Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські волейболісти не забувають своїх (ФОТО)

23 листопада 2016 р., 10:20

На Великоберезнянщині відбувся турнір пам’яті Юрія Бадиди

Кожного року в Ужгороді, Мукачеві та на Хустщині проводять турніри пам’яті відомих спортсменів-волейболістів.

Цьогоріч же напередодні Дня пам’яті померлих адміністрація Закарпатської обласної ДЮСША вирішив започаткувати Чемпіонат області «Дитяча ліга» з волейболу серед юнаків 2000-2001 р.н. Змагання відбулися у селі Люта, що на Великоберезнянщині.

Ідея запровадження цього спортивного заходу належить старшому тренеру з волейболу ОДЮСША Володимиру Созанському. Мета цього турніру – завжди пам’ятати відомого тренера, педагога Юрія Бадиду, а також, - прагнення передавати досвід кращих, самобутніх волейболістів на периферію. Значних зусиль в організації змагань доклав вихованець Юрія Петровича, який нині продовжує його справу, Юрій Каменца. Варто зазначити, що уродженці Лютої були учнями сільської школи, де 42 роки вчителем фізичного виховання пропрацював Юрій Петрович Бадида. Помер спортсмен у 2003 році, йому було лише 65.

   

Волейболісти області пам’ятають наставника як високоосвіченого педагога, котрий підготував сотні юних волейболістів. Його вихованці після закінчення школи входили до складу команд навчальних закладів та підприємств.

Перед змаганнями волейболісти, тренери, вчителі, вихованці покійного спортсмена поклали вінок до його могили, згадали добрим словом, і помолилися за упокій душі Юрія Бадиди.

На Урочистому відкритті змагання про Юрія Петровича згадували: заступник голови Великоберезнянської РДА Іван Мицьо, головний спеціаліст відділу освіти РДА Роман Вайда, екс-голова голова РДА Михайло Кіндрат, голова села Люта Юрій Буц та однокурсник пана Бадиди зі Львіського інституту фізкультури Володимир Созанський з Ужгорода.

Також, один з ветеранів волейболу району Іван Дуб, розповів, що напередодні смерті Юрія Петровича зустрів його гарно вбраним, адже той готувався піти на випускний вечір до учнів, у котрих був класним керівником, і навіть не підозрював, що цей вечір стане останнім у його житті. Коли вчитель не прийшов на свято колеги вирішили навідати його і побачили спортсмена мертвим на порозі будинку. Серце, яке педагог сповна віддавав учням не витримало, зупинилося… Крім того, про життєвий шлях Бадиди розповів один з його вихованців Юрій Каменца.

Що ж до результатів першого туру обласних змагань «Дитяча ліга» – команда ОДЮСША-1 перемогла команду ОДЮСША-2 і суперників з Великоберезнянщини. (тренер Володимир Грохольський) А збірна Великоберезнянської ДЮСША (тренери Юрій Каменца та Михайло Тисянчин), виграла у другої команди Ужгорода.

Такі турніри є важливими тому, що людей, які віддали своє життя спорту варто пам’ятати. Тож організатори-волейболісти сподіваються, що турнір пам’яті Юрія Бадиди стане традиційним, адже закарпатськы волейблысти своїх не забувають. Наступні змагання планують провести у жовтні 2017 року.

Р.S: Життєві обставини склалися так, що на могилі Юрія Петровича досі нема пам’ятника, на відміну від могили його дружини, яку він ще встиг упорядкувати. Тому до всіх небайдужих односельчан, вихованців пана Юрія звертається його однокурсник Володимир Созанський з проханням про фінансову допомогу для виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі спортсмена. Більше інформації про це отримаєте за телефоном: 0954779361.(Володимир Петрович). Пам’ятник планують встановити напередодні наступного турніру пам’яті Юрія Бадиди.

Вікторія Лисюк, «Час Закарпаття»

Фото - з ресурсу "Березний 24" та з особистого архіву Володимира Созанського.








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp