Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатка, яка живе творчістю (ВІДЕО)

21 грудня 2016 р., 19:00

Малює, танцює

Творить те, що до душі.

Валентина Артюхіна родом із Чопа, проживає в Ужгороді, а за духом найближче — Мукачево. Дівчині усього 23, а вона уже працює в трьох школах учителем. Захоплюється всім, що пов’язане з мистецтвом. Каже, шалена тяга до творчості з’явилася ще в дитинстві.

Талант дівчини одразу помітили батьки і направили в правильне русло: записали на гурток малювання. А за кілька років Валя почала малювати в шкільній газеті.

Валентина АРТЮХІНА

художниця

Я вчилася в Чопській загальноосвітній школі. Там діяла шкільна газета «Нафаня», де я була художнім редактором. Ми брали участь в олімпіадах, де посідали перші місця. Коли я перейшла в 11 клас, наша газета виграла всеукраїнський конкурс шкільних газет. І мені подарували путівку в «Артек» (дитячий табір). Коли я дізналася, що зацінили мої малюнки, роботи, це був додатковий стимул ровиватися.

Дівчина каже: зараз більше сумує не за школою, а за художнім інститутом у Мукачеві, де навчалася. Студентські роки, запевняє, найкращі.

Валентина АРТЮХІНА

Художниця

Знайшлися мої люди. Такі, як я. Я не те, що змінилася, — просто була сама собою. Більше розкрилася, показала, хто я така насправді. Може, завдяки цьому я стала старостою (була не ю 5 років). Дуже активно займалася в творчому плані.

Найкращі спогади у Валі пов’язані з традиційними поїздками художників — пленерами. На обличчі одразу з’являється усмішка, а всередині — тепло і затишок.

Валентина АРТЮХІНА

художниця

У цю атмосферу ти занурюєшся, у цей Всесвіт, і забуваєш про всі свої проблеми, про все, що сталося в будні. Ти занурюєшся у процес. І коли навколо природи, гори, тиша, і ти стоїш за етюдником і ти створюєш свій Всесвіт, — це для мене пленер. За 5 років навчання в інституті ми їздили у всі пори року їздили на пленери попри погоду

Після навчання Валя не одразу знайшла роботу за фахом. Тому почала працювати у школі у групах продовженого дня. Дітей дуже полюбила.

Валентина АРТЮХІНА

художниця

Перший клас. Вони мене дуже любили. Я приходила і забирала їх до своєї групи. Це обійми, радість, усмішки: «Валентина Сергіївна прийшла». Вони те, що переживають, діляться з тобою. Я люблю дітей.

Також Валя спробувала себе графічним дизайнером: робила візитівки, афіші, анкетки, рекомендації та логотипи. Однак, навіть ця творчість не завжди приносила задоволення. Часу для написання картин було обмаль. А з цього навчального року дівчина почала працювати в трьох ужгородських школах, Каже: нарешті те, що їй подобається (викладає образотворче мистецтво, художню культуру, веде гурток малювання). Паралельно має час на роботу вдома.

Валентина АРТЮХІНА

художниця

Зараз малюю не тільки реалістично, а й стилізовано. Я працюю як в кольорі, так і в чорно-білому варіанті (графічно). Улюблений жанр — портрет. Я все любила малювати людей. Спочатку малювала на Дні народження близьким, а далі з’явилися замовлення.

Малюнки Валентини також прикрашають і стіни. Зокрема, влітку дівчина створила тематичний малюнок для спеціалізованого фехтувального залу у спорткомплексі «Динамо». Наразі дівчина працює над роботою у стилі поп-арт. Крім того, захоплюється фотосправою. До того ж має ще третє улюблене хобі — східні танці. Займається 10 років у чопському колективі «Наргіс». Кілька тижнів тому привезла нагороди з міжнародного конкурсу, є Чемпіонкою України у кількох номінаціях — «соло» і «дует Pro am».

Валентина АРТЮХІНА

Художниця

Під цю пісню, під яку я танцювала, я показувала всі свої переживання, почуття. Я і тепер це переживаю. Є такі почуття, які хоча би в танці я можу це передати. Словами не можу це сказати, але в танці — так.

Валя впевнена: творчий шлях у житті обрала не випадково. Що б це не було (фото, малювання чи танці), їй усе дається з легкістю, адже має для цього навіть творче прізвище — Артюхіна (Аrt — мистецтво).



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp