Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Не носить політбіжутерії. 89-річчя Ліни Костенко (ВІДЕО)

19 березня 2019 р., 20:02

Ліна Костенко відзначає сьогодні День Народження.

19 березня 1930 року народилася українська письменниця, поетеса, громадський діяч Ліна Костенко. Сьогодні вся країна відзначає її 89 рік народження.

Ліна Костенко - одна з найвідоміших українок сучасності, моральний авторитет нації.

Останні роки Костенко не дає інтерв'ю і уникає публічності.

Корреспондент.net згадав найяскравіші моменти біографії знаменитої Українки.

Боротьба з СРСР

У 1965 році Костенко підписувала лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 році під час суду над дисидентами, братами Михайлом і Богданом Гориннями, кинула їм квіти. Згодом написала лист на захист В'ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті Літературна Україна.

У відповідь на активну позицію Ліни Костенко радянська влада заборонила їй друкувати свої твори.

Костенко автор понад 15-ти поетичних збірок (Вітрила, Мандрівки серця, Над берегами вічної ріки, Сад нетанучих скульптур, Річка Геракліта), роману Записки українського самашедшого. За історичний роман у віршах Маруся Чурай була нагороджена Державною премією імені Тараса Шевченка.

Зараз - Костенко почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

Ставлення до сучасної України

На 20-річчя незалежності України Костенко написала, що святковий парад до Дня Незалежності потрібен, але на ньому повинна пройти армія державотворців, щоб народ міг побачити, кого він годував й утримував 20 років.

"Стрункими рядами мають пройти депутати всіх скликань на чолі зі спікерами, помічниками й заступниками, зі всім штатом й апаратом Верховної Ради, тушками й перебіжчиками. Секретаріати й адміністрації всіх президентів... Усі розлогі гілки влади, на яких рясно повсідалися керівники й управлінці всіх рангів і спеціалізацій", - зазначила вона.

"Словом, все те воїнство, завдяки якому Україна тріумфально забралася на четверте місце серед найгірших економік світу й за різними показниками доганяє якщо не Гвінею, то Гондурасу", - констатувала письменниця.

Костенко відмовилася від премії Золотий письменник України, не сказавши ані слова, і від звання Героя України, який їй хотів вручити третій президент Віктор Ющенко. На пропозицію про звання Героя вона відповіла - "Політичної біжутерії не ношу".

У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції в Чорнобильську зону. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.

У 2015 році письменниця приєдналася до гуманітарної акції Другий фронт АТО. Костенко передала на фронт кілька збірок своїх віршів з побажаннями і словами підтримки.

Вітання

Президент Петро Порошенко привітав Костенко з Днем народження.

"Без сумніву, її слово - "тверда криця". Її поезія - відверта і щира. Її талант - винятковий і багатогранний. Сьогодні наша незрівнянна Ліна Костенко святкує день народження. Многая літа, Ліно Василівно!", - йдеться в повідомленні президента.

Яскраві рядки

У день народження Костенко не можна не згадати деякі її рядки.

Ось ці дуже підходять до українських виборів: “Всі проти всіх, усі ні з ким не згодні. Злість рухає людьми, але у бік безодні”.

“Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,—
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є — дорога, явори,
усе моє, все зветься — Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори”

"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову"

“Війна...
Тут обелісків ціла рота.
Стрижі над кручею стрижуть.
Високі цвинтарні ворота
високу тишу стережуть”

“Вечірнє сонце, дякую за день!
Вечірнє сонце, дякую за втому.
За тих лісів просвітлений Едем
і за волошку в житі золотому”


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp