського районного суду, яким задоволено 9 позовів в інтересах держави і вказаним судовим рішенням 17 га повернуто у державну власність. Тим самим поновлено порушене право Державної прикордонної служби України на користування спірними земельними ділянками, спрямоване на захист державного кордону.В провадженні суду перебуває ще 19 позовів на понад 30 га смуги державного кордону, предметом у яких є аналогічні порушення щодо розпорядження землею.Якщо ж говорити про загальну площу незаконно виділених земель уздовж лінії державного кордону, які прокуратура вимагає повернути у власність держави, то вона більша і складає понад 55 га. Окрім Берегівського, аналогічні факти порушення земельного законодавства виявлені прокуратурою і в Ужгородському районі.І я про це неодноразово говорив на прес-конференціях, з квітня місяця ми давали інформацію на офіційному сайті прокуратури області (що легко перевірити) та в коментарях центральних телеканалів. І чомусь лише тепер комусь стало вигідно зробити на цьому сенсацію. Чому це робиться не важко здогадатися, проте ввести в оману громадян не вдасться.
Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень, запитів та зв’язків з громадськістю прокуратури Закарпатської області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp