Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті створюють високопродуктивні лісгоспи

24 червня 2016 р., 08:42

Аби заподігти біді

Паводкам та повеням.

Ужгородський лісгосп активно продовжує проводити лісогосподарські заходи а саме рубки догляду за молодим лісом – важливий лісогосподарський захід, спрямований на вирощування високопродуктивних лісостанів, господарсько-цінних порід.



Ці заходи передбачають освітлення та прочищення з метою збільшення росту породного складу насаджень, підвищення їх якості, продуктивності й біологічної стійкості, скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, посилення водоохоронно-захисних функцій.

– У процесі росту лісонасадження проходять різні стадії розвитку. У перші роки молоді рослини розростаються, утворюють густі зарості. Густі насадження відчувають нестачу світла, води, поживних речовин. Якщо таким насадженням не надати допомоги протягом до 10 років, то може статися їх масове відмирання. При цьому в змішаних молодняках видаляють дерева другорядних порід, дерева, які затінюють головну породу. А прочищення проводять з метою догляду за складом насаджень у насадженнях від 11 до 20 років. У чистих перегущенних молодняках освітлення проводять з метою посилення росту дерев головної породи, – розповідає директор ДП «Ужгородське ЛГ» Василь Кий.

– Ще вченими доведено що на вологість ґрунту під наметом лісу істотний вплив справляє густота насаджень: велика густота лісових насаджень у посушливих умовах викликає зменшення запасів ґрунтової вологи, що призводить до скорочення приросту насаджень, зниження їх стійкості проти шкідників, появи водяних пагонів, суховершинності. Через це також міліють річки. Наприклад, ситуація з річкою Уж. Ще тиждень - два спеки і води може і не бути. А потім може повторитися паводок 1998-го року, коли вода підходила до транспортного мосту. Такі проблеми існують у цілому світі, ми не є унікальними. Сьогодні ми спостерігаємо посуху, а завтра може бути злива, яка поверне нас до періоду, коли річки виходять з берегів. Тому ми максимально правильно доглядаємо за лісом», – додає Василь Васильович.

Так у 2016 році у лісовому фонді ДП «Ужгородський лісгосп» заплановано провести рубки догляду в молодняках на площі 66,3 га, в тому числі освітлення на площі 39,0 га. Всі роботи по догляду за молодняками будуть завершені до 1 жовтня, до закінчення вегетаційного періоду.

На фото зображено насадження у кварталах 36/9 (1,6 га) та 36/14 (2,5 га) Ужгородського лісництва (лісничий Куштан М.Ю., майстер лісу Галасник М.М.) до проведення рубок догляду в молодняках (прочищення) та стан насадження після проведення лісогосподарського заходу.



Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp