Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мукачівський шахіст з Угорщини привіз успіх

7 серпня 2016 р., 09:20

Виступив вдало

Дорога до вершин.

Сучасні шахи, та й спорт узагалі, суттєво відрізняються від тих, які були, скажімо, 50–60 років тому. Раніше обдарована людина могла, не особливо напружуючись, сягати значних спортивних висот. Навіть більше, паралельно встигала займатися науковою діяльністю, навіть мати високі наукові звання.

Скажімо, чемпіони світу з шахів Еммануїл Ласкер, Макс Ейве, Михайло Ботвинник мали професорські звання в різних галузях науки. Сучасні провідні шахісти цього дозволити собі вже не можуть. Величезний обсяг теоретичної інформації, інтенсивність тренувального процесу, регулярна участь у численних турнірах у різних куточках світу – практично не залишають часу для інших видів діяльності або захоплень.

Втім подеколи обдарованим особистостям вдається проявити себе, так би мовити, в різних іпостасях. Мукачівський кандидат у майстри спорту Михайло Бєглий володіє саме такою творчою вдачею. Колишній кадровий військовий офіцер, вийшовши кілька років тому у відставку, з головою поринув в улюблені шахи, якими захопився ще з юнацтва. За нетривалий час увійшов до когорти провідних кандидатів у майстри спорту міста над Латорицею. Але просто участю в турнірах Михайло не обме­жився. Діапазон його шахових уподобань виявився значно ширшим. Окрім практичної гри він серйозно захопився заочною в інтернеті, досягши успіху і в цьому специфічному шаховому жанрі. Зокрема минулого року мукачівець виборов звання чемпіона України із заочної гри.

Ще однією надзвичайно важливою шаховою сферою, в якій знайшов себе Михайло Бєглий, стала громадська та спонсорська діяльність. Як успішний підприємець він надає організаційну та фінансову підтримку ініціаторам шахових турнірів, причому не тільки в рідному місті, а й під час проведення обласних заходів.

Шаховий актив краю оцінив творче завзяття мукачівця, і на останньому пленумі шахової федерації Закарпаття Михайло був обраний віце-президентом цієї громадської організації, де за три роки зробив для розвитку улюбленої гри багато добрих і корисних справ.

Позаторік ФІДЕ запровадила проведення в усіх країнах світу ветеранських турнірів. Не залишилася осторонь цієї ініціативи Україна, а відтак і Закарпаття. У ветеранських чемпіонатах області успішно виступав і Михайло Бєглий.

А нещодавно дещо несподівана, але приємна новина, надійшла з сусідньої Угорщини. В місті Айка відбувся чемпіонат цієї країни серед ветеранів, старших за 50 років. Склад учасників підібрався солідний: серед 33 гравців – 6 міжнародних майстрів та 6 майстрів ФІДЕ. Якимось дивним чином у змаганні взяв участь і Михайло. Справа в тім, що він кілька років поспіль грає за клуб «Матра» з міста Дьондьош, і на прохання місцевої федерації був допущений до складу угорського чемпіонату. Попри наявність грізних суперників, мукачівець не розгубився, а навпаки, показав відмінний результат – 6 очок із 9 можливих, розділивши друге – п’яте місця, маючи при цьому 24-й рейтинг. У поєдинках із шістьма майстрами наш земляк спромігся набрати 3,5 очка. А чемпіоном Угорщини з 7 очками став міжнародний майстер Бейла Товт.

Наші вітання Михайлу Бєглому і сподівання, що він і надалі радуватиме любителів шахів Закарпаття спортивними здобутками та різними барвами свого творчого таланту і натхнення!

Аркадій ВОРОВИЧ, газета "Новини Закарпаття"



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp