Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді презентували мистецькі проекти (ФОТО)

25 жовтня 2016 р., 10:23

На конкурсі "Срібний Мольберт"

В місті над Ужем.

У п’ятницю 21 жовтня хол-атріум Закарпатської облдержадміністрації став справжнім мистецьким форумом, де під акомпанемент фортепіано писались десятки портретів, вирували щирі художні емоції, спілкувались імениті метри живопису, громадські діячі, студенти, представники медіа та інтелігенції. Саме так, в атмосфері класичної музики, запахів фарб і захопленого гомону публіки проходив завершальний 3-й етап Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт». Найбільш складний та відповідальний етап – написання портрету натурника, організатори «Срібного мольберту» зробили публічно-презентаційним і поєднали з експонуванням конкурсних робіт попередніх етапів (міський та природний пейзаж). Тим самим, створили піднесено-хвилюючий настрій для 45 студентів-конкурсантів і потішили всіх шанувальників образотворчого мистецтва.

Свято живопису і юної творчості того дня відвідали десятки закарпатців і гостей краю. Не оминули своєю увагою цю подію і представники влади. Зокрема, студентів-конкурсантів з 22-х навчальних закладів України привітав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Керівник краю поспостерігав за творчим процесом талановитої молоді, поспілкувався з журі та гостями мистецького змагання. Також захід відвідали мер Ужгорода Богдан Андріїв, депутати обласної та міської рад.

В рамках програми конкурсного дня відбулася також прес-конференція і презентація для представників мас-медіа. У ній взяли участь від організаторів і засновників «Срібного мольберту» - голова Фундації розвитку закарпатського мистецтва Роберт Бровді та ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник; від конкурсного журі - ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін, відомий мистецтвознавець, академік, редактор часопису «Образотворче мистецтво» Олександр Федорук; відомий далеко за межами України сучасний художник Анатолій Криволап.

Виступаючи перед присутніми і презентуючи конкурс «Срібний мольберт», академік Андрій Чебикін насамперед передав вітання його учасникам від Національної академії мистецтв України і відзначив, що Закарпаття завжди славилось своїми художніми конкурсами. «Але надзвичайність сьогоднішньої події в тому, що вона проводиться в такому грандіозному масштабі, де її можуть бачити усі бажаючі. І те, що тут 45 представників 22 вищих навчальних закладів, ну і це 13 областей. Такого представництва я не пам’ятаю! Це справді грандіозний конкурс», - заявив він. Схвально відзначивши заслуги організаторів конкурсу в особі Івана Небесника та Роберта Бровді, голова журі Андрій Чебикін наголосив: «я маю надію, що цей конкурс принесе велику користь учасникам, це обмін досвідом, це школа, це, безумовно, зростання над собою, бачення, що робиться у всій мистецькій освіті сьогодні в Україні».

Ділячись з присутніми своїми оцінками конкурсу, академік і відомий вітчизняний мистецтвознавець Олександр Федорук відзначив, що «нинішня подія має загальнодержавне значення, вона дає уявлення про те, як треба дбати про нашу майбутню зміну, якою має бути ця зміна і якою має бути наше майбутнє мистецтво, якою постане наша майбутня культура». «Я дякую вам, дорогі закарпатці, що ви в своєму краї організували цю величну акцію, яка заробить людей добрішими, зробить місто благороднішим і принесе розуміння, що інтелігенція — це серце і душа нації. І якщо серце і душа нації є зі своїм мистецтвом, зі своєю літературою, зі своєю музикою, тоді і нація є величною! А підмурівок для цього закладають такі люди як Андрій Чебикін, Анатолій Криволап, Роберт Бровді, багато інших діячів та художників. Дякую усім вам за те, що ви здійснили таку світлу мистецьку мрію, коли студенти мають можливість вчитись один у одного, у своїх педагогів, доповнювати свої знання практикою і взаємним досвідом», - наголосив академік Олександр Федорук.

Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, визнаний на міжнародному рівні художник Анатолій Криволап висловив думку, що «це така визначна подія і дуже цікавий прецедент для молодого мистецтва, яке тільки формується, і де можна проявити в екстремальних ситуаціях свої можливості молодим художникам. Я думаю, що конкурс в подальшому буде удосконалюватись, розширюватись, наповнюватись новими ідеями. Головне, що зараз покладено початок такої чудової ідеї в Україні і те, щоб конкурс мав продовження в майбутньому».

Голова оргкомітету конкурсу і керівник Фундації розвитку закарпатського мистецтва Роберт Бровді насамперед подякував іменитим членам журі, відомим художникам і діячам мистецтва, які відгукнулись на звернення і підтримали проведення конкурсу. Окрема подяка була адресована співзасновникам «Срібного мольберту» в особі Закарпатської академії мистецтв. «Сьогодні наш дебют в ролі організаторів. Ми спробували свої сили та можливості, щоб на високому рівні провести цей всеукраїнський художній конкурс. Провести для того, щоб привернути увагу суспільства до питань мистецтва в цілому, і до закарпатської школи живопису зокрема. А також для того, щоб підтримати наше нове підростаюче мистецьке покоління», - відзначив він.

«Ми бачимо, що «Срібний мольберт» проходить успішно, має гарне сприйняття та чудові відгуки. Уже ясно, що конкурс заслуговує отримати продовження і стати регулярним. Є ідеї щодо його майбутнього формату. Одна з них – проводити конкурс двічі на рік, навесні та восени, а також вийти з часом на рівень всеукраїнського мистецького фестивалю, де крім чисто художніх буде цілий ряд інших конкурсів, які відбуватимуться одночасно чи послідовно у різних містах Закарпаття», – повідомив Роберт Бровді.

Загалом за словами організаторів конкурсу, «Срібний мольберт» має стати першим етапом втілення цілої концепції підтримки й розвитку мистецтва на регіональному та загальнодержавному рівні, котра включатиме у себе різні за формами, але єдині за спрямованістю культурно-мистецькі проекти. Один з наступних елементів цієї концепції був презентований Робертом Бровді під час прес-конференції. Це – «Галерея одного художника», яку заплановано відкрити в Ужгороді уже наступного року і формат якої поки що не має аналогів в Україні та закордоном.












Прес-центр оргкомітету конкурсу «Срібний мольберт» 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp