Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття співпрацюватиме з Німеччиною (ФОТО)

5 серпня 2016 р., 08:56

Така була зустріч делегацій

Попрацювали плідно.

 

За результатами візиту делегації Закарпатської обласної ради до округу Верхня Франконія головою облради Михайлом Рівісом та головою Зборів округу Верхня Франконія д-р. Гюнтером Денцлером підписано програму співпраці між двома регіонами на 2017-2018 роки

На запрошення голови Зборів округу Верхня Франконія д-р. Гюнтера Денцлера закарпатська делегація, яку очолив голова облради Михайло Рівіс, перебувала з робочим візитом в Німеччині.
У рамках візиту в адміністрації Зборів відбулася зустріч та ділові перемовини. Йшлося про стан та перспективи співпраці між Закарпатською облрадою та Зборами округу Верхня Франконія.
Найперше Михайло Рівіс подякував за запрошення, розповів про унікальність нашого краю, склад депутатського корпусу та його активну діяльність у сфері транскордонного співробітництва і міжнародних взаємовідносин. У цьому ключі Німеччина для нас серйозний партнер. Адже за обсягом інвестицій в економіку краю Німеччина посідає друге місце після США ( 47,1 млн.грн дол..США -12,9 %) . На Закарпатті діє 65 підприємств з німецькими інвестиціями, а це – робочі місця для краян, зарплата та стабільність у сім’ях.

Далі Михайло Михайлович наголосив на тому факті, що, незважаючи на багатонаціональність закарпатської громади, тут дружно живуть угорці, румуни, словаки - представники ще майже 100 національностей. У тому числі, згідно з переписом населення 2001 року, в нашому краї проживає 3,5 тис. німців (0,3%). Вони компактно розселені в м. Мукачеві та прилеглих селах, у смт Усть-Чорна Тячівського району та в окремих населених пунктах Свалявського району. Цікаво те, що в області діють дві обласні громадські організації німців: Закарпатське обласне товариство німців „Відродження” та громадська обласна організація „Німці Закарпаття”. У багатьох школах області вивчається німецька мова як іноземна. В УжНУ уже багато років діє факультет іноземної філології з німецьким відділенням, де готують спеціалістів викладання німецької мови.
- Перспективною бачимо співпрацю у створенні невеликих спільних підприємств з переробки сільгосппродукції, особливо у гірських районах. Адже екологічно чиста продукція сьогодні, як ніколи, має попит не тільки у Німеччині, а й інших країнах світу, - наголосив Михайло Михайлович.
Та зазначив, що хороші перспективи для співробітництва могли б створитися в енергетичній, туристично-рекреаційній галузі та сільському господарстві. Оскільки Закарпаття має значний природно-рекреаційний і курортний потенціал. На сьогодні на Закарпатті розвідано і досліджено 360 джерел і родовищ мінеральних і термальних вод, які за своїми лікувальними властивостями не поступаються відомим водам Чехії, Франції. На їх базі діє 68 санаторно-курортних і майже 300 туристичних закладів. Затверджена обласною радою програма туристично-рекреаційного розвитку на значну перспективу відкриває можливості для притоку сюди німецького капіталу, в тому числі і шляхом створення малого підприємництва.
Далі, користуючись нагодою, голова обласної ради запросив німецьких партнерів взяти участь у міжнародному туристичному тижні на Закарпатті, який традиційно проводиться у вересні щороку.
Якщо брати розвиток наших зв’язків з округом Верхня Франконія, то найкращих успіхів досягнуто у галузі медицини і зокрема такого її напрямку як психіатрія. До речі, лікарі та батьки пацієнтів обласної дитячої лікарні в ці дні з особливою теплотою згадують німецьких друзів з м.Байройта. Саме з ініціативи голови окружних Зборів Оберфранкена доктора Денцлера цьому медичному закладу у скрутний час була надана фінансова допомога для придбання дитячого харчування та обладнання нової пральні. 

До речі, візит до нашого краю у жовтні 2005 року доктора Денцлера став поштовхом до активізації співробітництва працівників охорони здоров’я Закарпаття та Верхньої Франконії, яке дає плідні результати донині. Незабаром група німецьких лікарів знову матиме змогу прибути на Закарпаття для передачі свого досвіду і налагодження нових контактів. Це засвідчила й ця зустріч нашої делегації, до складу якої входить і депутат обласної ради, головний лікар Ужгородської міської клінічної лікарні Іван Курах, з професором Г. Вольферсдорфом та лікарем Ратцель-Карцдорфлером в окружній лікарні міста Байройта.

У ході зустрічі Михайло Рівіс звернувся до свого німецького колеги з проханням допомогти Закарпаттю у відкриті клініки в м. Ужгороді, яка б займалась наданням медичної реабілітаційної, у.ч. і психіатричної допомоги, учасникам бойових дій на Сході України .

Під час перемови Михайлович Рівіс неодноразово наголошував, що для ефективних реформ, які ми повинні провести, дуже важливим є залучення успішного світового досвіду. «Ми будемо аналізувати найкращі здобутки вашої країни, вашого округу, адаптувати їх , наскільки це можливо, до наших реалій та залучати у практичну площину», - зазначив він.


У свою чергу голова окружних Зборів Верхньої Франконії Гюнтер Денцлер висловив підтримку зусиль України в захисті свого суверенітету. І прийом делегації та підписання відповідної програми співробітництва на наступні два роки є підтвердженням прагнень активно співпрацювати на рівні регіональних громад .

Відповідно до програми перебування, закарпатська делегація мала змогу провідати виставку садово-паркового дизайну у Байройті, оглянути навчальний комплекс рибного господарства в Ауфзесі, де у свій час пройшли стажування ряд спеціалістів із Закарпаття, а також сільськогосподарський навчальний комплекс.



Прес-служба обласної ради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp